«Οι εορτασμοί στη Σύμη υπενθυμίζουν το καθήκον που έχει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να μην ξεχνάει και να τιμά τους αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια»
Διήμερη επίσκεψη στη Σύμη πραγματοποίησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, με αφορμή την επέτειο εορτασμού της υπογραφής της συνθήκης παράδοσης των Γερμανικών δυνάμεων στους συμμάχους την 8η Μάη.
Ο βουλευτής, παρευρισκόμενος στη Σύμη, που αποτελεί και την ιδιαίτερη πατρίδα του, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων.
Κατά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων δήλωσε: «Η Σύμη αποτελεί ένα ιστορικό μέρος για την επιτυχή έκβαση του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Είναι μια από τις δυο πόλεις στην Ελλάδα που υπογράφηκε η συμφωνία παράδοσης των γερμανικών δυνάμεων στους συμμάχους. Αυτό αναδεικνύει την ιστορική σημασία του τόπου.
Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει με ιδιαίτερη θέρμη το αίτημα για την ηθική και οικονομική αποκατάσταση των αγωνιστών και θυμάτων του Β’ παγκοσμίου πολέμου, διεκδικώντας την αναγνώριση των επιπτώσεων των θηριωδιών, για πρώτη φορά, μέσα από την Καγκελαρία.
Οι στίχοι του συμπατριώτη μας Φώτη Βαρέλη που είναι χαραγμένοι στο βράχο της Σύμης: «Σήμερα κρυφομίλησε η λευτεριά με μένα, πάψετε δώδεκα νησιά να ‘στε συλλογισμένα», μου υπενθυμίζουν το καθήκον που έχει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να μην ξεχνάει και να τιμά τους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια».
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί της Σύμης, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους κατοίκους και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυβέρνηση όσο και για τα τοπικά προβλήματα.
Οι κάτοικοι του μετέφεραν την αγωνία τους για τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα και την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω αλλά πρέπει να δώσει τη μάχη για το καλό των Ελλήνων και των νησιωτών.
Στη συζήτηση που έγινε για τα τοπικά ζητήματα ειπώθηκε ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν οι σχετικές πολιτικές με μέριμνα στη νησιωτικότητα και με ιδιαίτερη προσοχή στην παιδεία, την υγεία και τα βασικά αγαθά όπως αυτό του νερού. Ιδιαίτερα για το νερό συμφωνήθηκε η ανάγκη για την αλλαγή του τιμολογίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από οικιακό σε βιομηχανικό, ώστε να μειωθεί το κόστος, αλλά και η ανάγκη ύπαρξης σε περιφερειακό επίπεδο μιας υπηρεσίας που θα αναλάβει τη συντήρηση των αφαλατώσεων.