Διαφορά έως και 18 ποσοστιαίες μονάδες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σε δημοσκοπήσεις των Marc, MRB και Rass που δημοσιεύονται αντίστοιχα στην Εφημερίδα των Συντακτών, την Real News και το Παρόν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Rass η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνεται στις 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 38,3%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 20,4%. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 6,3% και ακολουθούν ΚΚΕ (5,1%), ΑΝΕΛ (4,5%), Χρυσή Αυγή (4,4%) και ΠΑΣΟΚ (3,5%).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 70,8% των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν καθεστώς ασφυξίας στη χώρα.
Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι στο 73,3%. Παράλληλα το 57,4% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με κυβέρνηση της ΝΔ.
Tα ευρήματα της Marc
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε» το 36,2% των ερωτηθέντων απάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν Ν.Δ. (21%), το Ποτάμι (6,7%), η Χρυσή Αυγή (5,4%), ΚΚΕ (5%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (4,1%) και το ΠΑΣΟΚ με 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 12,9%.
Το 56,7% θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν απαραβίαστες οι κόκκινες γραμμές που αφορούν ασφαλιστικό και εργασιακά.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα πλειοψηφία των ψηφοφόρων -έστω και σε μικρότερα ποσοστά- εξακολουθεί να αξιολογεί θετικά τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης και να εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο.
Ομως η αντιφατικότητα της κατάστασης αντανακλάται και στις απόψεις των ερωτηθέντων, αφού από τη μια προκρίνουν έναν συμβιβασμό με λύση κοινής αποδοχής, αλλά ταυτόχρονα απαιτούν από την κυβέρνηση να μη συμπεριλάβει σε αυτόν τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και των μισθών.
Ιδιαίτερα ενδεικτικό του προβληματισμού, ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται διχασμένο μπροστά στο δίλημμα συμβιβασμός ή ρήξη.
Στο ερώτημα, ωστόσο, «ευρώ ή δραχμή» εμφανίζεται μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία, αφού το 66,2% εκφράζεται υπέρ του «ευρώ», έναντι του 27,2% που θα ήθελε «δραχμή».
Πάντως, η συνολική εικόνα του πολιτικού σκηνικού δεν φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά, αφού η αντιπολίτευση δεν πείθει ως εναλλακτική λύση και το 56,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι σε περίπτωση που είχε κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ. τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα.
Η αποτύπωση της στιγμής από τη δημοσκόπηση δείχνει ένα εκλογικό σώμα με λιγότερες προσδοκίες, αλλά με πιο έντονες τις -τελευταίες;- κόκκινες γραμμές…
H δημοσκόπηση της MRB
Προβάδισμα για το ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ επίσης με 15,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜΡΒ, που δημοσιεύει η realnews.
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,1%, η ΝΔ 20,9%, το Ποτάμι 5,8%, το ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 5,1%, οι ΑΝΕΛ 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5,9%.
Να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ “ψηφίζει” το 71,9%, ενώ μόλις το 21,3% θέλει συμφωνία μόνον εφόσον περιέχει όλες τις προεκλογικές θέσεις, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ρήξη και έξοδο από το ευρώ.
Το 74,1% εκτιμά ότι οι ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό με την κυβέρνηση, ενώ το 206% θεωρεί ότι θα έλθουν σε πλήρη ρήξη.
Το 58,8% επιθυμεί στην περίπτωση έντιμου συμβιβασμού επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, το 28,8% δημοψήφισμα και το 5,8% εκλογές. Όμως στο σενάριο που η συμφωνία προβλέπει την λήψη όλων των μέτρων που ζητούν οι εταίροι, το 42,6% θέλει δημοψήφισμα, το 37% επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή και το 11,3% πρόωρες εκλογές.
Πάντως, στην περίπτωση συμφωνίας που δεν προβλέπει προεκλογικές δεσμεύσεις, το 45,5% θέλει επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, το 28% δημοψήφισμα και το 17,8% πρόωρες εκλογές.
Το 85,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ ενώ το 12,2% εναντίον.
Μέτρα που δεν αποδέχονται οι πολίτες είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά (91,7%), μείωση μισθών (89,4%, μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων (85,8%),απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (85,2%), μείωση του ΕΚΑΣ και των δικαιούχων του (75,2%), παραμονή του βασικού μισθού στα σημερινά επίπεδα (69,4%).
Στο ενδεχόμενο παράτασης του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται διχασμένοι, με 50,8% να μην το αποδέχεται και το 47,1% να μην έχει πρόβλημα.
Οι πολίτες θα αποδέχονταν περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω των 62 ετών (59,7%), επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000-50.000 ευρώ ετησίως (61,6%), αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων (58,6%), αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλείς προορισμούς ή επιβολή τέλους διανυκτέρευσης (63,8),κατάργηση επιδομάτων σε συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου (74,1%).