- Κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος
8 μέλη της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, του έτους 2010, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, μετά από μήνυση εταιρείας απεντόμωσης και μυοκτονίας, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος, για πτυχή υπόθεσης για την οποία είχε προκληθεί θόρυβος στους κόλπους του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Οι 8 κατηγορούμενοι υπό την ιδιότητά τους, ο πρώτος ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, η δεύτερη ως Διοικητική Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ο τρίτος ως Υποδιευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, η τέταρτη ως υπεύθυνη της Επιτροπής Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, οι δε λοιποί εξ’ αυτών ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, αρμόδιοι, μεταξύ άλλων και για την οικονομική διαχείριση και για τις πάσης φύσεως πληρωμές προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, φέρονται συγκεκριμένα, ενώ εκδόθηκε και έλαβαν γνώση της η υπ’ αριθμ. 1.227/29.03.2010 έκθεσης ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου όφειλε να επιστρέψει το ποσό των 7.000 ευρώ στην εταιρεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά «το ποσό των 7.000 ευρώ της ποινικής ρήτρας που αυθαίρετα επιβάλλατε, πρέπει να επιστραφεί ως αδικαιολογήτως καταβληθέν» και ενώ επιπλέον η ως άνω εταιρεία τους κοινοποίησε εξώδικη δήλωση την 06.06.2010 με την οποία τους καλούσε να επιστρέψουν το ποσό των 7.000 ευρώ, εντούτοις παρέλειψαν να το κάνουν.
Οι σχέσεις της τότε διοίκησης του νοσοκομείου με την εταιρεία είχαν διαταραχθεί. Ο τότε Διοικητής του νοσοκομείου είχε απευθυνθεί μάλιστα στους επιθεωρητές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου για την εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων εταιρείας απεντόμωσης και μυοκτονίας και συγκεκριμένα τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παροχή έργου μετά από σχετική σύμβαση με το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου.
Σύμφωνα με την αναφορά του τότε Διοικητή η εταιρεία στον διαγωνισμό του έτους 2005 είχε καταθέσει σαν δικαιολογητικό την αριθμ. 122431/5-4-05 «Αδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους».
Στην άδεια αυτή, όπως υποστήριξε, αναφέρεται ως υπεύθυνος επιστήμονας ένας χημικός και ορίζεται ρητά ότι «ο υπεύθυνος επιστήμονας θα παρακολουθεί όλη τη διαδικασία της εργασίας, από την παρασκευή του υλικού παρέμβασης και τη χρησιμοποίησή του…».
Κατήγγειλε ότι ο υπεύθυνος επιστήμονας, που αναφέρεται στην άδεια, ουδέποτε παρουσιάστηκε στο Νοσοκομείο και φυσικά ουδέποτε ήταν παρών κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων.
Υποστήριξε ακόμη ότι οι εφαρμογές στον χώρο του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας γίνονταν μόνο από αλλοδαπούς εργάτες, που έστελνε η εταιρεία.
Είχε υποστηρίξει μάλιστα ότι ως υπεύθυνος της εταιρείας παρουσιαζόταν ένας δημόσιος λειτουργός.
Οταν το έτος 2006, προς το τέλος της σύμβασης, που είχαν με την εταιρεία, πληροφορήθηκαν ότι έπρεπε ο υπεύθυνος επιστήμονας, ή τουλάχιστον κάποιος άλλος επιστήμονας που θα όριζε η εταιρεία, να παρευρίσκεται στις εργασίες απεντόμωσης, μυοκτονίας κ.λπ. που γινόταν από το προσωπικό της εταιρείας, οπότε και αντιλήφθηκαν ότι δεν γινόταν αυτό, όχι μόνο κατά το χρονικό διάστημα της συγκεκριμένης σύμβασης αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Δ.Σ. του νοσοκομείου επέβαλε ως ποινή πρόστιμο 7.000 ευρώ. Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση την οποία το Νοσοκομείο δεν έκανε δεκτή.
Οι επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας που διερεύνησαν ωστόσο την καταγγελία έκριναν ότι το πρόστιμο είχε επιβληθεί αυθαιρέτως και παρότι ζητήθηκε η επιστροφή του αυτό δεν έγινε.
Φέρεται μάλιστα να προέκυψε ότι η εταιρεία δεν ήταν υποχρεωμένη να κάνει χρήση επιστήμονα διότι το νοσοκομείο δεν το έθετε σαν όρο στη διακήρυξη του διαγωνισμού και στη σύμβαση.