Ειδήσεις

Ξένα ΜΜΕ: Η συμφωνία έρχεται, οι φόβοι παραμένουν

Η 24η Μαΐου είναι το νέο ορόσημο για μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα, αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινούEurogroup για Ελλάδα. Κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες, η οποία αποδίδεται στην ελαστική στάση της Γερμανίας, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανοιχτή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παρά την διαπιστούμενη πρόοδο και το άνοιγμα της  συζήτησης  του χρέους, ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για την βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της η μη στην ΕΕ στις 23 Ιουνίου, το οποίο φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν σε αυτό το σημείο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

“Η απειλή του Βrexit αιωρείται πάνω από την ελληνική διάσωση”, είναι ο τίτλος των Times που σημειώνουν πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν απελπισμένα μια λύση για Ελλάδα αυτόν τον μήνα, προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο δράμα που θα ωθούσε εκτός Ένωσης την Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί έδωσαν διορία στον εαυτό τους μέχρι τις 24 Μαΐου για να αποφασίσουν αν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις εκταμίευσης της δόσης των 5 δις. ευρώ.

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης πριν το βρετανικό δημοψήφισμα. “Δε νομίζω πως θέλει κανείς μια σειρά διαδοχικών συναντήσεων που δεν θα οδηγήσουν πουθενά όταν υπάρχουν τόσα πολλά άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το δημοψήφισμα στην Βρετανία”.  Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τους Times, πως “Δεν μπορεί να επιτραπεί μια νέα κρίση χρέους που θα υπονόμευε το βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου’.  Όπως σημειώνουν οι Times, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σέρνεται ήδη 7 μήνες τώρα εν μέσω διαφωνιών ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη τόσο στο θέμα του χρέους όσο και στον μηχανισμό αυτόματων περικοπών σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ορατό κίνδυνο επανάληψης του αδιεξόδου του περυσινού καλοκαιριού ενόψει της αποπληρωμής δόσης ύψους 2,3 δις. ευρώ την οποία καλείται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα στις 23 Ιουλίου.

Με την σειρά τους, οι Financial Times αποδίδουν την πρόοδο των χθεσινών συνομιλιών στην ελαστική στάση που επέδειξε η Γερμανία, καθώς ο Wolwgang Schaeuble εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανοιχτός στην εξέταση δυνατοτήτων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έπειτα από σθεναρή αντίσταση σε αυτό το θέμα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συμφωνία  το Μάιο.

Σχολιάζοντας το χθεσινό Eurogroup, o Jeremy Cook της World First ανέφερε “Χθες είδαμε τον μεγαλύτερο πολέμιο της ελάφρυνσης του χρέους, την Γερμανία, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης και να “βλέπει” συμφωνία. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το “καρότο” του χρέους συνοδευτεί από το “μαστίγιο” περαιτέρω περικοπών σε δαπάνες και συντάξεις”.

Από την πλευρά της η καναδική τράπεζα RBC σχολιάζοντας την χθεσινή σύσκεψη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, αναφέρει: “Ως αναμενόταν το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά καταγράφηκε πρόοδος στα προληπτικά μέτρα που καλείται να λάβει η Αθήνα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.  Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν ότι θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να νομοθετήσει έναν μηχανισμό για την αυτόματη λήψη μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν αναμένεται να συζητηθούν πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου.  Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του ελληνικού χρέους όπου συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για την εξέταση περαιτέρω ελάφρυνσης του, στο πλαίσιο του οποίου ανατέθηκε στο EWG να εξετάσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου