Ειδήσεις

Πανελλαδικές εξετάσεις 2017: Βατά τα Αρχαία, δύσκολα τα Μαθηματικά

Με τα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά συνεχίστηκαν χθες οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει τις ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, εξετάστηκαν στα Μαθηματικά. Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, εξετάστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Δύσκολα χαρακτηρίστηκαν από τους μαθητές τόσο τα θέματα των μαθηματικών όσο και των αρχαίων ελληνικών. Υπήρχαν δε και μαθητές οι οποίοι έβγαιναν με κλάματα από τα εξεταστικά κέντρα της Ρόδου, δηλώνοντας ότι δεν τους έφτασε ο χρόνος και ότι τα θέματα απείχαν πάρα πολύ από αυτά που περίμεναν!
Μιλώντας στη «δημοκρατική», ο κ. Θανάσης Βυρίνης, Μαθηματικός και Πρόεδρος των Φροντιστηριούχων Δωδεκανήσου, ανέφερε: «Πέρυσι τα θέματα των μαθηματικών ήταν σχετικά πιο βατά. Φέτος ο βαθμός δυσκολίας ήταν ανεβασμένος με σκοπό ενδεχομένως να πέσουν οι βάσεις, δεδομένης της μείωσης εισακτέων σε περιζήτητες σχολές…
Τα πρώτα δύο θέματα μπορούσες να τα διαχειριστείς,  με αρκετές αποσαφηνίσεις βέβαια. Να επισημάνουμε επίσης ότι για πρώτη φορά ζητήθηκε αιτιολόγηση σε θέμα σωστού-λάθους.
Παρατηρούμε δε ότι δεν καλύφθηκε η διδακτέα ύλη σε όλο το εύρος της. Ένας μαθητής θα έπρεπε να έχει καλές γνώσεις κυρίως από την ύλη της β’ λυκείου. Τέλος, τα θέματα δεν ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας όπως προβλέπεται.
Τα θέματα των φετινών πανελληνίων στα Αρχαία Προσανατολισμού μπορούν να χαρακτηριστούν βατά. Στο διδαγμένο κείμενο επιλέχθηκε ο Πρωταγόρας και στο αδίδακτο ο Ισοκράτης.
Το δύο «πρωτότυπα» ερωτήματα των φετινών θεμάτων ήταν η άσκηση που ζητούσε το σχηματισμό προτάσεων στην νέα ελληνική (όσον αφορά τη λεξιλογική άσκηση του  γνωστού) και  η μεταφορά πρότασης στον αντίθετο αριθμό (όσον αφορά τη γραμματική του αγνώστου). Σε γενικές γραμμές οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες».
Οι «πρωταγωνιστές» των πανελληνίων καταθέτουν στη «δημοκρατική» τις απόψεις τους για τη δυσκολία των θεμάτων:
Γιάννης Ζάρρας
Τα μαθηματικά είναι το κατ’ εξοχήν δύσκολο μάθημα για τους υποψήφιους των πανελληνίων. Είναι δε το μάθημα με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας. Τα φετινά θέματα ήταν αρκετά απαιτητικά. Υπήρχαν εύκολα και δύσκολα σημεία, αλλά οι δυσκολίες ήταν σαφώς περισσότερες. Προσωπικά, δυσκολεύτηκα πολύ.

Σταματία Μανιά
Δεν θα έλεγα ότι τα θέματα των μαθηματικών ήταν βατά. Δεν ήταν καν διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως προβλέπεται. Το β και γ θέμα ήταν πολύ πιο δύσκολα από το δ!
Ήταν για πολύ καλά προετοιμασμένους και απαιτούσαν απόλυτη ψυχραιμία!

Φένια Αθανασίου
Προσωπικά θεωρώ ότι τα θέματα των Αρχαίων ήταν βατά. Μπορώ να πω ότι το άγνωστο κείμενο ήταν πολύ πιο εύκολο από αυτά που περιμέναμε. Το γνωστό κείμενο ήταν αναμενόμενο. Όλα πήγαν καλά!

