Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την ανησυχία του για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Πασόκ, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως με τα σημερινά δεδομένα είναι κατανοητό από όλους ότι δεν θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια ενώ, αναφορικά με τη νησιωτικότητα και την εφαρμογή της, τονίζει πως «ο σεβασμός εκ μέρους του κράτους των δυσκολιών και ιδιαιτεροτήτων της ζωής των νησιωτών είναι συνταγματική επιταγή».
Ειδικά για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, δηλώνει αισιόδοξος, καθώς «το Κίνημα Αλλαγής αναδιοργανώνεται ενεργά για να συνενώσει τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο που πλήρωσε βαρύ τίμημα μέσα στην κρίση».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κρεμαστινέ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο. Είναι αυτό εφικτό με τα σημερινά δεδομένα;
Με τα σημερινά δεδομένα είναι, πιστεύω, κατανοητό από όλους ότι δεν θα υπάρξει «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια. Γιατί το λεγόμενο 4ο μνημόνιο αφορά περικοπές συντάξεων και μισθών και σκληρή φορολογία για 5 τουλάχιστον ακόμη χρόνια από σήμερα. «Καθαρή» έξοδος σημαίνει καμία επιβάρυνση από την ημέρα εξόδου. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει προοδευτική αύξηση μισθών και συντάξεων.
Με νομοθετημένη εκχώρηση όλης της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα, με μονομερή επέκταση από πλευράς δανειστών, θα ήταν ειλικρινέστερο αν μιλούσαμε για τυπική έξοδο. Με έξοδο στις αγορές, άρα επιτόκια της τάξης του 4%, δηλαδή τετραπλάσια από τα σημερινά, τι είδους έξοδος μπορεί να θεωρηθεί από τα μνημόνια; Έρχονται δυστυχώς δύσκολες ημέρες που θα φτωχύνουν περισσότερο τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη η οποία κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Εάν ο Πρωθυπουργός δεν είχε «αυταπατηθεί», όπως ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή, ασφαλώς δεν θα υπήρχε το εξάμηνο Βαρουφάκη. Έτσι δε θα αναγκαζόταν ο κ. Τσίπρας να υπογράψει αυτό το 3ο μνημόνιο για τη λήξη του οποίου πανηγυρίζει τώρα. Η χώρα επί των ημερών του παρεχώρησε ολόκληρη την περιουσία της προς εκμετάλλευση, παρέδωσε τα αεροδρόμιά της και μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις ακόμα περισσότερο. Καίτοι, προεκλογικά υποσχόταν σε όλους τους Έλληνες να τα επαναφέρει αμέσως στα παλιά επίπεδα. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στήριξε τη μεταβολή της στάσης του Πρωθυπουργού και τις προγραμματικές του θέσεις. Δηλαδή, ότι ο κ. Τσίπρας από Παύλος έγινε Σαούλ, ενώ ο Απόστολος Παύλος από Σαούλ έγινε Παύλος. Αλήθεια, είχε καταλάβει κανένας ότι θα γίνουν όλα αυτά όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες;
• Παρά το γεγονός ότι μιλάμε συνεχώς για «νησιωτικότητα» έρχονται απανωτά χτυπήματα στους νησιώτες. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η συνεχής φορολογία, ο φόρος διανυκτέρευσης κ.λπ. έχουν εκτοξεύσει το κόστος ζωής. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Το Σύνταγμα ρητά επιτάσσει ότι σε κάθε νόμο που έρχεται στη Βουλή θα πρέπει να υπάρχει θετική αντιμετώπιση για τους νησιώτες. Εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσέφευγε για κάθε νόμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα υπήρχαν αλλεπάλληλες ακυρωτικές αποφάσεις. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να πράξει για την εξίσωση του ΦΠΑ με τον ΦΠΑ της υπόλοιπης Ελλάδας. Το έχω επανειλημμένα επισημάνει και στη Βουλή: αναμένω προσφυγές από πολίτες εάν οι Δήμαρχοι δεν το πράξουν. Δεν θα πρέπει να παραμένουμε αδρανείς και να περιμένουμε όλα να γίνονται αυτόματα.
Ο σεβασμός εκ μέρους του κράτους των δυσκολιών και ιδιαιτεροτήτων της ζωής των νησιωτώνείναι συνταγματική επιταγή. Συνεπώς η συμπεριφορά έναντι των νησιωτών δεν βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυβέρνησης, δεν προσφέρεται για ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις. Η Κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει σοβαρά μέτρα που θα στηρίξουν τα νησιά στην άνιση μάχη τους με την μεγάλη απόσταση από το κέντρο και τον αποκλεισμό. Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση βλέπουμε να «ξηλώνει»σοβαρές πολιτικές ενίσχυσης των νησιωτών, με αποκορύφωμα τον μειωμένο ΦΠΑ που θεσμοθετήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιπλέον, επιβάλλει και νέες επιβαρύνσεις. Απέναντι σε αυτή την επιζήμια πολιτική στάση πρέπει να αντιδράσουν όλοι οι νησιώτες αρχής γενομένης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που τους εκπροσωπεί.
