Έρευνα της Good Affairs – Αρνητικό ισοζύγιο για Πατούλη, Κράτσα, Καχριμάνη, Μέτιο, Σπανό, Φαρμάκη
Αποτελέσματα καμπανάκι και σε ορισμένες περιπτώσεις κόλαφο για τους γαλάζιους περιφερειάρχες βγάζει η μεγάλη έρευνα (Digital Poll) της εταιρείας Good Affairs – μέλος της ESOMAR).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, οι 8 από τους 11 περιφερειάρχες, που εκλέχτηκαν με τη ΝΔ το 2019 έχουν τεράστιο πρόβλημα επανεκλογής – σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτη η ήττα τους.
Μόνο τρεις δείχνουν να διατηρούν την απήχησή τους και να είναι φαβορί (έως και σε ακλόνητο βαθμό) για να κερδίσουν στις εκλογές του Οκτωβρίου:
Ο Γιώργος Χατζημάρκος του Νοτίου Αιγαίου, ο Κώστας Αγοραστός της Θεσσαλίας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο πρώτος συγκεντρώνει ποσοστό 52,3% που λέει ότι θα τον ψηφίσει (σίγουρα ή μάλλον), έναντι 39,4% που δηλώνει ότι δεν θα τον ψηφίσει (σίγουρα ή μάλλον).
Ο κ. Αγοραστός έχει υπέρ του το 46,9% (δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει σίγουρα, ή μάλλον θα τον ψηφίσει), και κατά του το 41,7% (δηλώνει ότι δεν θα τον ψηφίσει σίγουρα ή μάλλον δεν θα τον ψηφίσει), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Τζιτζικώστα είναι 45,6% έναντι 42,1%.
Παρότι δεν πρόκειται για συντριπτικά ποσοστά, το γεγονός ότι το ισοζύγιο είναι θετικό και σαφώς πάνω από το όριο του 43%, που απαιτείται για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, δίνει στους «3», ένα ξεκάθαρο και πάντως εξαιρετικά δύσκολα αναστρέψιμο προβάδισμα.
Φαβορί για μία ακόμα θητεία είναι και ο Σταύρος Αρναουτάκης της Κρήτης, ο οποίος βέβαια εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά τώρα φλερτάρει με το ενδεχόμενο στήριξής του και η ΝΔ. Ο κ. Αρναουτάκης έχει απαντήσεις «σίγουρα και μάλλον τον ψηφίζω» που φτάνουν στο 46,6%, έναντι 41,8%.
Αντιθέτως, οι υπόλοιποι εννέα περιφερειάρχες (οκτώ με το χρίσμα της ΝΔ και ο Γιώργος Μουτζούρης αντάρτης της γαλάζιας παράταξης στο Βόρειο Αιγαίο) έχουν πρόβλημα, είτε μικρό, είτε μεγάλο στην προσπάθειά τους να επανεκλεγούν.
Στην πιο δεινή θέση είναι η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, που κινείται στο 22% στην πρόθεση ψήφου, έχοντας αρνητική γνώμη που φτάνει στο ποσοστό ρεκόρ 61,9%. Η μάχη είναι χαμένη για τη ΝΔ στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, με δεδομένο ότι έχει εκφραστεί η διάθεση από την Πειραιώς να υποστηριχθεί και πάλι η πρώην ευρωβουλευτής.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπου ο Γιώργος Πατούλης μετά βίας ξεπερνά το κατώφλι του 30%, πολύ μακριά από το όριο του 43% βέβαια, αλλά και χωρίς να ξεπερνά τα κομματικά ποσοστά της ΝΔ, παρότι έχει κάνει προσπάθειες να προσεταιριστεί στελέχη από ευρύτερους χώρους.
Στην πρόθεση ψήφου, μόλις το 31,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον νυν περιφερειάρχη (με το 17,5% να λέει σίγουρα ναι και το 14,3 να λέει μάλλον ναι), ενώ απέναντί του έχει ένα ποσοστό 47,6%, που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσει (σίγουρα ή μάλλον).
Όπερ σημαίνει ότι ναι μεν έχει το προβάδισμα ο κ. Πατούλης, αλλά ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί το παζλ στο χώρο των αντιπάλων του, είναι δυνατόν να υπάρξει ανατροπή.
Προφανώς εφόσον προκύψουν και τι συμμαχίες στο δεύτερο γύρο, ποιο ή ποια θα έχει αντίπαλό του και πόσο μικρή ή μεγάλη θα είναι η απόστασή του από τον δεύτερο.
Στα ίδια και χειρότερα επίπεδα είναι και ο Γιώργος Μέτιος της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Με πρόθεση ψήφου που κινείται στο 31,1% (σίγουρα και μάλλον), έναντι 52,7% που δηλώνει ότι δεν θα τον ψηφίσει σίγουρα ή μάλλον δεν θα τον ψηφίσει, είναι απλά θέμα εύρεσης στοιχειωδώς ικανού αντιπάλου από την κεντροαριστερά για να αλλάξει χέρια η Περιφέρεια.
Εντύπωση σε πολλούς ίσως προκαλεί το εύρημα για την Ήπειρο, καθώς ο Αλέκος Καχριμάνης έχει σοβαρή πτώση, φτάνοντας στα όρια του 30% με αρνητική τοποθέτηση από το 61%. Η αίσθηση ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πάνε καλά στη συγκεκριμένη περιφέρεια ενόψει των εθνικών εκλογών και άρα οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι μάλλον δυσμενείς για τη ΝΔ, διαμορφώνει ένα πεδίο και ίσως και μία δυναμική για αλλαγή, αν και ο κ. Καχριμάνης έχει δείξει στο παρελθόν αντοχές.
Σε δεινή θέση, που δείχνει ήττα τον Οκτώβριο, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ικανοί αντίπαλοι και λειτουργικές συμμαχίες είναι και οι περιφερειάρχες της Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και της Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Βέβαια για τον δεύτερο υπάρχουν διεργασίες στη ΝΔ να επιλέξει άλλον υποψήφιο για να του δώσει το χρίσμα
Ο κ. Νίκας έχει θετική γνώμη στην πρόθεση ψήφου, που φτάνει στο 34,4%, ενώ αρνητικά δηλώνει το 53,3%, όπερ σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό στην περιοχή.
Ο κ. Σπανός από την άλλη, που θα είναι ξανά υποψήφιος παρά τη φθορά και τις αντιδράσεις, ακόμα και από το εσωτερικό της ΝΔ, κινείται μόλις στο 34,3% (που λέει ότι θα τον ψηφίσει σίγουρα ή μάλλον), ενώ το 50,1% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσει (σίγουρα και μάλλον).
Στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης φαίνεται να εισπράττει τη φθορά και τη δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική της απολιγνιτοποίησης, την ώρα που η μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή, γίνεται μάλλον με αργά βήματα. Ο κ. Κασαπίδης κινείται στο 33,5%, έναντι 49,0% που δηλώνει αρνητικό.
Από τον υποψήφιο που θα σταθεί απέναντι στον Νεκτάριο Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα θα εξαρτηθεί και το πού θα πάει η συγκεκριμένη Περιφέρεια στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο νυν περιφερειάρχης διατηρεί ουσιαστικά το ποσοστό της ΝΔ στην περιοχή και κινείται στο 38,1% θετικών γνωμών (με μόλις 22,4% να λέει «σίγουρα ναι» και 15,7% να δηλώνει «μάλλον ναι»), μειωμένο κατά 1,2% σε σχέση με την μέτρηση του περασμένου Νοεμβρίου μάλιστα. Το 44,2% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσει (σίγουρα όχι και μάλλον όχι). Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε αντιπολίτευση στον κ. Φαρμάκη, καθώς ο Απόστολος Κατσιφάρας ουσιαστικά έχει αποχωρήσει, αλλά και ότι οι «πασοκογενείς» δυνάμεις που τον είχαν στηρίξει αποφασιστικά για να εκλεγεί το 2019, πλέον είναι απογοητευμένες και έχουν αποτραβηχτεί, η ανατροπή είναι εξαιρετικά πιθανή εφόσον προκύψει αντίπαλος που να μπορεί να συσπειρώσει στοιχειωδώς τις κεντροαριστερές δυνάμεις, που έτσι κι αλλιώς είναι πλειοψηφία στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.
Πρόβλημα επανεκλογής έχει και ο Γιώργος Μουτζούρης, αν και οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ για να υποστηριχθεί κάποιο ικανό γαλάζιο στέλεχος για να σταθεί απέναντί του δεν φαίνεται να προχωρούν. Ο νυν περιφερειάρχης έχει πάντως μόλις 28% θετικές γνώμες ως προς την πρόθεση να υπερψηφιστεί ξανά και 54% εναντίον του.
Να σημειωθεί ότι η αναμέτρηση του Οκτωβρίου ειδικά στις Περιφέρειες εκτιμάται ότι θα έχει πολύ έντονο πολιτικό χρώμα, στον απόηχο των εθνικών εκλογών και της εύθραυστων κυβερνητικών ισορροπιών που θεωρείται ότι θα προκύψουν. Εξάλλου ακολουθεί και η μάχη των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2024, που θα δώσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μία διαρκή κινητικότητα για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού των επόμενων ετών.
***Η έρευνα της Good Affairs έγινε το χρονικό διάστημα έρευνας από 19 έως 26 Απριλίου 2023 και το δείγμα αφορά σε 8486 πλήρως απαντημένων ερωτηματολογίων.