Συνάντηση με εκπροσώπους των εθελοντικών ομάδων είχε χθες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Δ.Ε. Καμείρου και Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, κ. Θωμάτος Μιχαήλ.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, επρόκειτο για μία πρώτη άτυπη συνάντηση για να συζητηθούν όλα τα αναγκαία ζητήματα και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό του τμήματος πολιτικής προστασίας του δήμου Ρόδου με όλες τις εθελοντικές ομάδες του νησιού κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Είπε επίσης ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την εκτέλεση των αναγκαίων χωματουργικών εργασιών και τις εργασίες καθαρισμού στις εννέα δημοτικές ενότητες. Επίσης μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 54 εποχικά εργαζόμενων πυροπροστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσληψή τους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου χρονικής διάρκειας έως πέντε μηνών αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, πριν από λίγες ημέρες.
Πρόκειται για εννέα οδηγούς για τη μεταφορά, φόρτωση, εκφόρτωση των προϊόντων καθαρισμού στο χώρο αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου, τρεις χειριστές μηχανημάτων έργου, δύο χειριστές με άδεια χειριστή μηχανημάτων έργων (Μ.Ε.), ένα χειριστή με άδεια χειριστή μηχανημάτων έργων και σαράντα δύο δασοπυροσβέστες για τις λοιπές χειρωνακτικές εργασίες.
Η προηγούμενη εμπειρία σε αντίστοιχη θέση θα ληφθεί υπόψη, τόσο κατά την προκήρυξη όσο και για την ανάθεση των εργασιών εκάστου. Οι αποδοχές του προσωπικού πυρασφάλειας ορισμένου χρόνου θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2024 με 300.000,00€ και 75.010 ευρώ, που είναι οι εργοδοτικές εισφορές.
Γενικότερα ο δήμος Ρόδου δίνει έμφαση στην πολιτική προστασία, καθώς όπως ανέφερε στην εισήγησή της προς την οικονομική επιτροπή η γενική γραμματέας κα Άννα Παρασκευοπούλου, ο φυσικός πλούτος είναι αυτός που κάνει τη Ρόδο να ξεχωρίζει από το σύνολο των νησιών (είναι τα περισσότερα νησιά χωρίς σημαντική βλάστηση) και προτάσσει στις προτιμήσεις των επισκεπτών από όλο τον πλανήτη.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες (40-41oC) σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και την πλούσια δασική και χορτολιβαδική βλάστηση, δημιουργούν όλες εκείνες τις συνθήκες για πυρκαγιές, oι οποίες αρκετές φορές και σε μεγάλη έκταση έλαβαν χώρα στην περιοχή μας και πολλές φορές απείλησαν σπίτια, όπως η πυρκαγιά στο Μόντε Σμιθ το 2018, που την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η επέκτασή της στον αστικό ιστό.
Επιπλέον, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 18-07-2023, οι οποίες έπληξαν και δημιούργησαν τεράστιες καταστροφές σε δάση του νησιού μας, κατοικημένες περιοχές, σπίτια, ζώα, επιβάλλουν τη διαχείριση και εφαρμογή προγραμμάτων πολιτικής προστασίας.