Ειδήσεις

Η επιστροφή της παραθεριστικής κατοικίας ως μορφή επένδυσης με υποσχόμενες αποδόσεις

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Αργά και σταθερά επιστρέφει στη Ρόδο η παραθεριστική κατοικία και όπως φαίνεται θα είναι η δραστηριότητα που στα επόμενα χρόνια θα στηρίζει ακατάπαυστα μια σειρά επαγγελματικών κλάδων της τοπικής οικονομίας. Τα στοιχεία της διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών, όπως συγκεντρώθηκαν από τη «δημοκρατική», είναι αποκαλυπτικά.
Ειδικότερα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος 2018) εκδόθηκαν στη Ρόδο 47 άδειες οικοδομής, από τις οποίες οι 18 αφορούν ανέγερση νέων κατοικιών. Επίσης, ακόμα έξι άδειες αφορούν αναστήλωση υφιστάμενων κατοικιών. Τρεις από το σύνολο αφορούν αλλαγή χρήσεως ακινήτου και δύο τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων
Στις νέες άδειες υπάρχουν πέντε νέα συγκροτήματα τουριστικών καταλυμάτων μικρού και μεσαίου μεγέθους. Αυτές εκδόθηκαν για λογαριασμό επιχειρηματιών και επιχειρηματικών συνεργασιών. Σημειώνεται ότι οι άδειες για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες εκδίδονται από διαφορετική Πολεοδομική Διεύθυνση που έχει έδρα την Αθήνα και είναι συνδεδεμένη με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού. Οι άδειες «έργων μεγάλης κλίμακας» δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ.
Μεταποίηση
Ο μεγάλος απών από τις άδειες του πρώτου τετραμήνου του έτους είναι η βιοτεχνία και η βιομηχανία, καθώς ούτε ένα έργο φαίνεται να έχει δρομολογηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Από μόνο του το στοιχείο αυτό δείχνει ότι τα επιδοτούμενα προγράμματα που είχαν «τρέξει» όλους τους προηγούμενους μήνες, τελικώς δεν οδήγησαν τους μεταποιητές σε επενδύσεις. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο πρόγραμμα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που έδιδε επιδότηση 75% για έργα προϋπολογισμού ανώτερου των 600.000 ευρώ, τελικώς εντάχθηκε μόνο μία επιχείρηση από τη Ρόδο και αφορά την αγορά σύγχρονου επαγγελματικού εξοπλισμού.
Η στασιμότητα των επενδύσεων του δευτερογενούς τομέα είναι πιθανό να ανατραπεί μέσα από το πρόγραμμα Leader CLLD, που θα προκηρυχθεί για τον ιδιωτικό τομέα εντός του καλοκαιριού (εφόσον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν βρει άλλα προσκόμματα).
Πάρα ταύτα, από τις 47 άδειες οικοδομής, υπήρχαν πέντε για παρεμβάσεις σε βιοτεχνικά κτήρια. Από αυτές οι δύο αφορούσαν επισκευή υφιστάμενων πρατηρίων καυσίμων, μία για καινούριο πρατήριο καυσίμων και δύο για επισκευή λοιπών κτηρίων.
Παραθεριστικές κατοικίες
Είναι εξέλιξη άξια αναφοράς η επανεμφάνιση της τουριστικής κατοικίας ως στοιχείο επένδυσης. Προφανώς τα νέα δεδομένα που εισήγαγαν οι πλατφόρμες διαμοιρασμού (airbnb κλπ) ήρθαν για να δώσουν ξεκάθαρες αποδόσεις για το κάθε ακίνητο και να ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις. Αν και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια τις μελλοντικές αποδόσεις των ακινήτων, εν τούτοις δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που θεωρούν ότι τα σπίτια αποτελούν μια καλή τοποθέτηση χρημάτων.
Γνωστοί Ρόδιοι επιχειρηματίες, ομογενείς, αλλά και αλλοδαποί που ασχολούνται με τον τουρισμό συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ετοιμάζονται να χτίσουν. Ολες οι κατοικίες είναι συμβατικής μορφής (μπετά, τούβλα, σοβάς) και μόνο ορισμένες είναι πετρόκτιστες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν άδειες που να αφορούν υπόσκαφα κτήρια, έργα που υπήρχαν κατά τα προηγούμενα έτη.
Από τις 24 άδειες νέων κατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών, οι 18 αφορούν ανέγερση νέων οικοδομών. Είτε πρόκειται για νέα κτήρια, είτε για αναστήλωση υφιστάμενων, η πλειονότητα αυτών θα χρησιμοποιηθεί για τουριστική εκμετάλλευση.
Οι περιοχές ενδιαφέροντος των επενδυτών αφορούν ολόκληρο το νησί. Η Νότια Ρόδος κρατάει τα σκήπτρα, ενώ στο «παιχνίδι» εισέρχονται οι περιοχές Θεολόγος και Φάνες. Και στις δύο περιπτώσεις των καινούριων περιοχών ενδιαφέροντος κατασκευάζονται σπίτια που θα δοθούν προς εκμετάλλευση από τουρίστες που έρχονται στο νησί για θαλάσσια σπορ (wind surf & kite surf).
Ο κλάδος της οικοδομής
Είναι προφανές ότι οι χιλιάδες οικοδόμοι (όλων των ειδικοτήτων) είναι αδύνατο να βρουν δουλειά σε τόσο μικρό αριθμό έργων. Βέβαια, υπάρχουν οι ανακαινίσεις που γίνονται στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ωστόσο αυτές πραγματοποιούνται μόνο στη διάρκεια του χειμώνα και με εξαιρετικά σκληρούς όρους αμοιβών.
Χειρότερη είναι η εικόνα στα μικρονήσια, αφού για τη Χάλκη, την Τήλο και το Καστελλόριζο φέτος έχουν εκδοθεί μόνο δύο άδειες (κατοικίες στη Μεγίστη). Είναι γνωστό, βέβαια ότι αρκετές οικοδομικές εργασίες στις μικρές κοινωνίες γίνονται χωρίς έγγραφα και με την ευθύνη των ιδιοκτητών, όμως ακόμα και με αυτού του είδους το καθεστώς, οι εργασίες είναι λίγες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου