Πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, περιγράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times αναφέροντας ότι η «εγγραφολογία» έχει κουράσει και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ότι βρίσκεται το σημείο «μηδέν». Οπως σημείωνουν οι αρθρογράφοι, υπάρχει επιδείνωση του κλίματος ενώ τονίζουν:
«Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως οι Έλληνες καθυστερούν μέχρι να έλθει το σημείο μηδέν και τότε (πιστεύουν) θα κάνουμε πίσω» υποστήριξε άλλος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Ανησυχώ ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό σημείο μηδέν».
Αναλυτικά το άρθρο των Financial Times αναφέρει:
Η Ελλάδα παρέδωσε άλλη μια πρόταση της τελευταίας στιγμής στους πιστωτές και αυτοί με την σειρά τους την απέρριψαν για άλλη μια φορά ως «ανεπαρκή».
Ήταν η πιο πρόσφατη ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών και να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα διάσωσης που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη. Η διαδικασία έχει γίνει ρουτίνα τις τελευταίες εβδομάδες, σε τέτοιο βαθμό που η Κομισιόν την έχει βαφτίσει «εγγραφολογία».
Αλλά αυτή η τελευταία ανταλλαγή παρουσιάζει μια κρίσιμη διαφορά. Η διάθεση της συγκρατημένης αισιοδοξίας που χαρακτήριζε τις συνομιλίες της προηγούμενες εβδομάδας δίνει γρήγορα την θέση της στον φόβο και την καχυποψία.
Αυτή την φορά δεν υπήρξαν διαβεβαιώσεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ότι θα ολοκληρωθεί τελικά η συμφωνία, κάτι που θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια ένεση ευρώ πριν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα.
Αντίθετα, αξιωματούχοι από διάφορους οργανισμούς που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκφράζουν ανησυχίες ότι η ριζοσπαστική αριστερή ελληνική κυβέρνηση κάνει ένα επικίνδυνο και εσφαλμένο υπολογισμό. Η Αθήνα, πιστεύουν οι ίδιοι, παρατείνει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις ως την τελευταία στιγμή, εκτιμώντας ότι οι πιστωτές θα κάνουν τελικά πίσω και θα συμφωνήσουν να εγκρίνουν μια γενναία ελάφρυνση χρέους και νέα χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς αυστηρούς όρους.
Το χρέος
«Δεν θέλουν συμφωνία μαζί μας. Απλά θέλουν ελάφρυνση χρέους» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος ενός εκ των τριών θεσμών μετά την αξιολόγηση της τελευταίας ελληνικής προσφοράς. «Δεν πιστεύω ότι θα κάνουν κίνηση. Περιμένουν από εμάς να κάνουμε πρώτα πίσω και δεν θα το κάνουμε» πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν καταλαβαίνουν πως δεν είμαστε πίσω στο 2012 όταν οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι απλά να ρίξουν χρήματα για να καλύψουν το πρόβλημα».
Η επιδείνωση του κλίματος είναι εμφανής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό ως ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στην κόντρα με τους δανειστές. Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την συνάντηση των 29 Επιτρόπων στο Στρασβούργο, ο Ζακ Κλοντ Γιούνκερ επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Δεν κατάλαβαν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων κρατών μελών είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε ένας αξιωματούχος, μεταφέροντας τις παρατηρήσεις του προέδρου της Κομισιόν στους Επιτρόπους.
Η διαφορά
Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Ένας ανώτατος αξιωματούχους είπε πως η πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας είχε μειώσει στο μισό την διαφορά ανάμεσα στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πιστωτές και την αντιπρόταση που έκανε η Αθήνα. «Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι πιστωτές» υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Αλλά αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών που έχουν δει το έγγραφο δήλωσαν πως ενώ υπάρχει συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ των στόχων για το πλεόνασμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει την διαφορά, ειδικότερα στα επίμαχα ζητήματα της αύξησης του ΦΠΑ στην ενέργεια και στις περικοπές των συντάξεων.
Αντίθετα, η Αθήνα κατέθεσε και δεύτερο έγγραφο για την ελάφρυνση χρέους. Οι πιστωτές έχουν επανειλημμένα τονίσει πως το θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Η συνάντηση
Σε ένα σημάδι ότι η απαισιοδοξία αρχίζει να περικυκλώνει τις διαπραγματεύσεις, αρκετοί αξιωματούχοι υπαινίχθησαν ότι η συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας – οι οποίοι έχουν θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής – μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθεί.
Ο κ. Γιούνκερ είπε στην Κομισιόν ότι δεν θα παρευρεθεί αν ο κ. Τσίπρας «έρθει με την ίδια νοοτροπία που είχε και την προηγούμενη εβδομάδα» ανέφεραν αξιωματούχοι, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, άφησε να εννοηθεί πως η συνάντηση μπορεί να μην γίνει (σ.σ. αργά το βράδυ της Τρίτης το ραντεβού επιβεβαιώθηκε).
Ελληνες αξιωματούχοι επέμειναν και αυτοί από την πλευρά τους ότι δεν θέλουν να λάβει μέρος στην συνάντηση ο κ. Τσίπρας αν δεν υπάρχουν ενδείξεις συμβιβασμού από την πλευρά των δανειστών.
«Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως οι Έλληνες καθυστερούν μέχρι να έλθει το σημείο μηδέν και τότε (πιστεύουν) θα κάνουμε πίσω» υποστήριξε άλλος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
«Ανησυχώ ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό σημείο μηδέν».
mignatiou.com