Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας συνταξιούχος υπάλληλος του του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρόδου, κατηγορούμενος για ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία ασφαλιστικής ενημερότητας.
Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε και επιχειρηματίας, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», αφορμή για τη συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσαν αναφορές του διευθυντή του ΕΦΚΑ και υπηρεσιακά σημειώματα πρώην προϊσταμένης και υπαλλήλου του.
Από την έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι την 31η Μαΐου 2010 είχε κατατεθεί σε τράπεζα η υπ’ αριθμ. 2663/25-05-10 πλαστή Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας, από ομόρρυθμη εταιρεία της Ρόδου.
Την 23η Απριλίου 2010 μετέβη στο ΙΚΑ ένας κάτοικος Ρόδου, εκπρόσωπος της ανώνυμης εταιρείας και ομόρρυθμο μέλος στην επιχείρηση που προαναφέρθηκε, προκειμένου να ζητήσει τον έλεγχο και τη ρύθμιση οφειλών στις δύο επιχειρήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 19 Ν. 3833/2010.
Από χειρόγραφη σημείωση που έχει τεθεί επί του σώματος της αίτησης, που αφορά στην ανώνυμη εταιρεία, προκύπτει ότι η διεκπεραίωσή της χρεώθηκε στον υπάλληλο, ο οποίος διενήργησε έλεγχο και στις δύο επιχειρήσεις καταλογίζοντας τις οφειλόμενες εισφορές.
Για την ανώνυμη εταιρεία εκδόθηκε την 23η Μαΐου 2010 απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών με τις διατάξεις του Ν. 3833/2010, ενώ για την ομόρρυθμη εταιρεία οι βεβαιωμένες οφειλές παρέμειναν αρρύθμιστες.
Εν συνεχεία, εκπρόσωπος της επιχείρησης κατέθεσε στο ΙΚΑ αίτηση χορήγησης βεβαίωσης μη οφειλής για χρήση σε τράπεζες, που αφορούσε την ανώνυμη εταιρεία.
Επί του σώματος της ανωτέρω αίτησης, την οποία παρέλαβε ο υπάλληλος, δεν έχει τεθεί σφραγίδα της ανωτέρω επιχείρησης και ενώ ως επωνυμία είχαν αρχικά αναγραφεί τα στοιχεία της επιχείρησης ανώνυμης εταιρείας, χωρίς να αναγραφεί ο αντίστοιχος ΑΜΕ, εν συνεχεία η επωνυμία διεγράφη με στυλό και στη θέση της ετέθη η επωνυμία της ομόρρυθμης εταιρείας.
Ο υπάλληλος στη συνέχεια φέρεται να έθεσε επί της επίμαχης αίτησης την υπογραφή του προκειμένου να βεβαιώσει ότι η επιχείρηση ήταν ενήμερη και χωρίς να την παραδώσει μαζί με τα συνημμένα παραστατικά στην υπάλληλο η οποία την 25η Μαΐου 2010 διεκπεραίωνε τη συναλλαγή για τη χορήγηση βεβαιώσεων μη οφειλής, τη διαβεβαίωσε ότι είχε προβεί σε έλεγχο της επιχείρησης και εκκρεμούσε μόνο να τεθεί πρωτόκολλο στην αίτηση.
O εν λόγω υπάλληλος φέρεται να καταχώρησε ο ίδιος στο βιβλίο Πρωτοκόλλου Ασφαλιστικών Ενημεροτήτων τα στοιχεία της ομόρρυθμης επιχείρησης.
Στη συνέχεια φέρεται να παρέλαβε από το φαξ την απάντηση σε τηλεομοιοτυπία, η οποία στο πεδίο «κατάσταση» της ανωτέρω επιχείρησης έφερε την ένδειξη «οφειλέτης (401)» και ακολούθως, εξακολουθώντας να μην παραδίδει τα παραστατικά στην υπάλληλο, της υπαγόρευσε τα αναγκαία για την έκδοση της βεβαίωσης στοιχεία.
Ακολούθως, ο υπάλληλος φέρεται να παρέλαβε την εκδοθείσα σε τρία αντίγραφα βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, ισχυριζόμενος ότι θα την προωθούσε ο ίδιος στην προϊσταμένη για υπογραφή.
Αντί αυτού ωστόσο, παρέλαβε τη στρογγυλή σφραγίδα του υποκαταστήματος από το γραφείο της προϊσταμένης εσόδων και αναρμοδίως έθεσε αυτή επί της εκδοθείσας βεβαίωσης μη οφειλής και εν συνεχεία έθεσε την υπογραφή του.
Εν συνεχεία, χωρίς να παραδώσει τα αντίστοιχα παραστατικά στην αρμόδια υπάλληλο προκειμένου να αρχειοθετηθούν, την ενημέρωσε ψευδώς ότι η από 25 Μαΐου 2010 βεβαίωση δεν χορηγήθηκε καθώς υπήρχαν οφειλές σε συνυπεύθυνη εταιρεία.
Ακολούθως, μετά το πέρας του ωραρίου του και εκτός του χώρου εργασίας, παρέδωσε στον εκπρόσωπο της εταιρείας την επίμαχη ασφαλιστική ενημερότητα ο οποίος κατά την ημερομηνία χορήγησης παρουσίαζε βεβαιωμένες και μη ρυθμισμένες οφειλές κύριων εισφορών 198.225,22 ευρώ πλέον π.τ. 41.321,52 ευρώ.
Απολογούμενος χθες αρνήθηκε την κατηγορία τονίζοντας ότι δύο εταιρείες του επιχειρηματία υπέβαλαν αιτήσεις για την ρύθμιση των οφειλών τους το μήνα Απρίλιο του έτους 2010.
Οι έλεγχοι των εταιρειών αυτών ανατέθηκαν αρμοδίως στον ίδιο και διαπιστώθηκε ότι και οι δύο εταιρείες είχαν οφειλές και καθορίσθηκαν τα ποσά των προκαταβολών και των δόσεων που προέκυπταν από τις ρυθμίσεις.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών ενδιαφέρθηκαν στη συνέχεια για την κάλυψη και ρύθμιση των οφειλών ανώνυμης εταιρείας.
Εκ παραδρομής, λόγω του φόρτου εργασίας αφού έδωσε αριθμό πρωτοκόλλου στην αίτηση, θεωρώντας ότι είχε το δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο είπε στον επιχειρηματία ότι δεν μπορούσε να πάρει ενημερότητα η ΑΕ παρά μόνο η ΟΕ. Αφού διόρθωσε ο ίδιος την αίτηση ζήτησε από την συνάδελφό του να ετοιμάσουν την βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.
Υπαγόρευσε, όμως λάθος στοιχεία με αποτέλεσμα η βεβαίωση από ένα ανθρώπινο λάθος και μόνο, χωρίς κανένα ίχνος πρόθεσης να είναι εσφαλμένη.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ Δημήτρης Καραγεώργης.
https://www.dimokratiki.gr/10-04-2019/eleytheros-choris-oroys-syntaxioychos-ypallilos-toy-ika-etam-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.