Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία με τα προγράμματα μαζικών στειρώσεων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (γάτες και σκύλοι) στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου.
Οι συμπολίτες μας από όλο το νησί της Ρόδου, έχουν δείξει μεγάλη ανταπόκριση από τότε που ξεκίνησαν τα προγράμματα με τις στειρώσεις μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα αδέσποτα ζώα που βρίσκουν για στείρωση, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την ρύθμιση των ανεξέλεγκτων γεννήσεων του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2014 μέχρι και φέτος, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 25.000 στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες και σκύλους στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου.
Τα προγράμματα στειρώσεων μόνον σε αδέσποτα ζώα (και όχι σε δεσποζόμενα ή ζώα σπιτιού), πραγματοποιήθηκαν και το 2018, με μεγάλη συμμετοχή ενώ φέτος, ξεκίνησαν από τις 4 Μαρτίου 2019 και θα συνεχιστούν μέχρι τις 12 Απριλίου 2019. Η υπεύθυνη κτηνίατρος είναι η κα Αντωνία Χατζηδιάκου ενώ μαζί της συνεργάζονται εθελοντικές ομάδες όπως η οργάνωση «Flying Cats».
Οι στειρώσεις γίνονται στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου.
Τα ζώα προς στείρωση τα παίρνουν εθελοντές και πρέπει να ελέγχουν εάν είναι πράγματι, αδέσποτα. Εάν γίνει αντιληπτό ότι είναι δεσποζόμενα, επιβάλλονται πρόστιμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι στειρώσεις γίνονται δωρεάν στον χώρο του Κυνοκομείου.
Σύμφωνα με την δημοτική αρχή και τους υπεύθυνους κτηνιάτρους, τα προγράμματα των στειρώσεων θα επαναληφθούν και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Σε όλο αυτό το εγχείρημα, συμμετέχουν και τα Τοπικά Συμβούλια από τις κοινότητες του νησιού της Ρόδου, που συνδράμουν σε αυτά τα προγράμματα ώστε να συλλέξουν τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά που υπάρχουν στα χωριά κ.λπ. και τα πηγαίνουν για στείρωση.
Για όλη αυτή την προσπάθεια έχει κινητοποιηθεί ο Δήμος Ρόδου, εθελοντικές ομάδες, κτηνίατροι, ενώ ανταποκρίνονται πολλοί συμπολίτες μας, ιδιωτικά για να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα.
Το 65% των στειρώσεων είναι γάτες ενώ το 35% περίπου είναι σκυλιά.
Βασική προϋπόθεση είναι τα ζώα που πηγαίνουν για στείρωση να είναι «αδέσποτα» και όχι δεσποζόμενα.
«Τα ζώα τα συλλέγουν οι εθελοντές ή οποιοσδήποτε συμπολίτης μας έχει την ευχέρεια και την καλή διάθεση να βοηθήσει με την προϋπόθεση ότι είναι αδέσποτα. Τα δεσποζόμενα δεν γίνονται δεκτά. Τα ζώα μεταφέρονται στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου, στειρώνονται και φιλοξενούνται για μία μέρα εκεί. Την επομένη επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο, στειρωμένα, τσιπαρισμένα και έχοντας περάσει από τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο» δήλωσε στην «δ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας.