Ειδήσεις

Ατομα με αναπηρία: Υποδομές πρόσβασης σε 287 παραλίες

Εκτός από το ελληνικής δημιουργίας σύστημα seatrack, θα κατασκευαστούν ειδικές θέσεις στάθμευσης, αποδυτήρια και διάδρομοι για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους τους χώρους

Η προσβάσιμη παραλία δεν είναι ένα ακόμη «τουριστικό προϊόν» ή μια «παροχή» προς ειδικές ομάδες, αλλά έκφραση πολιτισμού, δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση της πολιτείας προς όλους και όλες. Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και την πρόεδρο του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δράσης «Δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών». Στόχος του έργου είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία και λοιπών εμποδιζόμενων ατόμων, όπως ηλικιωμένοι, έγκυοι, άτομα με κινητικές δυσκολίες κ.ά., καθώς και η προβολή της Ελλάδας ως προσβάσιμου θαλάσσιου τουριστικού προορισμού.

Η Ελλάδα διαθέτει 250 προσβάσιμες παραλίες. Θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες, υπήρξαν παλιότερα καθυστερήσεις, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται βήματα. Το έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση, σε 287 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, μη μόνιμων υποδομών για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία ή με περιορισμένη κινητικότητα. Εως σήμερα έχουν ήδη διαμορφωθεί 147 παραλίες στο πλαίσιο αυτής της δράσης.

Εγκαταστάσεις
Το έργο προβλέπει ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις στις προσβάσιμες παραλίες, όπου τα άτομα με αναπηρία ή με δυσκολία μετακίνησης θα μπορούν να μπαίνουν ανεξάρτητα στη θάλασσα (χρησιμοποιώντας κυρίως το ελληνικής δημιουργίας σύστημα seatrack) αλλά όχι μόνον: Θα υπάρχει δυνατότητα για στάθμευση, μετακίνηση, αποδυτήρια, πρόσβαση σε ξαπλώστρα και αναψυκτήριο, δηλαδή όροι για μια πλήρη εμπειρία, όπως τόνισε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου. Για την ευρύτερη γνωστοποίηση των προσβάσιμων παραλιών το υπουργείο Τουρισμού έχει διαμορφώσει ειδικό ιστότοπο με όλες τις σχετικές πληροφορίες (www.accessiblebeaches.gr), καθώς και βίντεο, τα οποία έχουν ανέβει στις σχετικές με τον ελληνικό τουρισμό ιστοσελίδες.

«Ασφάλεια και αξιοπρέπεια»
«Αυτό που συζητάμε τώρα είναι το αυτονόητο, αλλά τρέφω ελπίδα πως θα προχωρήσουμε. Η κοινωνία και οι συνθήκες που επικρατούν μάς κάνουν ανάπηρους. Οταν δεν υπάρχουν ράμπες ή τις φράζουν αυτοκίνητα», είπε ο Αντώνης Τσαπατάκης, «χρυσός» παγκόσμιος πρωταθλητής και «χάλκινος» παραολυμπιονίκης κολύμβησης. Η Αναστασία Πυργιώτη, «χάλκινη» παραολυμπιονίκης, υπογράμμισε την ανάγκη για ασφάλεια και αξιοπρέπεια, και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να μπορεί να μπει μόνη της στη θάλασσα. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος τόνισε πως είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι δεν κάνουμε κάτι μόνο για λίγους, αλλά για όλους μας. «Δεν αφορά μόνο τα αμαξίδια, αλλά πρέπει να δούμε και άλλες πλευρές όπως για παράδειγμα την πρόσβαση σε τυφλούς. Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες που μάς βοηθούν, για παράδειγμα καθοδηγούν με ηχητικά σήματα τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης», συμπλήρωσε.

Για το πρωτοπόρο στον τομέα αυτό έργο των δήμων τους μίλησαν ο δήμαρχος Γλυφάδας Γεώργιος Παπανικολάου και η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου. «Δεν θα ξεχάσω μια μητέρα από τη Γαλλία, η οποία με δάκρυα στα μάτια μάς ευχαριστούσε γιατί το παιδί της μπήκε για πρώτη φορά στη θάλασσα πέρυσι το καλοκαίρι στην Κέρκυρα», είπε η κ. Υδραίου. Στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας λειτουργούν 10 συσκευές seatrack, ενώ στον Δήμο Γλυφάδας υπάρχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου