«Φρένο» στον πολιτικό γάμο ομόφυλων αλλοδαπών στο δημαρχείο της Ρόδου έθεσε η… Τουρκία και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αρμοδίως για να βρεθεί λύση δεν τελεσφόρησαν.
Πιο συγκεκριμένα, με το ληξιαρχείο του Δήμου Ρόδου επικοινώνησε ένα ζευγάρι ομόφυλων με καταγωγή από την Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία.
Ο πρώτος μπόρεσε και εξασφάλισε άδεια γάμου από την χώρα του προκειμένου να παντρευτεί με πολιτικό γάμο τον σύντροφό του με καταγωγή από την Τουρκία, αλλά ο δεύτερος δεν κατόρθωσε να κάνει το ίδιο με αποτέλεσμα το αίτημά τους να απορριφθεί καθώς προσκρούει σε σχετική διάταξη που απαγορεύει την τέλεση του γάμου αν δεν έχει εξασφαλιστεί άδεια από τις χώρες καταγωγής και ιθαγένειας των ενδιαφερόμενων.
Με το νομικό καθεστώς που ισχύει ένα ζευγάρι ανδρών ή γυναικών, το οποίο μέχρι σήμερα έχει το δικαίωμα να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μπορεί να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία στα δημαρχεία, που προβλέπεται για τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Δηλαδή θα προβλέπεται πολιτικός γάμος με απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Στην Τουρκία μέχρι σήμερα δεν χορηγείται άδεια γάμου ή πιστοποιητικό ληξιάρχου που να αναγνωρίζει ότι δεν προκύπτει κώλυμα τέλεσης γάμου.
Τη δυνατότητα των ζευγαριών του ίδιου φύλου να παντρεύονται παρέχουν οι ακόλουθες χώρες στην ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.
Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι επίσης δυνατός στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και στην Ελβετία.