«Αρνητική έκπληξη» και «συνδικαλισμό παλαιού τύπου» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης την απόφαση της ΚΕΔΕ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 98,4. Ο υπουργός Εσωτερικών πιστεύει ότι η απόφαση δεν εκφράζει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και την αποδίδει σε «μια μεγάλη ενδοπαραταξιακή διένεξη μέσα στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς και μέσα στο συνέδριο, που έχει σχέση και με αυτά που γίνονται στη Ν. Δημοκρατία και με κάποιους κυρίους εκ του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι εκεί χωρίς να έχουν κόμμα και αυτό τους κάνει πολύ νευρικούς».
Ο κ. Βούτσης προσθέτει ότι για το θέμα υπήρξε συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό και ότι μετά από εκείνη τη συνάντηση «βγήκαν πανευτυχείς. Τους κάναμε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τώρα λένε ότι πάμε να τους πούμε πως βρισκόμαστε εν κινδύνω. Κάτι πράγματα στο όριο του ακατάληπτου. Και λυπάμαι πάρα πολύ για την Αυτοδιοίκηση. Έτσι χάνει το κύρος της».
Σε σχέση με το δημοσίευμα εφημερίδας, που αποδίδει υπονομευτικές διαρροές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να παρουσιασθεί η εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι όπως τα μέλη της κυβέρνησης έτσι και ο κ. Στουρνάρας δοκιμάζεται ως προς το «εάν έχει κάνει πραγματικά κάθε προσπάθεια ή δεν την έχει κάνει -και αυτό το ξέρουν οι στενοί οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης- για να βρεθούν οι πόροι που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στη χώρα αυτό το 15νθήμερο ή αυτούς τους μήνες». Και αναφέρθηκε στο αίτημα του κ. Βαρουφάκη για «τις λίστες με όλα τα στοιχεία που αφορούν τα δάνεια ομίλων και άλλα πράγματα, στα οποία υπάρχει μια γραφειοκρατική καθυστέρηση για να μην πω άρνηση».
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» και πρόσθεσε ότι «εάν δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα (σ.σ. οι εταίροι), δεν μπορεί να καταλήξει η συζήτηση. …Δεν μιλάμε περί λιτότητας, μιλάμε περί ασφυξίας ανελέητης για τα δυο επόμενα χρόνια». Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των εταίρων, τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ σκληρές, πέραν της 5ης αξιολόγησης, για να μιλάμε ειλικρινά. Δηλαδή, δεν έχουν απλώς φύγει από την 20η Φεβρουαρίου. Αξιολογούν με βάση όλη τη λίστα της 5ης αξιολόγησης της προηγούμενης κυβέρνησης, σα να μην έχουν απέναντί τους άλλη κυβέρνηση. Έχουν φέρει στο τραπέζι πράγματα, τα οποία δεν είχαν δεχθεί οι κύριοι Σαμαράς – Βενιζέλος».
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μια παρένθεση, σοβαρή γι αυτούς. Μπορεί η οικονομία της να είναι ένα ελάχιστο ποσοστό της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά το «επεισόδιο Ελλάς» είναι πάρα πολύ σοβαρό για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου συγκρούονται κάθε στιγμή δυο γραμμές».
Καταλήγοντας ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Να είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση δεν κλειδώνει. Κι όταν δίνουμε κάθε εβδομάδα αυτά τα απίστευτα ποσά γύρω-γύρω, στην κυρία Λαγκάρντ, όταν από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ευρώ ως χώρα, αυτό έχει μια ημερομηνία, για να μην πω, λήξης. Μια ημερομηνία ενδεχομένως αλλαγής γραμμής, πλεύσης».