• Γ. Πάππου: «Κάθε χρόνο όλο και πιο δύσκολη η προετοιμασία των επιχειρήσεων για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου»
Με τους πρώτους επισκέπτες να βρίσκονται ήδη στο νησί και τις αφίξεις να πυκνώνουν, οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία ανοίγουν σταδιακά, έπειτα από μία απαιτητική περίοδο -όπως εξελίχθηκε- προετοιμασίας.
Η φετινή προετοιμασία εξελίχθηκε σε μεγάλη δοκιμασία για τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της ακρίβειας πριν από τις πρώτες εισπράξεις της σεζόν.
Με το κόστος λειτουργίας να ανεβαίνει διαρκώς σε εργασιακά, προμήθειες, ασφαλιστικές εισφορές, αμοιβές, τροφοδοσία, πρώτες ύλες και ρεύμα οι επιχειρηματίες ήδη ξεκινούν τη δραστηριότητά τους όχι απλώς από το μηδέν αλλά… ήδη χρεωμένοι.
«Με το κλειδί στην πόρτα, τα κόστη είναι εκτοξευμένα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου στη «δ», σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της ακρίβειας.
Τα υλικά ανακαίνισης, οι συντηρήσεις και οι επισκευές έχουν γίνει δυσβάστακτες επενδύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα και τα πιο απλά υλικά έχουν αυξηθεί έως και 100%.
Η ακρίβεια δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες προμηθεύονται τα απολύτως αναγκαία και συχνά λειτουργούν με περσινά αποθέματα για να μειώσουν τις δαπάνες.
Η πίστωση αποτελεί πια… μακρινή ανάμνηση. Οι προμηθευτές απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις – όταν υπάρχει μακρόχρονη προσωπική σχέση – επιτρέπουν πίστωση, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο σπάνια.
Εστιατόρια περιορίζουν τα μενού τους, επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς καμία συντήρηση και ξενοδοχεία ανοίγουν με το απολύτως βασικό προσωπικό, προσπαθώντας να «ρολάρουν» τη σεζόν με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Το μεγάλο αγκάθι, όμως, παραμένει το ρεύμα. Οι λογαριασμοί εξακολουθούν να προκαλούν ίλιγγο, ακόμα και μέσα στον χειμώνα – μία περίοδος που υποτίθεται πως για τις εποχικές επιχειρήσεις είναι «νεκρή». Τα χρέη σωρεύονται, οι ρυθμίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά η εξόφληση θυμίζει τη Λερναία Ύδρα: κάθε μήνα γεννιούνται νέες οφειλές.
Στην εστίαση, η κατάσταση είναι ακόμη πιο πιεστική. Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να περιορίσουν κάθε περιττό έξοδο: μειώνουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών, προμηθεύονται λιγότερα υλικά, ενώ πολλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν ώρες και ημέρες λειτουργίας.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες φτάνουν στη φετινή σεζόν με ελάχιστες οικονομικές αντοχές και με τα έξοδα να τρέχουν πριν καν τις εισπράξεις.
Και η αγωνία τους δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις τους, αλλά και στις οικογένειές τους. Το στοίχημα, όπως κάθε χρόνο, παραμένει το ίδιο: να αντέξουν. Να βγουν στο καλοκαίρι. Και να μη μείνουν πίσω άλλη μία φορά.