Τοπικές Ειδήσεις

Πώς το σπίτι ενός βοσκού στην Πάτμο έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο -Η ιστορία της βίλας του John Stefanidis

Πάσχα στην Πάτμο, σε ένα σπίτι του 17ου αιώνα που μεταμορφώθηκε πριν από αρκετά χρόνια σε επίγειο παράδεισο, από τον Βρετανοαιγύπτιο ελληνικής καταγωγής συγγραφέα και διεθνούς φήμης interior designer, John Stefanidis.

Ένας παραδεισένιος κήπος στη σκιά του βυζαντινού κάστρου που φιλοξενεί το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο. Ένα ξύλινο τραπέζι στρωμένο μέσα στα κυπαρίσσια, τα γιασεμιά και τους βασιλικούς. Φέτες από καρπούζι κομμένες σε ζωγραφισμένες στο χέρι κεραμικές πιατέλες με φόντο το Αιγαίο από ψηλά, σε ταράτσες όπου ανεμίζουν λευκές γάζες και τα αστέρια φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού όταν πέσει το σκοτάδι. Σοκάκια πέτρινα και σκάλες ασβεστωμένες, λευκές, σμιλεμένες σαν γλυπτά από τα ατέλειωτα αυγουστιάτικα μελτέμια, που είναι δροσερά και μελωδικά, σαν τα ελληνικά ποιήματα που γίνονται τραγούδι και ταξιδεύουν μέσα στους αιώνες. Αυτά είναι τα καλοκαίρια του διάσημου σχεδιαστή, interior designer και συγγραφέα John Stefanidis στην Πάτμο, σε ένα σπίτι του 17ου αιώνα που το αγόρασε χωρίς ρεύμα και νερό και με πείσμα και μεράκι το μετέτρεψε σε έναν επίγειο παράδεισο.

 

Αυτό το σπίτι, στη Χώρα του νησιού, που έχει φιλοξενήσει στους κήπους του σπουδαίες προσωπικότητες και μεγάλους σταρ από το χώρο των τεχνών, της αρχιτεκτονικής και του design, έχει γίνει ένας ζωντανός θρύλος και έχει ταξιδέψει την Ελλάδα και το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο. Το παλιό εγκαταλελειμμένο σπίτι ενός βοσκού έδωσε τη θέση του σε μια παραδοσιακή βίλα που κρατά τον αυθεντικό χαρακτήρα της πατμιακής αρχιτεκτονικής, ένα έργο έθνικ διακόσμησης που γωνιές του έχoυν γίνει εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά στον κόσμο, από το House And Garden μέχρι το Architectural Digest.

O John Stefanidis, μοιράζοντας ως γνήσιος κοσμοπολίτης το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου, Νέας Yόρκης και Πάτμου, αγαπά ιδιαιτέρως αυτό το σπίτι, το οποίο επισκέπτεται ανελλιπώς τα καλοκαίρια, αλλά και το Πάσχα, μια εποχή κατά την οποία το νησί είναι πανέμορφο, γεμάτο ανοιξιάτικα αρώματα και μυστικισμό, με τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και τους ψαλμούς, με τη μυρωδιά του λιβανιού να αιωρείται στα σοκάκια της Χώρας – μια αληθινή μυσταγωγία που ο ίδιος, μεγαλωμένος ως χριστιανός ορθόδοξος, κρατά βαθιά μέσα του ευλαβικά από τα παιδικά του χρόνια και τις ελληνικές ρίζες του.

Ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής κοσμοπολίτης John Stefanidis
Γεννημένος το 1937, στην Αίγυπτο, από γονείς ελληνικής καταγωγής, ο John Stefanidis έμαθε από μικρός τι σημαίνει πολυπολιτισμικότητα. Μιλώντας ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, στα 86 του χρόνια, ο ελληνικής καταγωγής Βρετανοαιγύπτιος σχεδιαστής, έχει ζήσει μια ζωή συναρπαστική, σαν μυθιστόρημα.

Τα νηπιακά του χρόνια τα έζησε στην Αλεξάνδρεια, σε αυτή τη θρυλική πόλη του Μεσοπολέμου, όπου υπό την επιρροή των Άγγλων δημιουργήθηκε μια κοσμοπολίτικη κοινότητα που έγραψε ιστορία. Μποέμ συγγραφείς, ποιητές, αρτίστες, αριβίστες, κατάσκοποι, μουσικοί, ζωγράφοι, κοσμοπολίτες, καπνοβιομήχανοι, συνέρρεαν στον τόπο όπου γεννήθηκε ο John Stefanidis, δημιουργώντας μια χοάνη, όπου τα πάθη και ο πολιτισμός ξυπνούσαν το πνεύμα. Με το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο γεννημένος στην Αίγυπτο αλλά με καταγωγή από την Κέρκυρα πατέρας του John Stefanidis, κατατάσσεται εθελοντικά στον Βρετανικό Στρατό και μετατίθεται σε σε μια μικρή πόλη σε έδαφος της Ερυθραίας, που μόλις είχαν αποσπάσει οι Βρετανοί από τους Ιταλούς στην εκστρατεία της Αιθιοπίας. Η μητέρα του J. Stefanidis, μην αντέχοντας να μεγαλώνει μέσα στον πόλεμο ένα παιδί ολομόναχη, μπαίνει σε ένα υδροπλάνο και πάει μαζί με τον το μικρό της γιο να συναντήσει τον άντρα της. Οι τρεις τους εγκαθίστανται εκεί, στη Μασάουα της Ερυθράς Θάλασσας, σε ένα δροσερό σπίτι με πέργκολα και μεγάλες βεράντες, χτισμένο σε ιταλικό στυλ, με γαζέλες στον κήπο και πολλά λουλούδια.

Αυτό το αποικιακό σπίτι των παιδικών του χρόνων είναι που θα εγγράψει το έθνικ εξωτικό στοιχείο, το οποίο αργότερα θα γίνει αναγνωριστικό του στυλ διακόσμησης που θα τον κάνει διάσημο διεθνώς και θα τον καταξιώσει ως interior designer.

Στη συνέχεια, ως έφηβος, ο John Stefanidis θα φύγει μόνος του, χωρίς τους γονείς του, για να πάει σχολείο στο Κάιρο, μένοντας στο σπίτι μιας θείας του. Όταν αποφοιτήσει από το Λύκειο της Γαλλικής Σχολής θα μετακομίσει στην Αγγλία όπου θα εγγραφεί στο Brasenose College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για να σπουδάσει αγγλική φιλολογία, πριν στραφεί ολοκληρωτικά και για πάντα στην εσωτερική διακόσμηση.

Ως διακοσμητής θα αρχίσει να εργάζεται από το σπίτι του, ένα κομψό διαμέρισμα στο Τσέλσι, αναλαμβάνοντας δουλειές για αριστοκράτες φίλους του που θέλουν να διακοσμήσουν με γούστο τα αστικά τους διαμερίσματα. Το όνομά του γίνεται πολύ γρήγορα συνώνυμο ενός ιδιαίτερου στυλ στο οποίο το κοσμοπολίτικο στοιχείο συνδυάζεται με τις έθνικ επιρροές που του έχει προσφέρει η καταγωγή, αλλά και η παιδική του ηλικία στην Αίγυπτο και την Αιθιοπία.

O John Stefanidis, ως πνεύμα λαμπρό που αγαπά το ελληνικό καλοκαίρι και το έχει εξυμνήσει άπειρες φορές στις δημιουργίες του, σχεδιάζοντας από έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, υφάσματα και ταπετσαρίες, αλλά και διακοσμώντας επαύλεις, αριστοκρατικά διαμερίσματα και ολόκληρα κτίρια σε όλο τον κόσμο, θα γίνει τελικά ένας θρύλος του interior design. Ένας αυθεντικός κοσμογυρισμένος μπον βιβάντ που κατακτά τη διασημότητα αρχικά στο μεταπολεμικό Λονδίνο και στη συνέχεια στις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Δημιουργώντας το δικό του brand, αλλά και αναλαμβάνοντας να διακοσμήσει τα σπίτια διάσημων προσωπικοτήτων, από jet setters και κληρονόμους, μέχρι μεγιστάνες και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, ο John Stefanidis αποκτά μια μεγάλη λίστα πελατών, στην οποία, μεταξύ άλλων, φιγουράρουν η κληρονόμος Ann Getty, ο δούκας του Γουέστμινστερ, ο Αμερικανός μεγιστάνας Leslie Wexner, η Τράπεζα της Αγγλίας, τα θρυλικά ξενοδοχεία Claridge’s στο Mayfair του Λονδίνου και το Rocco Forte’s Le Richemond Hotel στη Γενεύη κ.ά

Το βιβλίο για το σπίτι του στην Πάτμο
Εκτός από το interior design και τον σχεδιασμό υφασμάτων, ο John Stefanidis, έγραψε και μια σειρά από βιβλία, λευκώματα διακόσμησης, τα οποία εκδόθηκαν από μεγάλους εκδοτικούς όπως ο οίκος Rizzoli, και έγιναν διεθνή best seller. Ξεχωριστό είναι το βιβλίο «An Island Sanctuary: A House in Greece», το οποίο είναι αφιερωμένο στο σπίτι του στην Πάτμο: ένα αυθεντικό παλιό οίκημα του 17ου αιώνα, με στάβλους που μετατράπηκαν σε ξενώνες και κοσμοπολίτικες ασβεστωμένες σάλες όπου η έθνικ διακόσμηση κυριαρχεί.

Διαθέτοντας έναν υπέροχο κήπο και μια πλακόστρωτη εσωτερική αυλή, η βίλα του John Stefanidis, βρίσκεται μια ανάσα από την κεντρική πλατεία της Χώρας της Πάτμου. Από τις ταράτσες και τα παράθυρα η θέα του νησιού από ψηλά κόβει την ανάσα. Η άγονη γη, με τις πλαγιές γεμάτες ξερολιθιές και φιδογυριστούς δρόμους, καταλήγει στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου.

To λευκό σπίτι στη σκιά του κάστρου της Πάτμου
Το σπίτι εσωτερικά, το οποίο διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και ένα μονόκλινο παιδικό δωμάτιο, παραδοσιακή κουζίνα, αλλά και ένα ευρύχωρο καθιστικό, είναι γεμάτο με χρώμα, Τέχνη και έθνικ πινελιές από τα πολλά ταξίδια του κοσμοπολίτη John Stefanidis. Ελλάδα, Αίγυπτος, Ινδία, Αιθιοπία, Βενετία, συνυπάρχουν διακοσμητικά σε έναν multi-ethnic παράδεισο, ένα κολάζ πολιτισμών και αναμνήσεων, απολαύσεων και μυρωδιών. Έτσι, ένα κρεβάτι με ουρανό του δέκατου ένατου αιώνα συνυπάρχει με ελληνικά κεραμικά ζωγραφισμένα στο χέρι με το υπέροχο μπλε της θάλασσας.

Βιβλία, πίνακες και έθνικ γλυπτά βρίσκονται παντού, σε κάθε γωνιά, δημιουργώντας ένα γαϊτανάκι χρωμάτων, μια μποέμ μυσταγωγία που καθηλώνει τον επισκέπτη. Και μετά, ως κάθαρση, από όλη αυτή την ένταση των χρωμάτων, έρχεται το Αιγαίο από τα μισάνοιχτα παράθυρα και τις πόρτες, η θέα της θάλασσας αλλά και του μεσογειακού κήπου, το άγριο τοπίο της Πάτμου, το επιβλητικό μοναστήρι αλλά και τα ασβεστωμένα σπίτια της Χώρας, που προσφέρουν μια εμπειρία μοναδική.

Πηγή iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου