Συνεντεύξεις

Γ. Νικητιάδης: «Το πρόβλημα στον τουρισμό ήταν πάντα η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου»

«Προϋπόθεση για όλα είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα, να υπάρξει κλίμα ασφάλειας και να αρχίσουν οι αγορές να εμπιστεύονται τον τόπο μας. Η Ελλάδα έχει μοναδικές προοπτικές για πολύ σημαντικές επενδύσεις. Δυστυχώς ποτέ δεν καταλάβαμε ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο πεδίο για να μπορούν οι επενδυτές να εμπιστεύονται τη χώρα και να τοποθετούν τα χρήματά τους»
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Νικητιάδης με αφορμή τον επώδυνο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Γιώργος Νικητιάδης δηλώνει πως αν η κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να αντισταθεί  σε αυτό το θέμα και να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους, να ορίσει  χρονικό περιθώριο μιας διετίας για την «εξαφάνιση» των μειωμένων συντελεστών.
Σε ερώτηση σχετικά με   τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Νικητιάδης δηλώνει:
«Εμένα προσωπικώς δεν με ενδιαφέρουν  τα δημοσκοπικά αποτελέσματα. Με νοιάζει η μοίρα του τόπου μας. Μακάρι να γλιτώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την χρεοκοπία, να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσουμε κατά 50% σε δύο χρόνια την ανεργία, να ανοίξουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, να δει πάλι ο Έλληνας το χαμόγελο στα χείλη του, να αισθανθούμε ασφαλείς από τους οποιουσδήποτε γείτονες και ας πάει σε οποιαδήποτε ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ»

Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Νικητιάδη, αναλυτικά:
• Θα αντέξει τόσες πιέσεις, πιστεύετε, η οικονομία της Ελλάδος και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα και  κάθε μήνα  δίνει αγώνα το οικονομικό επιτελείο για  να καλυφθούν μισθοί και συντάξεις;
Προϋπόθεση για όλα είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα, να υπάρξει κλίμα ασφάλειας και να αρχίσουν οι αγορές να εμπιστεύονται τον τόπο μας. Η Ελλάδα έχει μοναδικές προοπτικές για πολύ σημαντικές επενδύσεις. Δυστυχώς ποτέ δεν καταλάβαμε ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο πεδίο για να μπορούν οι επενδυτές να εμπιστεύονται τη χώρα και να τοποθετούν τα χρήματά τους. Τα πράγματα είναι απλά: αποκατάσταση της σταθερότητας της χώρας, σταθερό και μόνιμο φορολογικό σύστημα, γρήγορες και διάφανες διαδικασίες για κάθε επενδυτή που θέλει να επενδύσει στον τόπο μας. Αν γίνουν όλα τα παραπάνω, πολύ γρήγορα η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

• «Κόκκινη γραμμή» για τους φορείς σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες είναι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Όλα δείχνουν πως το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί.  Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα αυτό;
Η κατάργηση του ΦΠΑ, ενώ για εμάς τους Δωδεκανήσιους ήταν «κόκκινη γραμμή» κι ενώ καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν παραβίασε την γραμμή αυτή, έρχεται η «για πρώτη φορά Αριστερά» και δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, κ. Φίλη, δηλώνει ότι ουδέποτε υπήρξε κόκκινη γραμμή για τον ΦΠΑ για εμάς στα νησιά. Διατύπωσα δημοσίως μια πρόταση. Αν δεν έχουν το σθένος να αντισταθούν σε αυτό το θέμα και την ικανότητα να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι κάνουν λάθος, τουλάχιστον ας ορίσουν χρονικό περιθώριο μιας διετίας για την εξαφάνιση των μειωμένων συντελεστών που σχεδιάζουν κι ας διατυπώσουν με σαφήνεια στον νόμο ότι την 1η/1/2018 επανέρχεται στα νησιά του Αιγαίου το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς Φ.Π.Α. Όλα τα άλλα είναι αιτιάσεις και κοροϊδίες.

• Η πολιτική αστάθεια έχει πλήξει ήδη τον τουρισμό. Τι θα πρέπει να γίνει για να σταματήσει ο κατήφορος που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο δεκάδες επιχειρήσεις;
Το μόνιμο πρόβλημα που είχαμε πάντοτε με τον τουρισμό στη χώρα μας, ήταν η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου με το οποίο να πορευόμαστε. Σε ένα τέτοιο σχέδιο θα υπήρχαν και οι προβλέψεις για τον τρόπο που διαχειρίζεσαι την κάθε κρίση που μπορεί να προκύψει. Σημασία έχει όμως πρώτα απ’ όλα να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικός είναι ο Τουρισμός για την χώρα κι αν αυτό γίνει, τότε εύκολα μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο.

• Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί στην Κω με το μεταναστευτικό, καθώς στο νησί αποβιβάζονται συνεχώς μετανάστες και δεν υπάρχουν οι υποδομές για τη φιλοξενία τους. Τι θα πρέπει να γίνει;
Ήδη για το θέμα αυτό έχω κάνει παρέμβαση κι εξήγησα την θέση μου. Είναι η κλασική περίπτωση αυτού που περιέγραφα πιο πάνω. Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει, ή δεν θέλει να καταλάβει, πως όταν εμπλέκονται πολλά υπουργεία για την επίλυση ενός προβλήματος απαιτείται η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης με έναν επικεφαλής και με συμμετέχοντες υψηλά ισταμένους από όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Αν αυτό είχε γίνει εδώ και δύο μήνες, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα στην Κω. Θεωρώ βεβαίως τραγικό και πρέπει να το σημειώσω, ότι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Δωδεκάνησο εστράφησαν κατά του δημάρχου της Κω για το θέμα αυτό, επιδιώκοντας να επιρρίψουν ευθύνες στον ίδιο για το τι συμβαίνει. Αν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο μόνος αρμόδιος για το θέμα αυτό, των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών είναι η ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία!

• Σε δηλώσεις του από τη Ρόδο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης  υποσχέθηκε πως θα ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη. Πώς το σχολιάζετε καθώς έχετε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα αυτό;
Η Προγραμματική Σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι έτοιμη καθόλα κι έχουν εργαστεί και κοπιάσει πολλοί άνθρωποι για να γίνει, όταν ήμουν ακόμα στο Υπουργείο Τουρισμού – Πολιτισμού. Ο Δήμος της Ρόδου, με δήμαρχο τότε τον κ.  Χ.Χατζηευθυμίου,  είχε εγκρίνει το σύνολο της Σύμβασης. Αν ο κύριος Ξυδάκης εννοεί αυτά που λέει, ας πάρει το κείμενο που βρίσκεται στο Υπουργείο κι εγκρίθηκε από το Υπουργείο του πριν από τρία χρόνια, ας δώσει μία εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση να το επικαιροποιήσει κι ας το φέρει για υπογραφή. Αν ήμουνα εγώ στο Υπουργείο σε δέκα μέρες θα είχα τελειώσει, εφόσον βέβαια θα συμφωνούσε και ο Δήμος. Αν και είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Χατζηδιάκος θα συμφωνούσε αμέσως. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αποτελεί για μένα κυριολεκτικώς τον βασικότερο πυλώνα που θα μπορούσε να εκτοξεύσει πολύ, πολύ ψηλά τον τουρισμό της Ρόδου. Έχω πάθος με το θέμα αυτό και το θεωρώ απολύτως δικαιολογημένο. Οποιοσδήποτε βρεθεί, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη, μπορεί εύκολα να αισθανθεί και να συνειδητοποιήσει τα συναισθήματα που περιγράφω. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι από μόνη της ένα ολόκληρο μουσείο. Ένα αριστούργημα που ορθώς χαρακτηρίστηκε μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

• Πώς θα πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα για τον θαλάσσιο τουρισμό καθώς η κατάσταση για τη Ρόδο δεν είναι καλή. Ποιές είναι οι προτάσεις σας;
Έχω συζητήσει με τον δήμαρχο και ήδη είχα επαφή με την «Royal Caribbean» προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα της κατασκευής ενός πολύ μεγάλου προβλήτα. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική με βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας ακόμη, που θα έβαζε τα θεμέλια για να καταφέρει η Ρόδος να γίνει παγκόσμιο κέντρο για την κρουαζιέρα.

• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και  ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ;
Η πολιτική κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή. Τα σημερινά δημοσκοπικά αποτελέσματα μπορεί να αντιστραφούν ανά πάσα στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε πολλά. Πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κόμμα που έφτασε στην εξουσία. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Βρίσκεται ένα σκαλοπάτι από την χρεωκοπία, με 1.500.000 ανέργους, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, με χιλιάδες επιχειρήσεις που κλείνουν, με μια χώρα που παλεύει για να επιβιώσει. Είναι λογικό ο κόσμος να στρέφεται σε αυτόν που του δίνει ακόμα ελπίδα. Εμένα προσωπικώς δεν με ενδιαφέρουν  τα δημοσκοπικά αποτελέσματα. Με νοιάζει η μοίρα του τόπου μας. Μακάρι να γλιτώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την χρεοκοπία, να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσουμε κατά 50% σε δύο χρόνια την ανεργία, να ανοίξουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, να δει πάλι ο Έλληνας το χαμόγελο στα χείλη του, να αισθανθούμε ασφαλείς από τους οποιουσδήποτε γείτονες και ας πάει σε οποιαδήποτε ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι σήμερα πάντως δεν δείχνει το κόμμα αυτό ικανό να κάνει οτιδήποτε απ’ όσα παραπάνω περιέγραψα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου