«Το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των λαών της και επικαιροποίηση του αξιακού της κώδικα που απαιτεί αλληλεγγύη, συνεργασία, ελευθερία, Δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Σε συνέδριο με θέμα «Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 4.5.2018 με την παρουσία και ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Επιτρόπου της Ε.Ε., του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέστη και μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Το συνέδριο διοργάνωσε η Εθνική μας Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (της οποίας είναι μέλος ο κ. Χ. Κόκκινος), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας Αμφικτιονία και Εύξεινοι Πόντοι.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χ. Κόκκινος αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που περνά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ιδιαίτερα μετά το Brexit και την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων από τις ηγεσίες των κρατών – μελών της Ε.Ε. Η Ε.Ε. οφείλει να ξαναβρεί στην πράξη τα βασικά συστατικά πάνω στα οποία «χτίστηκε» και κάποια από αυτά είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη και συνεργασία δεν υπάρχει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και δεν υπάρχει και στην αντιμετώπιση κακών γειτόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απειλούν και προκαλούν στα σύνορά της.
Με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη των νησιών της Δωδεκανήσου, ενημερώνω ότι τα νησιά του Αιγαίου που είναι τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης, αντιμετώπισαν το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Το φορτίο ήταν δυσβάσταχτο και για τα νησιά του Αιγαίου και για τη χώρα μου την Ελλάδα και με δεδομένο ότι αυξάνονται και πάλι οι μεταναστευτικές ροές από τη γείτονα χώρα Τουρκία, οφείλουν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα νησιά από τα οποία προέρχομαι και η χώρα μου βιώνουν και την προκλητικότητα της Τουρκίας, που αμφισβητεί τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας τα οποία έχουν κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες με διεθνείς συνθήκες. Το οξύμωρο είναι ότι η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίδια ώρα αμφισβητεί τα σύνορά της.
Επισημαίνω και πάλι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σεβόμενη την Ιστορία, τον πολιτισμό της και τον αξιακό της κώδικα, οφείλει να δείξει συνεργασία και αλληλεγγύη και να μη διαχωριστεί σε «βόρειους» και «νότιους».
Οι δράσεις εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης, τα διασυνοριακά προγράμματά της θα πρέπει να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενημερωθούν για αυτήν. Γιατί: οι καλά ενημερωμένοι πολίτες σημαίνει καλοί Ευρωπαίοι πολίτες.