Ειδήσεις

Οι ξενοδόχοι αυξάνουν τις τιμές πριν αυξηθεί ο ΦΠΑ

«Τσιμπημένες» εμφανίζονται τον Ιούνιο οι τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας, τη στιγμή που τα ελληνικά αεροδρόμια «βουλιάζουν» από ξένους επιβάτες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του καταλόγου Hotel Price Index της Τrivago, οι ξενοδοχειακές τιμές στην ελληνική πρωτεύουσα ενισχύθηκαν κατά 16,5% εν συγκρίσει με τον Μάιο και κατά 30,3% σε ετήσια βάση, κατατάσσοντάς τη στη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Στην Αθήνα η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 155 ευρώ έναντι 133 ευρώ τον Μάιο και 119 ευρώ τον Ιούνιο του 2014. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας φιγουράρουν τα ξενοδοχεία της Φρανκφούρτης -μέση τιμή 141 ευρώ, ενισχυμένη κατά 17,5% σε σχέση με τον Μάιο και κατά 42% συγκριτικά με τον περυσινό Ιούνιο- ενώ τρίτο ακολουθεί το Παρίσι, με αύξηση 13% και μέση τιμή στα 226 ευρώ. Ανοδικές αλλά μονοψήφιες τάσεις σε σύγκριση με τον Μάιο είχαν από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες (8,9%), το Ελσίνκι (8,7%), το Οσλο (8,4%), το Λονδίνο (6%) και το Βερολίνο (2,6%).

Μύκονος και Δελφοί

Μύκονος και Δελφοί εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις ξενοδοχειακών τιμών σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα. Ειδικότερα, η μέση τιμή στο νησί των Κυκλάδων κυμαίνεται τον Ιούνιο στα 268 ευρώ έναντι 160 ευρώ τον προηγούμενο μήνα (+67,5%) ενώ στους Δελφούς υπολογίζεται περί τα 82 ευρώ συγκριτικά με 58 ευρώ τον περυσινό Ιούνιο (+41,4%). Αξιοσημείωτες αυξήσεις στις τιμές υπήρξαν και στη Νάξο, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να διαμορφώνεται στα 70 ευρώ, δηλαδή 27,3% πιο υψηλά σε σχέση με τα 55 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή του Μαΐου, αλλά και στη Ρόδο, όπου η μέση τιμή ανέρχεται στα 97 ευρώ.

Καμία μεταβολή δεν παρουσιάστηκε στις τιμές των ξενοδοχείων των Ιωαννίνων, οι οποίες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Στον αντίποδα, μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές στο Ναύπλιο, οι οποίες είναι κατά 6% πιο χαμηλές, ενώ αντίστοιχο ποσοστό μείωσης παρουσιάζεται και στη Θεσσαλονίκη.

Διεθνείς αφίξεις

Αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 10,5% καταγράφεται στα ελληνικά αεροδρόμια, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να υποδέχονται το μεγαλύτερο όγκο των επιβατών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η κίνηση σε «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία» ενισχύθηκε κατά 26% και 10% αντίστοιχα, σε αντίθεση με τα αεροδρόμια Ηρακλείου Κρήτης και Ρόδου, που εμφάνισαν μείωση 3,6% και 2,8%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

e-typos.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Fotis Kokotos    11.06.2015 09:35

    · Η μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ βασίζεται σε τιμοληψία ξενοδοχείων που βρίσκονται στο κέντρο των βασικών πόλεων της χώρας και ουσιαστικά δεν καλύπτει τις παραθεριστικές περιοχές (resorts / σε αυτές οι τιμές είναι -4,8%)

    · Η αύξηση της τιμής του δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, αντικατοπτρίζει τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης και των αφίξεων της Αθήνας, κατά κύριο λόγο.

    · Αν και η ζήτηση/ αφίξεις της Αθήνας είναι εξαιρετικά αυξημένη (και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες, διατηρώντας σε θετικό πρόσημο το σύνολο της χώρας), και παρά την αύξηση του ΜΟ τιμών που καταγράφεται στον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές της Αθήνας παραμένουν 25% χαμηλότερες από το 2008, χρονιά που η Αθήνα κατέγραψε ρεκόρ σε ζήτηση αλλά και τιμές.

    · Η Αθήνα παραμένει φθηνότερη από τους ανταγωνιστικούς της ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς προορισμούς.

    · Οι ανταγωνιστικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί της Αθήνας παρουσιάζουν διαρκή αύξηση τιμών από το 2009 έως και σήμερα.

    · O ΣΕΤΕ, εκπροσωπώντας το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, επαναλαμβάνει ότι είναι αποδεκτή μία αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στο 11%-12% (από 6,5% που είναι σήμερα και με δέσμευση για εφαρμογή του μέτρου όχι νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου 2015 και μετά) και υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια για βιώσιμη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

    · επαναλαμβάνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να παραμείνει ο ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα, καθώς ο τουρισμός αποτελεί το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το οποίο υπάγεται σε ΦΠΑ λόγω του ότι καταναλώνεται εντός της χώρας. Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, κατανοητό πως η απόφαση του επισκέπτη για επιλογή παραθεριστικού προορισμού αναμφίβολα επηρεάζεται από το αυξημένο κόστος. Επιπρόσθετα, είναι ευνόητο ότι η προτεινόμενη από τους δανειστές αύξηση, θα πλήξει καίρια και τον ήδη δοκιμαζόμενο εσωτερικό τουρισμό, με αλυσιδωτές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Σχολιασμός άρθρου