Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, σχετικά με το ζήτημα της ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των ελαφιών στην Ρόδο, δηλώνει τα εξής:
Η περιφερειακή αρχή ουδέποτε έκλεισε τα μάτια της σε οποιοδήποτε ζήτημα καλείται να αντιμετωπίσει, όσο δύσκολη κι αν είναι πρακτικά η διαχείρισή του. Όταν πάγια πρακτική και αντίληψη σε αυτόν τον τόπο ήταν η τακτική του Πόντιου Πιλάτου, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις που φτάνουν από την επιλεκτική ανάγνωση, μέχρι την εσκεμμένη διαστρέβλωση των ιδίων των γεγονότων.
Τα προβλήματα όμως παραμένουν, διογκώνονται και απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της καταστροφής των καλλιεργειών από την μεγάλη αύξηση του αριθμού των ελαφιών στο νησί της Ρόδου, τέθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τους πληγέντες που ζήτησαν την παρέμβασή της, όταν, μέχρι σήμερα, οι καθ’ ύλιν αρμόδιοι φορείς (Δασική Υπηρεσία – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησής τους, ακόμη και με επερωτήσεις βουλευτών, παραμένουν απλοί θεατές.
Παρότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαβλέποντας τον κίνδυνο να υπάρξουν έκρυθμες καταστάσεις από τον αγανακτισμένο αγροτικό κόσμο, που είναι έτοιμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, θεώρησε ότι είναι υποχρέωσή της να μην επιτρέψει να απειληθεί και να κινδυνεύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το εμβληματικό ελάφι της Ρόδου, μετά και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την διάσωση και αναπαραγωγή του είδους, αλλά και να προστατευθούν οι πληγέντες.
Αντί ατέρμονων φιλολογικών συζητήσεων χωρίς ουσία και αποτέλεσμα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκάλεσε λαϊκή συνέλευση στην Απολακκιά, παρόντος του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκου Θεοδωρίδη, για να αποτυπωθεί το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και να εξευρεθεί η προσφορότερη λύση.
Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει επεξεργαστεί σειρά προτάσεων με στόχο την προστασία του ελαφιού και των καλλιεργειών, οι οποίες θα κατατεθούν στους αρμόδιους για την λήψη αποφάσεων.
Η πρόταση για ελεγχόμενη θήρα του ελαφιού κατατέθηκε από τους ίδιους τους αγρότες και σε κάθε περίπτωση η έγκρισή της ή μη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το επιλεκτικό και εν πολλοίς υποκριτικό ενδιαφέρον εκείνων που έσπευσαν, από όλη την συζήτηση για το πρόβλημα, να αναδείξουν μόνο τα περί ελεγχόμενης θήρας, υποδαυλίζει τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουν τα ελάφια της Ρόδου, αν δεν υπάρξει σοβαρή προσέγγιση του ζητήματος.
Οι επιλεκτικά «ευαίσθητοι» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελεγχόμενο κυνήγι εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο ως μέσο προστασίας και ισορροπίας του οικοσυστήματος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ταμπού, για εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται για την προστασία της πανίδας.
Αρκετά λοιπόν με τα κροκοδείλια δάκρυα και την παρερμηνεία των ενεργειών και των προθέσεων της περιφερειακής αρχής, η οποία παρερμηνεία, εν τέλει, αφορά μόνο εκείνους που την κάνουν.
Όσο για τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε, τον παροτρύνω να μην είναι μόνο θεατής, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν εκ του θεσμικού του ρόλου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα
Φιλήμονας Ζαννετίδης