Δέσποινα Κωνσταντινίδη
Είμαι πολύ χαρούμενη που έπεσε η αγαπημένη μου απόδειξη. Κατά τα άλλα, τα θέματα των μαθηματικών ήταν απαιτητικά. Ιδιαίτερα με δυσκόλεψε το γ θέμα. Περίμενα διαφορετικά θέματα από αυτά που έπεσαν…

Ιωάννα Φαναράκη
Το α και β θέμα των μαθηματικών ήταν εύκολα. Το γ και δ θέμα ήταν κάπως πιο δύσκολα. Σίγουρα απαιτούσαν καλή προετοιμασία τα θέματα που επέλεξαν. Πιστεύω ότι θα έχουν γράψει σαφώς καλύτερα όσοι μαθητές έκαναν μεγαλύτερη προετοιμασία.

Σέβη Σουνδά
Τα μαθηματικά ήταν αρκετά δύσκολα και σίγουρα για τους καλά προετοιμασμένους. Δεν μπορούμε σίγουρα να τα χαρακτηρίσουμε βατά. Μας δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα θέματα δεν ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας όπως περιμέναμε. Το γ θέμα ήταν πιο δύσκολο από το δ.
Φαίη Καρασιώτου
Τα θέματα των μαθηματικών ήταν για τους καλά διαβασμένους, Απαιτούσαν ψυχραιμία. Υπήρχαν λεπτομέρειες τις οποίες έπρεπε να προσέξει όποιος ήθελε να γράψει καλύτερα. Σίγουρα, θα ξεχωρίσουν όσοι προετοιμάστηκαν καλύτερα.

Βαλάντης Χαρτερός
Τα μαθηματικά ήταν πολύ πιο δύσκολα από πέρυσι. Ήταν θέματα για τους καλά διαβασμένους και απαιτούσαν ψυχραιμία. Μας μπέρδεψε το γεγονός ότι δεν ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας τα θέματα, όπως περιμέναμε και όπως προβλέπεται!
Σίγουρα δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε εύκολα τα θέματα των μαθηματικών. Ήταν πολύ πιο απαιτητικά από πέρυσι και για τους καλά προετοιμασμένους.
Ρενάλντ Σαλατσάν
Υπήρχαν εύκολα και δύσκολα θέματα στο μάθημα των μαθηματικών. Χρειαζόταν καλή προετοιμασία για ένα καλό βαθμό και οπωσδήποτε έπρεπε να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του.
Ιωάννα Σοφιανοπούλου
Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε διαφορετικά θέματα στα Αρχαία. Ήταν κάπως μη αναμενόμενα αυτά που έπεσαν. Σε γενικές γραμμές ο βαθμός δυσκολίας ήταν μέτριος. Το δυσκολότερο σημείο ήταν η μετάφραση του αγνώστου κειμένου.
Φρόσω Μπέλη
Θα χαρακτήριζα τα θέματα των αρχαίων βατά. Ίσως το άγνωστο κείμενο να ήταν το δυσκολότερο σημείο. Υπήρξε και ένα ερώτημα που δεν ήταν διατυπωμένο με σαφήνεια. Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα.
(Σημ.: Οι λύσεις των Θεμάτων των Μαθηματικών δημοσιεύονται στις σελ. 26-27)

Σήμερα Σάββατο, οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ για τις Πανελλήνιες 2017 εξετάζονται σε Τεχνολογία υλικών, Στοιχεία Ανατομίας – Φυσιολογίας, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Στοιχεία Μηχανών και Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις, ενώ τη Δευτέρα, οι υποψήφιοι ΓΕΛ χώρας εξετάζονται σε Ιστορία (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής). Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές 2017 θα διεκδικήσουν πάνω από 100.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα μαθήματα προσανατολισμού στις Πανελλήνιες 2017 και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις. Έτσι, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου