Ειδήσεις

Τα μέτρα της κυβέρνησης και οι κόκκινες γραμμές

Μηνύματα στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που εξήγγειλε ότι θα ακολουθήσει στέλνει η κυβέρνηση με τα μέτρα που προσανατολίζεται να εφαρμόσει προκειμένου να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο ενιαίος ΦΠΑ –όσα προϊόντα και αν καταφέρει να «κρατήσει» σε έναν χαμηλό συντελεστή, πλήττει κατά κύριο λόγο των φτωχότερα νοικοκυριά.

Από την άλλη, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ υποτίθεται ότι «χτυπάει» τους έχοντες. Στην πραγματικότητα, δεν χτυπάει τους πλούσιους αλλά τους ειλικρινείς φορολογούμενους καθώς οι πραγματικά έχοντες φοροφυγάδες θα μείνουν για μια ακόμη φορά στο απυρόβλητο. Και όχι μόνον αυτό. Μέτρα όπως το «ξέπλυμα» των καταθέσεων στο εξωτερικό ή η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων χωρίς πρόστιμα θα προσφέρει τεράστια βοήθεια σε φοροφυγάδες και έχοντες μαύρο χρήμα.

Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σημαίνει στην πράξη ότι σειρά από τα προϊόντα που υπάγονται σήμερα τον χαμηλό συντελεστή του 13% θα μεταταγούν σε υψηλότερο συντελεστή 18%. Η διαπραγμάτευση για το ποια προϊόντα θα παραμείνουν σε χαμηλό συντελεστή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, δεν μπορούν να «σωθούν» όλα. Διότι όσο περισσότερα θα είναι τα προϊόντα που θα παραμένουν στο χαμηλό συντελεστή, τόσο υψηλότερος θα γίνει ο βασικός συντελεστής.

Στη ζώνη «κινδύνου» περιλαμβάνονται τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αναψυκτικά, εισιτήρια και πολλά άλλα. Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία της χώρας καθώς θα πρέπει να ανατιμηθούν τα πάντα: από ξενοδοχεία και εστίαση μέχρι τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια. Άγνωστο είναι επίσης προς το παρόν το τι θα γίνει με τα νησιά που σήμερα απολαμβάνουν τους χαμηλότερους κατά 30% συντελεστές. Το σχέδιο, όπως το έχει καταστρώσει από το 2011 το ΔΝΤ, δεν αφήνει χώρο για εκπτώσεις στα νησιά που σημαίνει ότι σε αυτά που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς, οι ανατιμήσεις θα είναι μεγάλες.

Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης θα χτυπήσει και αυτή το τουριστικό πακέτο καθώς εξετάζεται να επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής. Περισσότερο φόρο τουλάχιστον κατά 200 ευρώ –και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από 1000 ευρώ- θα πληρώσουν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Δεν είναι απαραίτητο ότι είναι πολυτελή αυτοκίνητα καθώς το κριτήριο για την επιβάρυνση δεν θα είναι η τιμή αλλά ο κυβισμός.

Οι έχοντες τις κρυφές καταθέσεις στο εξωτερικό, ναι μεν θα κληθούν να πληρώσουν, αλλά από την άλλη θα μπορέσουν να ξεπλύνουν φορολογικές αμαρτίες. Καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξεως του 15-20% επί της κατάθεσης, θα μπορέσουν να αποφύγουν τα πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου, τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 70% ή 75%. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους φορολογούμενους που απέκρυψαν εισοδήματα χωρίς καν να υποβάλλουν δηλώσεις.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ. Υποτίθεται ότι αυτό «χτυπάει» τους πλούσιους. Στην πραγματικότητα, θα χτυπήσει αυτούς που δεν έχουν αποκρύψει τα εισοδήματά τους. ΄

Όσον αφορά, τέλος στην περικοπή των εισοδημάτων, ακόμη δεν είναι βέβαιο που θα κλείσει η διαπραγμάτευση όσον αφορά στο έλλειμμα των ταμείων που καταβάλλουν τις επικουρικές συντάξεις. Το πιθανότερο είναι ότι τελικώς κάποιοι θα υποχρεωθούν σε νέα μείωση εισοδήματος.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου