Τουρκικές προκλήσεις: Την οργή των αξιωματούχων της Frontex έχει προκαλέσει η στρατηγική προκλήσεων και επικίνδυνων παρενοχλήσεων που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα σε ολόκληρο το μήκος της ελληνοτουρκικής οριογραμμής. Τα πρόσφατα περιστατικά, της 26ης και της 27ης Απριλίου, όταν τουρκικές ακταιωροί προσπάθησαν με επικίνδυνους ελιγμούς να απωθήσουν δύο σκάφη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στα ανατολικά της Χίου, φαίνεται πως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.
Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται να αμφισβητεί συστηματικά και με «πειρατικό» τρόπο την παρουσία στην ελληνική επικράτεια των δυνάμεων της Frontex, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με την αποτροπή των προσφυγικών ροών.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews, οι προκλήσεις της Άγκυρας έχουν παρελθόν τουλάχιστον 14 μηνών και λαμβάνουν χώρα σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.
Απόδειξη της ακραίας επιθετικής συμπεριφοράς των τουρκικών δυνάμεων αποτελεί ένα άγνωστο περιστατικό. Πρόκειται για την παρενόχληση ενός αεροσκάφους της Δανίας από δύο τουρκικά F-16, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.
Το εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα στις 13 Μαρτίου του 2020. Αφορούσε ένα αεροσκάφος παρακολούθησης τύπου Challenger 604, το οποίο ανήκει στη Βασιλική Αεροπορία της Δανίας και συμμετείχε στην αποστολή «Aegean 2020», που είχε διοργανωθεί από τη Frontex για την από αέρος επιτήρηση των προσφυγικών ροών.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το αεροσκάφος της Δανίας δέχθηκε την παρενόχληση από τα δύο τουρκικά μαχητικά, την ώρα που ίπτατο μεταξύ των νησιών της Σάμου και του Αγαθονησίου.
Τουρκικές προκλήσεις: Μόνο στόχος ο εκφοβισμός
Τα τουρκικά F-16 είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Ντιγιαρμπακίρ, με προφανή στόχο να παρεμποδίσουν και να εκφοβίσουν τους πιλότους του δανέζικου αεροσκάφους, το οποίο είχε ξεκινήσει την πτήση του από τη Ρόδο. Πετώντας για αρκετά λεπτά παραπλεύρως αλλά και όπισθεν του ευρωπαϊκού CL 604, οι Τούρκοι πιλότοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο, μόνο όταν πληροφορήθηκαν από τα ραντάρ τους την απογείωση και ελληνικών μαχητικών, τα οποία έσπευσαν για να τους αναχαιτίσουν. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την από αέρος παρενόχληση του αεροσκάφους της Frontex είχε ενημερωθεί και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία την περίοδο εκείνη είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.