Ειδήσεις

Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Τα δύο σενάρια για τα φετινά έσοδα για τον Τουρισμό

Χρονιά προκλήσεων για τον τουρισμό χαρακτήρισε και τη φετινή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στις επιδόσεις που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός τη χρονιά που πέρασε, όταν οι αφίξεις άγγιξαν τα 28 εκατ. (27.836.000 έναντι 31.348.000 το 2019). Τα έσοδα ανήλθαν στα 17,6 δισ. μαζί με την κρουαζιέρα, έναντι 18,2 δισ. το 2019. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανήλθε στα 619 ευρώ, έναντι 564 ευρώ το 2019. Από τα 547.5 εκατ. ευρώ της υστέρησης, τα 392.1 εκατ. οφείλονται στη ρωσική αγορά και 91.3 εκατ. ευρώ στην κρουαζιέρα. “Άρα από την υπόλοιπη δραστηριότητα προκύπτει ότι η μείωση είναι μόνο 64.1 εκατ., με την επισήμανση ότι το πρώτο 4μηνο του 2022 πρακτικά δε λειτουργούσε, λόγω των περιοριστικών μέτρων covid” εξήγησε.

“Για το 2023 τώρα, τα στοιχεία και οι προβλέψεις, παρά την πολυπλοκότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι” είπε. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στα συστήματα αεροπορικών εταιρειών για τη θερινή σεζόν 2023, είναι 7% μεγαλύτερος από πέρυσι, χρονιά με ιστορικό υψηλό.

Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, στο συντηρητικό σενάριο εσόδων για το 2023 θα κινηθούμε στα επίπεδα του 2022. Σύμφωνα με το αισιόδοξο, με το πρώτο τρίμηνο ίδιο με 2019 και τα υπόλοιπα τρίμηνα με αυξήσεις 3-5% (κυρίως λόγω ανάκαμψης του οδικού τουρισμού), μπορούμε να φτάσουμε μεταξύ 18.2-18.6 δισ., πλην της κρουαζιέρας, που το 2019 έφτασε τα 500 εκατ.

Οι αστάθμητοι παράγοντες

Όπως είπε, η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από πολύ συγκεκριμένες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

Οι βασικότερες γεωπολιτικές  προκλήσεις αφορούν:

-Την αύξηση της αστάθειας σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας, με σημαντικότερη τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του,

-Τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη (ΗΠΑ και Κίνα)

-Την κλιματική κρίση, την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ έχουμε πρόσφατα παραδείγματα και στην Ελλάδα, με ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αντίστοιχα, όπως ανέφερε, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι:

-Κλυδωνισμοί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,
-Αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές,
-Υψηλά επίπεδα χρέους, τόσο δημόσιου όσο και ιδιωτικού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται,
-Αναταραχές στην αγορά εργασίας, με υψηλά φαινόμενα ανεργίας σε κάποιες χώρες, αλλά και έλλειψη εργατικού δυναμικού σε άλλες, όπως στην Ελλάδα,
-Εισοδηματικές ανισότητες, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, ή στην αύξηση λαϊκιστικών ρευμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο,
-Πανδημία, που ναι μεν είναι σε περίοδο ελέγχου και ύφεσης, όμως εξακολουθεί να επηρεάζει, την οικονομία, τα συστήματα υγείας και την ασφάλεια των ανθρώπων.

“Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον ο παγκόσμιος αλλά και ο ελληνικός τουρισμός, καλούνται να αντέξουν, να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν, με νέους όρους και σε νέες συνθήκες. Όπως γνωρίζουμε και από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των προηγούμενων ετών, η τουριστική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε μείζονες αλλαγές οικονομικών συνθηκών, αλλά και σε εξελίξεις που επηρεάζουν την ψυχολογία του ταξιδιώτη” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου