Δύο άνθρωποι στην Κύπρο υπέστησαν σοβαρή δηλητηρίαση όταν έκαναν το λάθος να καταναλώσουν λαγοκέφαλο, ένα άκρως τοξικό ψάρι που έφτασε πριν από λίγα χρόνια στη Μεσόγειο.
Έπειτα από αναφορές για παρόμοια περιστατικά και στην Κρήτη, η αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής εξέδωσε νέα προειδοποίηση, τόσο για τον λαγοκέφαλο όσο και για άλλα επικίνδυνα είδη που θα μπορούσαν να περάσουν από την Διώρυγα του Σουέζ.
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε την ανακοίνωση «έπειτα από δημοσίευμα σε ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα της Κρήτης, στην οποία αναφέρεται ότι ο λαγοκέφαλος, μπορεί να καταναλωθεί εάν κάποιος γνωρίζει πώς να το καθαρίσει, καθώς και πληροφορίες ότι έχουν γίνει απόπειρες κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους».
Ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) περιέχει τετροδοτοξίνη, μια από τις ισχυρότερες τοξίνες που γνωρίζει ο άνθρωπος, πιο τοξική και από το υδροκυάνιο. Παραλύει τους μύες και μπορεί έτσι να προκαλέσει το θάνατο από ασφυξία ή ανακοπή.
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι η νευροτοξίνη υπάρχει όχι μόνο στο δέρμα και τα εντόσθια αλλά και στη σάρκα του ψαριού και μάλιστα δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.
Περιστατικά θανατηφόρου δηλητηρίασης έχουν αναφερθεί στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Το δηλητήριο δεν παράγεται από το ίδιο το ψάρι αλλά από μικροοργανισμούς τους οποίους καταναλώνει. «Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.ά. Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του, κυρίως τους θερινούς μήνες» αναφέρει η υπηρεσία.
Ο λαγοκέφαλος έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.
Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί.
Τα ΝΕΑ