Ειδήσεις

Μαρτύριο ζουν οι καρκινοπαθείς της Ρόδου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα φάρμακα

Τεράστια αναστάτωση στους καρκινοπαθείς της Ρόδου αλλά και των συγγενών τους έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το αδίστακτο κύκλωμα που έκλεβε ποσότητες φαρμάκων από ογκολογικούς ασθενείς, χορηγώντας τους μικρότερες δόσεις!
Επειτα από την αποκάλυψη πως είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο, η καθημερινότητα των ογκολογικών ασθενών της περιοχής μας έχει έρθει τα πάνω-κάτω και αναζητούν εναγωνίως περισσότερες πληροφορίες, για να δουν αν και κατά πόσο έχουν πέσει θύματα του κυκλώματος.
Όπως περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, το τηλέφωνό της δεν σταματά να χτυπά από καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπείες αλλά και από συγγενείς ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, ζητώντας να μάθουν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διαπιστώσουν αν η θεραπεία στην οποία υποβάλλονται είναι η προβλεπόμενη ή αν έχει οποιαδήποτε σχέση ο θάνατος συγγενικών τους ανθρώπων με τη δράση του κυκλώματος, εξαιτίας της μειωμένης δόσης φαρμάκου.
Όπως λέει η κ. Μαρία Κρητικού, οι καρκινοπαθείς ζουν ένα μαρτύριο αυτή την περίοδο: «Οι ασθενείς φοβούνται ότι μπορεί να μην γίνεται σωστά η θεραπεία τους. Μέχρι που κάποιος ασθενείς με ρώτησε αν εκείνοι που έφυγαν από τη ζωή, έφυγαν εξαιτίας λανθασμένης θεραπείας. Με ρωτούν όσοι κάνουν θεραπεία ή ακόμα κι εκείνοι που ολοκλήρωσαν τον κύκλο των θεραπειών, αν έλαβαν τις σωστές δοσολογίες».
Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, «κάνοντας μια θεραπεία υπολογίζεις το προσδόκιμο ζωής. Εγώ έχω ένα προσδόκιμο ζωής με τις χημειοθεραπείες που έκανα μιας πενταετίας. Αυτό σημαίνει ότι έχω περιθώριο πέντε ετών για να εμποδιστεί μια πιθανή μετάσταση. Κάθε θεραπεία δίνει προσδόκιμο ζωής. Με τις νέες θεραπείες που εφαρμόζονται έχει αυξηθεί σημαντικά το προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς, όταν βέβαια χορηγούνται σωστά τα φάρμακα. Τα χρήματα που απαιτούνται είναι πάρα πολλά για τα φάρμακα, γι αυτό όταν πεθαίνουν άνθρωποι, οι συγγενείς τους φέρνουν πίσω τα σκευάσματα που περισσεύουν ώστε να δοθούν σε άλλους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν στον βωμό του χρήματος να θυσιάζονται τα πάντα… Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι αδίστακτοι άνθρωποι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια. Εγώ δεν έχω κοιμηθεί από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η δράση του κυκλώματος… ».
Είναι αδιανόητο λέει η κ. Μ. Κρητικού να μάχονται άνθρωποι για την ζωή τους και να βρίσκονται «δολοφόνοι», που τους στερούν αυτό το δικαίωμα, μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρήματα, γι αυτό και ζητά ως καρκινοπαθής αλλά και ως πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών την παραδειγματική τιμωρία τους.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει για κανέναν λόγο να χαθεί η εμπιστοσύνη των ασθενών προς τους γιατρούς: «Οι ασθενείς δεν πρέπει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους γιατρούς τους. Επιμένουμε ότι υπάρχουν γιατροί που εκτελούν το λειτούργημά τους σωστά και ανθρώπινα. Ναι, αυτό είναι σκάνδαλο τεράστιο που κλόνισε, φόβισε και θύμωσε τους καρκινοπαθείς. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι υπάρχουν χιλιάδες γιατροί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και στέκονται ανθρώπινα δίπλα στους ασθενείς που δοκιμάζονται. Δυστυχώς υπάρχουν και τα απάνθρωπα κτήνη που στο βωμό του χρήματος δεν υπολογίζουν τον πόνο, την απόγνωση και την αγωνία των ασθενών γι αυτό και η τιμωρία τους πρέπει να είναι παραδειγματική», λέει η κ. Κρητικού.

Η δράση της οργάνωσης
«Φανταστείτε τρεις ασθενείς που έκαναν παράλληλα χημειοθεραπεία με ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. Έπρεπε να χορηγηθεί 500 ml του φαρμάκου στον καθένα. Οι ‘συνεργάτες’ χορηγούσαν από 300 ml στον κάθε ασθενή, κλέβοντας ουσιαστικά 600 ml φαρμάκου για λογαριασμό της ‘μαφίας’» περιγράφει αξιωματικός της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έναν από τους αδίστακτους τρόπους του κυκλώματος για την υφαρπαγή των ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων.
Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία ήταν ακόμη μεγαλύτερος εξαιτίας των κακών συνθηκών αποθήκευσης των κλεμμένων και προς εξαγωγή φαρμάκων, αφού διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση τα ψυγεία ενός… ανθοπωλείου στο Παγκράτι και ενός… ιχθυοπωλείου στην Καλλιθέα Αττικής!
Τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.
Για την επίτευξη του σκοπού τους, λειτουργούσαν και φαρμακείο, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα κλεμμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Αρχικά μέλη φέρονται ένας 70χρονος που αποκαλούσαν ο «Αιγύπτιος», εξαιτίας της καταγωγής του, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ένας 64χρονος με τον κωδικό ο «Έλληνας» και ένας ακόμη ο 57χρονος «Μηχανόβιος». Τα μέλη της «καμόρα» του φαρμάκου, στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες για την προμήθεια και εξαγωγή των ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, είχαν δώσει κωδικές ονομασίες από μέρος των γραμμάτων της ονομασίας τους. Για παράδειγμα έλεγαν «θέλω δύο Ο», «ένα ΜΑ», «θέλω τέσσερα ΑΒΑ και τρία ΣΤΕΛΛΑ».
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε περιοχές της Αττικής και στο Μεσολόγγι, συνέλαβαν 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών. Συγκατηγορούμενοι των παραπάνω είναι ακόμα 14 άτομα.
Ερευνώνται τουλάχιστον 8 γιατροί αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».
Παράλληλα, από τα στοιχεία που ερευνήθηκαν προκύπτει ότι είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ φαίνεται ότι εκτός από το Λαϊκό νοσοκομείο, φαρμακευτικά σκευάσματα «έφευγαν» και από άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου