Εδωσε υπεύθυνες απαντήσεις και χρήσιμες οδηγίες σε ομιλία του στη Ρόδο
«Το διαδίκτυο είναι το φως και δεν θα πρέπει να το στερείται κανείς. Αρκεί να μην παραβιάζονται οι κανόνες για τη χρήση του».
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του προχθές το βράδυ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποστράτηγος κ. Μανώλης Σφακιανάκης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γ. Κτιστάκης, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Κλιάμπα, η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Αγγελούδη, ο αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Φώτης Νικολόπουλος και οι υποδιευθυντές κ.κ. Δ. Παντελής και Μ. Καλιλιωράκης, η πρώην βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Η. Βασιλειάδης και Γ. Παπαδομαρκάκης, πολλά μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου και αρκετοί πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν για τη χρήση του διαδικτύου.
Με τη βοήθεια των συνεργάτιδων του, κ.κ. Μαρίας Γλουστίδου και Όλγας Γαλάνη, ο κ. Σφακιανάκης μίλησε για το διαδίκτυο και τους κινδύνους που απειλούν μικρούς αλλά και μεγάλους από τη χρήση του χωρίς τους απαραίτητους κανόνες.
Χάρη στην συνεχή επαγρύπνηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας και τη συνεχή εκπαίδευση των στελεχών της, η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και συνδράμει ξένους οργανισμούς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο για να διαπράξουν διάφορα αδικήματα. Για τη δράση της η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης έχουν τιμηθεί πολλές φορές από ξένους οργανισμούς.
«Είδαμε νωρίς το τσουνάμι του ηλεκτρονικού εγκλήματος και θωρακίσαμε με το απαραίτητο προσωπικό τη Διεύθυνση. Η υπηρεσία μας έχει τιμηθεί διεθνώς και έχουμε κριθεί από τα αποτελέσματα των ενεργειών μας. Ακολουθούμε μια ιδιότυπη στρατηγική που παρουσιάσαμε το 2014 στις Βρυξέλλες. Αυτή πλέον ακολουθείται από πολλούς χώρους», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εκπαιδεύσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες για τη χρήση του διαδικτύου .
«Μας επέλεξαν για να κάνουμε στρατηγική πρόληψης στη χρήση του διαδικτύου στην Ευρώπη. Από το 2016 θα είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα έχει τα πιο ασφαλή αεροδρόμια. Αυτό θα συμβεί γιατί με το νέο πρόγραμμα «Περσέας» θα μπορούμε να ελέγχουμε 24 ώρες το 24ωρο τους ταξιδιώτες. Θα γνωρίζουμε αν ταξιδεύουν με γνήσιες ή με κλεμμένες και παραποιημένες πιστωτικές κάρτες», εξήγησε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης και πρόσθεσε πως κατά την πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα είχε 92% ευστοχία.
Με το πρόγραμμα θα ελέγχονται όλες οι κινήσεις που θα κάνουν οι ταξιδιώτες.
Ο κ. Σφακιανάκης στη συνέχεια ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κυβερνοέγκλημα.
«Το διαδίκτυο είναι το φως. Μην το κρύβετε από τα παιδιά σας. Από πολύ μικρή ηλικία θα πρέπει να γνωρίζουν γι’ αυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο αλλά με κανόνες. Χωρίς αυτούς θα χάσετε το παιχνίδι. Να μάθετε και τα παιδιά σας πώς να το χρησιμοποιούν χωρίς να κινδυνεύουν», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και συμπλήρωσε πως είναι λάθος να κάνουν οι γονείς baby sitting με τάμπλετ.
«Οι κανόνες είναι εύκολοι και δεν θα πρέπει να τους αγνοείτε. Επίσης δεν θα πρέπει να κάνετε τα παιδιά φοβικά με το ίντερνετ. Αυτό είναι λάθος. Εμείς λέμε πως τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδεύονται από πολύ νωρίς στη χρήση του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και πρέπει να είναι καλά ενημερωμένα», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και πρόσθεσε πως όλες οι λειτουργίες στηρίζονται πλέον στο ίντερνετ.
«Θα πρέπει να ξέρετε πως όλες οι εργασίες είναι συνδεμένες με το διαδίκτυο. Σε ένα λεπτό έχουμε 204 εκατομμύρια emails. Οι συναλλαγές φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρω πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επέστησε την προσοχή στους χρήστες του διαδικτύου, υπογραμμίζοντας πως όσα γράφουν στις σελίδες που διατηρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν σβήνονται. Μίλησε και για το ηλεκτρονικό αποτύπωμα που έχουν όλοι οι χρήστες. Χάρη σε αυτό η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ανακαλύψει τα ίχνη αρκετών εγκληματιών που χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να δρουν.
«Πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί με αυτά που γράφουν στο διαδίκτυο. Κάποιοι νέοι αλλά και μεγαλύτεροι έχουν διασυρθεί και δεν μπορούν να βρουν δουλειά σε εταιρείες εξαιτίας κάποιων μηνυμάτων τους στο διαδίκτυο. Πολλοί άνθρωποι έφθασαν να ζουν με ψυχοφάρμακα γιατί κάποιοι χρησιμοποίησαν αυτά που ανάρτησαν στο διαδίκτυο για τους εκβιάσουν. Επίσης θα πρέπει να διασταυρώνετε τις πληροφορίες που διαβάζετε. Δεν γράφει στο διαδίκτυο ο Θεός. Έχουν στηθεί κατά καιρούς διάφορες παγίδες και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Κάποιοι θέλησαν μέσω ιστοσελίδων να εκβιάσουν ανθρώπους ακόμη και πολιτικούς. Οι εκβιασμοί δεν περνάνε, υπάρχει κράτος», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και συμπλήρωσε πως οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει συνεχώς να επαληθεύουν τις πληροφορίες που βρίσκουν στο ίντερνετ.
«Δεν υπάρχει 100% ασφάλεια με τη χρήση του διαδικτύου. Μόνο όταν είναι κλειστός και βγαλμένος από την πρίζα ο υπολογιστής», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης που μίλησε και για την παιδική πορνογραφία.
Όπως δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν εντοπιστεί αρκετοί παιδόφιλοι σε όλο τον κόσμο. Τόνισε επίσης πως στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου σε ένα χώρο που λέγεται dag.net γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και διακινείται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Σε συνεργασία με την Ιντερπόλ έχει ξεκινήσει ήδη η εκπαίδευση αξιωματικών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου.
Όπως εξήγησαν οι συνεργάτιδες του κ. Σφακιανάκη έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για την προστασία των ανηλίκων στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν πολύ το Facebook και τα Chat rooms. Υποδύονται πως είναι παιδιά και παραπλανούν τα ανήλικα και τα βάζουν να κάνουν άσεμνες πράξεις. Τους αποσπούν δεδομένα και φωτογραφίες και μετά τα προσθέτουν σε πορνογραφικό υλικό.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει αρκετούς παιδόφιλους από τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν.
Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε και στα περιστατικά βίας στα σχολεία. Μίλησε με συγκεκριμένα παραδείγματα.
«Έχουν καταγραφεί αρκετές παρεξηγήσεις των παιδιών στα σχολεία ως περιστατικά βίας. Αυτό είναι λάθος, τα περιστατικά πρέπει να φιλτράρονται. Εμείς δεν ποινικοποιούμε το χαμόγελο ή την καζούρα των παιδιών μας. Αν ακούγαμε αυτά που λέγονται η μισή κοινωνία θα έπρεπε να είναι στα δικαστήρια. Αξιολογούμε τα περιστατικά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταγράψει 12 περιστατικά βίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια χώρα bullying επειδή κάποιοι θέλουν να περάσουν αυτό το μήνυμα», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο κ. Σφακιανάκης μίλησε και για κάποια περιστατικά που στιγμάτισαν τις ζωές κάποιων οικογενειών. Αναφέρθηκε στην περίπτωση μιας μαθήτριας που βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας του εκβιασμού, που της γίνονταν από ένα συμμαθητή της. Η κοπέλα για 22 ημέρες έκανε συνεχώς απόπειρες για να αυτοκτονήσει. Αιτία για την ταλαιπωρία που υπέστη ήταν ο ανταγωνισμός στο σχολείο. Ο δράστης μετά από προσπάθειες του Εισαγγελέα και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε. Πριν λίγες ημέρες συνελήφθη και ένας 22 χρονος που εκβίαζε νεαρά κορίτσια μέσω του Facebook. «Για το λόγο αυτό η δημοσίευση φωτογραφιών των δραστών από τη διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι αναγκαία», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, που αναφέρθηκε και σε μια άλλη περίπτωση κοριτσιού, που διασύρθηκε, εξαιτίας ενός βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Youtube.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε και στις αυτοκτονίες που έχουν αποτραπεί από την υπηρεσία του, χάρη στην χρήση ειδικών προγραμμάτων, που εντοπίζουν τους χρήστες του διαδικτύου που επιδιώκουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους.
«Οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες όταν οι γονείς χάνουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους. Το κλειδί σε όλα είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών των οικογενειών. Σε μηνύματα που έρχονται από διάφορους που θέλουν να σας εκβιάσουν δεν θα απαντάτε ποτέ. Θα ενημερώνετε τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
Να σημειωθεί πως από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά στο ίντερντετ και να μην πέφτουν θύματα παιδόφιλων.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε και στον εθισμό που έχουν αρκετά παιδιά, έφηβοι και μεγαλύτεροι, με το ίντερνετ.
«Πρόκειται για μια μάστιγα που προκαλεί προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας είναι σε έξαρση το φαινόμενο. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη. Από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμόσουμε το συμφωνητικό καλής χρήσης του διαδικτύου που θα υπογράφουν οι γονείς και τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και πρόσθεσε πως το σχετικό κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Και σε αυτή την περίπτωση το κλειδί είναι η επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς. Τα παιδιά έχουν φθάσει στο σημείο να λένε τα εσώψυχά τους σε ανθρώπους που έχουν γνωρίσει στο ίντερνετ. Αντί να κατασκοπεύετε τα παιδιά σας να γίνετε φίλοι με αυτά», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης. Παρουσιάστηκε και βίντεο που έδειξε τον εθισμό με το διαδίκτυο. «Να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ΕΛΑΣ και το κράτος είναι σε επαγρύπνιση και υπάρχει συντονισμός σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε και στο Facebook και επεσήμανε πως οι όροι χρήσης του συγκεκριμένου μέσου μπορεί να αλλάξουν χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες. Επίσης το υλικό που έχουν αναρτήσει όλοι οι χρήστες είναι στη διάθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας ακόμη και αν αυτό έχει διαγραφεί.
«Δεν θα πρέπει να γράφετε τα πάντα στο ίντερνετ. Είχαμε δεκάδες ληστείες οικιών χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έγραψαν με κάθε λεπτομέρεια πότε θα πάνε διακοπές. Αποτρέψαμε απαγωγές. Ζευγάρια χώρισαν εξαιτίας του Facebook. Είχαμε ξυλοδαρμούς γυναικών που έκαναν like σε άλλους άνδρες και όχι στους συντρόφους τους. Το διαδίκτυο έκλεισε σπίτια. Δεν μπορεί όλη μας η ζωή να είναι στο ίντερνετ», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης.
Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε και στις Νιγηριανές απάτες, που βασίζονται σε παραπλανητικά μηνύματα που στέλνονται σωρηδόν στους χρήστες του διαδικτύου. «Μια κοπέλα έβαλε το σπίτι της σε υποθήκη για να κάνει έκπληξη στον αρραβωνιαστικό της και έχασε εξαιτίας της απάτης δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Είναι δυνατό να πιστεύετε πως έχετε κερδίσει χρήματα από το πουθενά;», αναρωτήθηκε ο κ. Σφακιανάκης.
Μίλησε ακόμη και για τους ιούς που στέλνουν οι επιτήδειοι για να εκβιάσουν τους χρήστες του διαδικτύου μπλοκάροντας τους υπολογιστές τους. «Δεν μπορεί στο 2015 κάποιοι επιτήδειοι να μας εξαπατούν και να κάνουν πάρτι στην πλάτη μας. Καλό το διαδίκτυο αλλά προσοχή στη χρήση του. Για ένα like έγινε φόνος στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης |Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε και στις αγορές προϊόντων μέσω του διαδικτύου και τόνισε πως οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο προπληρωμένες κάρτες και όχι πιστωτικές ή χρεωστικές. Ο κ. Σφακιανάκης και οι συνεργάτες του απάντησαν σε ερωτήσεις που τους έθεσαν μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες. Ανακοίνωσαν πως από τον Σεπτέμβριο η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα αναλάβει να εκπαιδεύσει στη σωστή χρήση του διαδικτύου 20.000 Δωδεκανήσιους μαθητές.