Αν συνυπολογιστούν MasterCard, Dinners, American Express, τότε το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το 32% των συναλλαγών -πληρωμή ξενοδοχείων, εισιτήρια, ψώνια, εστιατόρια- έγιναν με «πλαστικό χρήμα».
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές αφορούν τις πιστωτικές, τις χρεωστικές, αλλά και τις προπληρωμένες κάρτες και στα ποσά συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι αγορές αλλά και οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ.
Συγκεκριμένα η Visa σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ «χαρτογράφησε» τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» από αλλοδαπούς τουρίστες και από τα στοιχεία προκύπτει ότι πρώτοι στις συναλλαγές με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές) είναι οι Βρετανοί και ακολουθούν Αμερικάνοι και Γάλλοι.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι κατηγορίες στις οποίες δαπανήθηκαν τα 2,6 δισ. ευρώ από τους τουρίστες. Ειδικότερα:
Σχεδόν το 50% δηλαδή το 1,27 δισ. ευρώ αφορούσε αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ (ποσό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2013).
Για πληρωμή ξενοδοχείων δαπανήθηκαν 476 εκατ. ευρώ (αύξηση 28%), για πληρωμή ταξιδιών (και εντός Ελλάδας) 180,3 εκατ. ευρώ (+31% σε σχέση με το 2013), για shopping 150 εκατ. ευρώ (+6%) ενώ στα εστιατόρια ο… λογαριασμός έφτασε τα 112 εκατ. ευρώ (+25%).
Αύξηση 18%
Πρωταθλητές, όπως αναφέραμε, στη χρήση «πλαστικού» χρήματος είναι οι Αγγλοι οι οποίοι έκαναν… τζίρο της τάξης των 442 εκατ. ευρώ (ποσό αυξημένο κατά 18% σε σχέση με το 2013).
Οι Αμερικανοί εξόφλησαν με κάρτες αγαθά και υπηρεσίες αξίας 249,1 εκατ. ευρώ (+25%).
Οι Γάλλοι πραγματοποίησαν συναλλαγές 248,48 εκατ. ευρώ (+19%), οι Γερμανοί 163,8 εκατ. ευρώ (+38%) και οι Κινέζοι 26,9 εκατ. ευρώ (+49% που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση).
Μειωμένη κατά 9% ήταν η δαπάνη με κάρτες των Κυπρίων που διαμορφώθηκε στα 241,37 εκατ. ευρώ, αλλά και των Ρώσων (152,7 εκατ. ευρώ ποσό 13% χαμηλότερο σε σχέση με το 2013). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι Κύπριοι και Ρώσοι είναι πρωταθλητές στις αγορές με πλαστικό χρήμα.
«Ο ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ της χρήσης ”πλαστικού χρήματος” για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ» αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ, και σημειώνει ότι αποτελεί «αποτελεσματικό μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής». Και συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι: «Οι ηλεκτρονικές πληρωμές και η Visa γενικότερα παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς παρέχουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις για την αύξηση των εσόδων τους».
Από την πλευρά της η κ. Ρέα Βερβίτα, γενική διευθύντρια της Avis στην Ελλάδα, μίλησε για την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. «Το 2014 οι online κρατήσεις αυτοκινήτων στο www.avis.gr αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με το 2013. Για την ίδια χρονική περίοδο παρατηρήθηκε αύξηση 57% στις κρατήσεις από το Avis mobile site & App. Το μερίδιο της Visa έφτασε το 30% στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων της Avis στις ευρωπαϊκές χώρες».
«Το 98% των πληρωμών μας γίνεται μέσω πιστωτικών καρτών, με τη Visa να καλύπτει το 60%», ανέφερε ο κ. Νίκος Γουλής, διευθύνων σύμβουλος στο pamediakopes.gr και στο e-travel.gr.
Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, δήλωσε: «Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία μας με τον ΣΕΤΕ. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους ανάπτυξης της Ελλάδας και η Visa μπορεί να συνεισφέρει με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πληρωμών που παρέχουμε. Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δίκτυα και την εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχουν περισσότερες δυνατότητες και επιλογές στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του χώρου».
Οι Ελληνες
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά έχει μειωθεί στα 2,5 εκατομμύρια κάρτες από 6,9 εκατομμύρια που ήταν το 2008, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε σχεδόν στο μισό και από τα 10 δισ. ευρώ είναι λίγο πάνω από τα 5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα το σύνολο των χρεωστικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά αυξήθηκε στα 11 εκατομμύρια κάρτες (9 εκατ. το 2009). Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι τράπεζες δίνουν τα ίδια προνόμια και bonus και στους κατόχους των χρεωστικών καρτών.
Εθνος