Οι επιβαρύνσεις αυτές πλήττουν τον τουρισμό που θεωρείται η βιομηχανία της Χώρας και φυσικά των νησιών μας. Ο Τουρισμός γίνεται μη ανταγωνιστικός, γεγονός που θα φανεί αργότερα, μόλις βελτιωθούν οι γεωπολιτικές συνθήκες της Τουρκίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Για αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τη σημερινή αύξηση του τουρισμού.
• Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες επιμένουν ότι
το Μεταφορικό Ισοδύναμο μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Ποια είναι η άποψή σας;
Το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν μια διεκδίκηση και συζήτηση ετών αλλά μόνο ως συμπλήρωμα των υπολοίπων μέτρων που υπήρχαν ενίσχυσης της οικονομίας των νησιών. Την πρωτοβουλία τότε είχε ο αείμνηστος Τάσος Αλιφέρης που αγωνιζόταν για ένα ουσιαστικό μεταφορικό ισοδύναμο και όχι το σημερινό αναιμικό μέτρο που προτείνει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει το μεταφορικό ισοδύναμο αποδυναμωμένο αφού πρώτα η ίδια έχει καταργήσει κάθε ευνοϊκό καθεστώς για τα νησιά, με βαριές συνέπειες στην καθημερινότητα και την οικονομία των νησιών. Σε αυτό το πλαίσιο το μεταφορικό ισοδύναμο είναι αδύνατο να υποκαταστήσει τον αυξημένο Φ.Π.Α., το τέλος διανυκτέρευσης και την βαριά φορολογία.
• Με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχουν περιθώρια και προϋποθέσεις για ανάπτυξη και επενδύσεις στην χώρα;
Τα δεδομένα της χώρας μας είναι αποθαρρυντικά για την ανάπτυξη. Οι νέες επενδύσεις αποθαρρύνονται από τους τραπεζικούς περιορισμούς (capitalcontrols) και τη φορολογική αστάθεια. Η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ταυτόχρονα υπάρχει απουσία σοβαρής στήριξης ακόμα και των τομέων εκείνων που πηγαίνουν καλύτερα, όπως ο τουρισμός. Χωρίς στοιχειώδες σταθερό φορολογικό καθεστώς, με μεγάλη γραφειοκρατία και χωρίς δεσμευτικό κυβερνητικό σχέδιο για τις επενδύσεις δεν αναμένεται να επενδύσουν στην Ελλάδα ούτε οι Έλληνες και, φυσικά, ούτε οι ξένοι. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν επενδύει με αυτές τις συνθήκες. Και, χωρίς επενδύσεις δεν θα υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη, οπότε οι μισθοί και οι συντάξεις θα παραμείνουν καθηλωμένοι.
• Σας βρίσκει σύμφωνο η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες είναι αντίθετοι.
Γενικά είμαι υπέρ της διεύρυνσης της δημοκρατίας στους θεσμούς αλλά είμαι επίσης υπέρ της αρχής ότι η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να πλήττει τη λειτουργία του θεσμού που μεταρρυθμίζεται. Αλλιώς τι νόημα έχει η μεταρρύθμιση; Όταν όλη σχεδόν η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας τίθεται εναντίον αυτής της αλλαγής, έτσι όπως τη σχεδιάζει η Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να διοικηθούν σωστά, προσωπικά τους πιστεύω και στηρίζω πλήρως τον αγώνα τους. Ελπίζω η Κυβέρνηση να προβληματιστεί εγκαίρως προτού απορρυθμιστούν διοικητικά οι τοπικές κοινωνίες.
• Πώς θα πορευτεί το Κίνημα Αλλαγής στις βουλευτικές εκλογές; Είστε αισιόδοξος για άνοδο των ποσοστών όταν έρθει η ώρα της κάλπης;
Το 2015, το ΠΑΣΟΚ έχασε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του γιατί πολλοί πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έσκιζε τα μνημόνια, θα καταργούσε τους μνημονιακούς νόμους, θα επιβαλλόταν στους δανειστές και θα ενδιαφερόταν για τους οικονομικά αδύναμους όπως κανείς μέχρι τότε –υποτίθεται- δεν είχε ενδιαφερθεί. Μετά από τρία χρόνια είναι, πιστεύω, ξεκάθαρο σε όλους ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα από όσα υποσχόταν αλλά έφερε την οικονομία στο χειρότερο σημείο της έως σήμερα και εφάρμοσε ανερυθρίαστα κάθε νεοφιλελεύθερη πολιτική που της ζητήθηκε εις βάρος των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων. Από την άλλη πλευρά, το Κίνημα Αλλαγής αναδιοργανώνεται ενεργά για να συνενώσει τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο που πλήρωσε βαρύ τίμημα μέσα στην κρίση. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες τα βλέπουν όλα καθαρά, χωρίς αυταπάτες, συνεπώς είμαι αισιόδοξος για την εκλογική πορεία του Κινήματος Αλλαγής.