Η Φιλολογία συνομιλεί με τον Χορό και η Αρχαία Ελλάδα με την Αμερική του 20ου αιώνα
Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα Επιτροπή Ρόδου, προγραμματίζει την παράσταση «Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι: Η Φιλολογία συνομιλεί με τον Χορό και η Αρχαία Ελλάδα με την Αμερική του 20ου αιώνα», 18/05/24, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων Δωδεκανήσιων φοιτητών.
Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα Επιτροπή Ρόδου, με στόχο να ενισχύσει το έργο των υποτροφιών της, θα παρουσιάσει την εξαιρετικά πρωτότυπη παράσταση λόγου και κίνησης με τίτλο: «Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι: Η Φιλολογία συνομιλεί με τον Χορό και η Αρχαία Ελλάδα με την Αμερική του 20ου αιώνα», στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, στις 18 Μαίου 2024, ώρα 20.00.
Οι χορεύτριες Μαριάννα Παπακωνσταντίνου και Μάρα Τσούρμα με την δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου σε στιγμιότυπο της παράστασης στο Θέατρο Απόλλων στη Σύρο. © Γιάννης Βαβίτσας.
Στην πρωτότυπη αυτή παράσταση, η αρχαία ελληνική μυθολογία συνδυάζεται με την τέχνη του σύγχρονου χορού, όπως την εμπνεύστηκε η διάσημη Αμερικανίδα χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ, με επίκεντρο τις ιστορίες του Οιδίποδα και της Ιοκάστης.
Η ριζοσπαστική προσέγγιση της Γκράχαμ ήταν να παρουσιάσει τις ιστορίες αυτές μέσα από την εμπειρία των γυναικών ηρωίδων, προσδίδοντας έτσι, μια διαφορετική οπτική στα έργα. Το κοινό της Ρόδου θα έχει μια σπάνια ευκαιρία να απολαύσει το ελληνικό ρεπερτόριο της Γκράχαμ, καθώς η ομάδα της Μάρθα Γκράχαμ εδρεύει στη Νέα Υόρκη και δεν περιοδεύει συχνά στη χώρα μας. Η θεατρική και χορευτική ομάδα θα έρθει από την Αθήνα.
Την πρωτοβουλία «Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι» επινόησε και διαμόρφωσε η δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών με ειδίκευση στο αρχαίο δράμα και την μυθολογία, η οποία παρουσιάζει το όραμα της Γκράχαμ και τη σχέση της με τους ελληνικούς μύθους μαζί με πέντε ελληνίδες χορεύτριες: τις Ελευθερία Ηλιοπούλου, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Βάσια Κολλιού, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου, και Μαριάννα Τσικμανλή από τις οποίες οι δύο, η Μαριτίνα Κατσιμπράκη και η Μαριάννα Παπακωνσταντίνου είναι Ροδίτισσες. Οι χορεύτριες συνοδεύουν τη ζωντανή παρουσίαση του μύθου, ερμηνεύοντας τις κινήσεις και την χορογραφία με το δικό τους εργαλείο αφήγησης, που είναι το σώμα τους.
Τις χορογραφίες επιμελείται και αναβιώνει η Καθηγήτρια Τεχνικής και Ρεπερτορίου Γκράχαμ, κα Πένυ Διαμαντοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης προβάλλονται φωτογραφίες, εικόνες αρχαίων και σύγχρονων έργων τέχνης που εναλλάσσονται με αποσπάσματα από αρχαία κείμενα, ώστε να εμπλουτίσουν την παράσταση κατά την οποία αναδύεται το χορογραφικό ρεπερτόριο. Ο ίδιος ο χορός είναι αυτός που απεικονίζει με τον βέλτιστο τρόπο, τα λόγια της Νίνας Παπαθανασοπούλου και καθηλώνει τον θεατή.
Η παράσταση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Erasmus plus, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), που διαχειρίζεται η εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου, κα Τσαμπίκα Χατζημανώλη. Έχει συνδιοργανωτή το Δήμο Ρόδου και χορηγούς το ξενοδοχείο Semiramis, τις Σχολές χορού των κυριών Έλλης Παρασκευά, Μαρί Γκίκα, Βίκης Φερδεκλή, Μαρίας Μανιώτη, Βάλιας Καρβέλη, το Χορογυμναστήριο της κας Μαρίας Σαρρή και την Εταιρία «Αφοί Παρασκευά Εμπορική ΑΕ». Όλα τα τοπικά ΜΜΕ στηρίζουν τα μέγιστα το έργο και τη δράση της Δωδεκανησιακής Μέλισσας.
Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση μπορείτε να βρείτε εδώ καθώς και στο Instagram και Facebook. Εισιτήρια: Ticket Services : https://www.ticketservices.gr/event/rhodes-martha-graham-kai-elliniki-mithoi/