Τοπικές Ειδήσεις

Προβληματισμός για την πορεία του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

• 30 χιλ. ευρώ για την οργάνωση εργαστηρίου συντήρησης του Νεστορίδειου Μελάθρου • Αγνοείται το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επέκτασης της Δημοτικής Πινακοθήκης «Α. Ιωάννου» στην πλατεία Σύμης

Eνα ποσό της τάξης των 30 χιλ. ευρώ, αναγκαίο για την προμήθεια εξοπλισμού για την οργάνωση εργαστηρίου συντήρησης για τις ανάγκες των έργων συλλογής του Μουσείου», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κατακύρωσε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων για την αναβάθμιση του Νεστορίδειου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.
Ανησυχία όμως για την κατεύθυνση που έχει πάρει το Μουσείο τα τελευταία χρόνια, εκφράζουν άνθρωποι του πολιτισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη επιστροφής στον πολιτιστικό και εικαστικό του χαρακτήρα. Ενδεικτική της κατάστασης η ομιλία του εκδότη Γ. Ηρακλείδη (Περιοδικό Τέχνης και Λόγου ΝΗΣΙΔΕΣ) για την πορεία του ΜΝΤΔΡ, η παραίτηση του Μάνου Στεφανίδη, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ από την θέση του προέδρου της Καλλιτεχνικής επιτροπής και η πρόσφατη συνέντευξη του τέως προέδρου του Μουσείου (2011-2019) Νίκου Φρόνα στη «δ».
Οργάνωση εργαστηρίου συντήρησης
Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού κατακυρώνει τον δημόσιο διαγωνισμό με την ανοιχτή διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ (με χρήση ηλεκτρονικών μέσων), με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά επί τη βάσει της τιμής για την προμήθεια εξοπλισμού εργαστηρίου συντήρησης για τις ανάγκες του υποέργου «Οργάνωση εργαστηρίων συντήρησης των έργων συλλογής του Μουσείου» του έργου «Sub. 3.27 Αναβάθμιση υποδομών στο κτήριο Νεστορίδειο Μέλαθρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Next Generation EU Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» για το Τμήμα 1 στην εταιρεία με την επωνυμία Νικόλαος Ζώρζος με διακριτικό τίτλο «Pharmacy Project» έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 30 χιλ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.
«Είναι μοιραία κατάληξη η αστοχία ενός περιφερειακού μουσείου της νεότερης τέχνης; Η περίπτωση της Ρόδου»
Οι επίμονα άδειοι τοίχοι στο εκθετήριο της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου, με τα χίλια και πλέον έργα της συλλογής να στοιβάζονται σε παρακείμενη αποθήκη, αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο την κρίση στην οποία στροβιλίζεται το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου. Συνοπτικά, η κρίση αυτή εκδηλώνεται κυρίως ως δυσχέρεια για την κατάστρωση ενός αξιόπιστου εκθεσιακού προγράμματος και αδυναμία διαχείρισης της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Πρόκειται επίσης για μία αστοχία, ως προς τους προγραμματικούς σκοπούς και τη δημιουργική παράδοση που καθιέρωσαν η Δημοτική Πινακοθήκη παλιότερα και το Μουσείο σχετικά πρόσφατα, περίπου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’10.
Το σημείο αυτό θα επεξηγηθεί στην ομιλία του εκδότη Γ. Ηρακλείδη, με μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του και τις σημαντικές επιτυχίες, καθώς και τα υπαρκτά προβλήματα, που πάντως δεν εμπόδισαν την ανάδειξη του Μουσείου σε μία μεγάλη επιτυχία πολιτιστικής παρέμβασης και δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ομιλητής θα επιμείνει ιδιαίτερα στην εξήγηση της ατυχούς κατάληξης. Αφού αποκλείσει ενδεχόμενες προσωπικές ανεπάρκειες των ανθρώπων που διοικούν το Μουσείο ως αιτία αυτών των αδυναμιών -μία τέτοια εξήγηση θα ήταν επιφανειακή και θα αδικούσε τους ανθρώπους αυτούς που προσπαθούν για το καλύτερο- θα αποδώσει το φαινόμενο μάλλον σε αλλαγές που έχουν συμβεί στην ίδια τη δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στις προσδοκίες του κοινού στο οποίο απευθύνονται οι δραστηριότητες του Μουσείου. Θα υποστηρίξει όμως ότι μέσα από αυτή την αποτυχία διαφαίνεται μία ενδιαφέρουσα πολιτιστική άνθιση σε παραπλήσιους τομείς που έχουν υιοθετηθεί από τη διοίκηση του Μουσείου την τελευταία πενταετία (μουσικές συναυλίες, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, γιόγκα, γευσιγνωστικές αναζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας κλπ.). Διαφαίνεται δηλαδή μία αλλαγή προσανατολισμού, με στόχους λιγότερο φιλόδοξους από αυτούς που κληροδότησε η παράδοση του Μουσείου, που φαίνεται να ταιριάζουν όμως περισσότερο στα ενδιαφέροντα των δημοτών. Η ομιλία θα σταματήσει σε αυτό το σημείο, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα του τίτλου, που δε μπορεί άλλωστε να απαντηθεί παρά μόνο από τις επιθυμίες, τις αναζητήσεις και τις προσδοκίες του κοινού στο οποίο απευθύνεται το Μουσείο. Σκοπός εξάλλου της ομιλίας αυτής είναι να αποσαφηνίσει τις δύο εναλλακτικές, όπως σύντομα περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο, ώστε τουλάχιστον να διευκολύνει την περαιτέρω συζήτηση που ασφαλώς πρέπει να γίνει απ’ όλους όσους μπορεί να ενδιαφέρονται» αναφερόταν στην πρόσκληση της ομιλίας.
Ντροπή και πλήρης
υποβάθμιση η πραγματοποίηση μίας μόνο έκθεσης τα τελευταία 5 χρόνια!
Ανησυχία για την κατεύθυνση που έχει πάρει το Μουσείο εξέφρασε και μέσω της συνέντευξης του στη «δ» ο πρώην πρόεδρος (2011-2019) του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, Νίκος Φρόνας. Ο κ. Φρόνας επισημαίνει την ανάγκη επιστροφής στον πολιτιστικό και εικαστικό του χαρακτήρα αλλά και στην σημασία επέκτασης της Δημοτικής Πινακοθήκης «Α. Ιωάννου» στην ανάδειξη του πλούτου της Πινακοθήκης. «Στη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής οι διοικούντες το Μουσείο αντί να ασχοληθούν με την πραγματοποίηση εκθέσεων, όπως απαιτεί ο κανονισμός ύπαρξης και λειτουργίας κάθε πινακοθήκης, αναλώθηκαν στη συνδιοργάνωση και στήριξη αλλότριων εκδηλώσεων (μέχρι και γευσιγνωσία κρασιών) στους χώρους της νέας πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου, στους τοίχους του οποίου ούτε έργα της πινακοθήκης δεν φρόντιζαν να εκθέτουν. Έτρεφαν την αυταπάτη ότι προσέφεραν πολιτιστικό και δη εικαστικό έργο. Τους αρκούσε ολιγόλεπτος χαιρετισμός στις αλλότριες αυτές εκδηλώσεις για λόγους ψηφοθηρικούς και προσωπικής προβολής. Δυστυχώς στα ίδια χνάρια βαδίζει και η παρούσα διοίκηση του Μουσείου. Αποτελεί ντροπή και πλήρη υποβάθμιση, (της δεύτερης σημαντικότερης σε έργα Πινακοθήκης στην Ελλάδα), η πραγματοποίηση μίας μόνο έκθεσης τα τελευταία 5 χρόνια. Αναμένουμε η τωρινή διοίκηση μετά από ενάμιση χρόνο θητείας να κάνει επιτέλους κάτι, έστω έναν προγραμματισμό», δηλώνει ο κ. Φρόνας.
«Δυστυχώς τα πέντε τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη συνεχή υποβάθμιση της Πινακοθήκης με ανυπαρξία εικαστικών εκθέσεων. Επικαλούνται έλλειψη οικονομικών πόρων. Να τους υπενθυμίσω ότι από το 2011 μέχρι το 2019, από τα δυσκολότερα από οικονομικής άποψης χρόνια στην ιστορία του Δήμου, πραγματοποιήσαμε 72 εικαστικές εκδηλώσεις – εκθέσεις με επώνυμους και νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Μόνο οι 3 – 4 πραγματοποιήθηκαν με πόρους της πινακοθήκης. Οι υπόλοιπες με χορηγίες, προσωπικές γνωριμίες και πόρους των ιδίων των καλλιτεχνών», ανέφερε ο κ. Φρόνας.
Εν αναμονή για το 2025!
Σημειώνεται ότι μόλις προ μηνός ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, Σουσάνα Καρδούλια, και τον πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου, Δρ. Κώστα Πράπογλου, η έναρξη δράσεων του Μουσείου για το 2025.
«Ο προγραμματισμός εκθέσεων από τη μόνιμη συλλογή θα δώσει στους κατοίκους της Ρόδου αλλά και στους επισκέπτες του νησιού τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν τη διαχρονική αξία των αποκτημάτων του Μουσείου. Παράλληλα, εκθέσεις σύγχρονων εικαστικών που θα φιλοξενηθούν στους χώρους του θα συγκροτήσουν έναν δυναμικό διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, προβάλλοντας νέες προσεγγίσεις και νοήματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκθέσεων του 2025, ανακοινώνουμε, μεταξύ άλλων, την έκθεση έργων χαρακτικής από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου τον Μάιο, καλύπτοντας μία περίοδο αιώνων της τέχνης της χαρακτικής. Επίσης, η έκθεση της Ίριδας Μαυράκη με θέμα το Σανατόριο της Ελεούσας θα δημιουργήσει μέσω της σύγχρονης εικαστικής προσέγγισης έναν διάλογο με μνήμες του παρελθόντος», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου