Κατά ενός ενδεχόμενου Grexit τάσσονται οι Financial Times με άρθρο-σχόλιο στην ιστοσελίδα τους υπό τον τίτλο «Μια χρεοκοπία από ατύχημα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε Grexit»
«Τις εβδομάδες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση έγινε της μόδας η εξέταση των επερχόμενων γεγονότων υπό το πρίσμα της γλώσσας της θεωρίας παιγνίων. Υπό αυτή την οπτική, η Ελλάδα ανέπτυσε την πονηριά του Οδυσσέα απέναντι σε μια ομάδα Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Πολλά ειπώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος ΥΠΟΙΚ, έχτισε τη φήμη του με τη μελέτη της θεωρίας των παιγνίων» ξεκινά το άρθρο της εφημερίδας.
Αν είναι σε εξέλιξη κάποιου είδους παιχνιδιού, δεν είναι ξεκάθαρο συχνά ποιος παίζει με ποια πλευρά, η φύση των κανόνων ή ακόμα και ο στόχος. Ωστόσο μολονότι τα οικονομικά της Ελλάδας είναι χάλια, η προσέγγιση για την βελτίωσή τους δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να διευκρινιστεί. Το «Grexit» δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι τόσο “υγιής” προκειμένου να διαχειριστεί την έξοδο (σ.σ. της Ελλάδας) με αυτοπεποίθηση. Ασχέτως των τείχων προστασίας που δημιουργήθηκαν από το 2012 κάθε αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης.
Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη ώθησης της ανάπτυξης καθώς χωρίς βελτίωση το ήδη δυσβάσταχτο χρέος σύντομα θα τεθεί εκτός ελέγχου. Για το συγκεκριμένο θέμα οι ανταγωνιστές παίζουν με πολύ διαφορετικούς κανόνες, σημειώνουν οι FT. Οι δανειστές επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται της εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας προκαλώντας δύο προβλήματα: το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν υποσχέθηκε να κάνει το ακριβώς αντίθετο και να αντιταχθεί σε κάθε τέτοια μεταρρύθμιση και το δεύτερο ότι η δημοσιονομική πειθαρχεία και η ζητούμενη απορρύθμιση θα μπορούσε να βλάβει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους FT δεδομένου του αριθμού των αιτημάτων που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών – μισθοί, συντάξεις, δόσεις του ΔΝΤ – η χρεοκοπία από ατύχημα δεν μπορεί να υποτιμάται. «Οι εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να φέρουν μακριά την Αθήνα. Ακόμα και αν διασφαλιστεί η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ η “παράσταση” θα συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο. Οι υψηλές δόσεις προς την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες θα απαιτήσει νέο πακέτο διάσωσης για το οποίο μπορεί να μην είναι η ώρα για μια ευρεία ευρωπαϊκή συμφωνία» γράφουν οι FT.
«Η ίδια η φύση της πίστωσης απαιτεί ορισμές φορές ένα χρέος να μην πληρωθεί. Αλλά η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος είναι άλλο θέμα. Οι διαπραγματεύσεις με το Eurogroup θα ήταν λιγότερο έντονες αν όλοι εργάζονταν για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα μονωμένες από τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας λόγω ατυχήματος. Αν το Grexit συζητείται δημοσίως τότε το ίδιο πρέπει να συμβαίνει με τα μέτρα επαναχρηματοδότησης των τραπεζών για τον κίνδυνο φυγής καταθέσεων, να μπουν στο κείμενο συμπερασμάτων, ή ακόμα και ο έλεγχος κεφαλαίων».
Η πιθανότητα του Grexit δεν θα έχει κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Eurogroup. Το μυαλό τους θα πρέπει να είναι πιο συγκεντρωμένο στον τρόπο αποφυγής του» καταλήγει το editorial των FT.