ο Βερολίνο καλεί την Ελλάδα να μη θέσει σε κίνδυνο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και επισημαίνει πως ο στόχος αυτός δεν έχει αλλάξει, ούτε και πρόκειται να αλλάξει. Παράλληλα «ασφυξία» σε 10 μέτωπα για την ελληνική οικονομία.
Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά και σε αυτήν που θα προκύψει από τις εκλογές, να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί στέλνει το Βερολίνο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών καλεί την Ελλάδα να μη θέσει σε κίνδυνο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και επισημαίνει πως ο στόχος αυτός δεν έχει αλλάξει, ούτε και πρόκειται να αλλάξει. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλιστα, το Βερολίνο απειλεί την Αθήνα με αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και με «πάγωμα» της επιστροφής των κερδών των ελληνικών ομολόγων.
Η Realnews είχε γράψει ήδη πριν από δύο εβδομάδες ότι οι Γερμανοί παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για παροχές, ότι είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής εκτροπής και ότι οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει αναλάβει η Ελλάδα δεν έπρεπε να θιγούν, καθώς αποτελούν τη βάση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είχε γράψει, επίσης, πως η ανακωχή ανάμεσα στους δανειστές -του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένου- και την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας θα τερματιζόταν μετά τις ευρωεκλογές, με συνέπεια τα μηνύματα προς την Αθήνα να γίνουν πιο αυστηρά.
Οικονομική ασφυξία σε 10 μέτωπα
Επιδείνωση σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Οι Ελληνες ξόδεψαν 500 εκατ. ευρώ λιγότερα, το ΑΕΠ κατεβάζει ταχύτητα, βαθαίνει το έλλειμμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών και δεν μπαίνει φρέσκο χρήμα στην αγορά.
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Πολλαπλό σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική οικονομία, με τα μαύρα σύννεφα να αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά, να κλονίζουν το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα και να αποτελούν βαριά κληρονομιά για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τα σημάδια στην πραγματική οικονομία αποτυπώνουν σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμους οικονομικούς δείκτες -με αιχμή την αδυναμία των Ελλήνων να καταναλώσουν- που λειτουργούν ως ανάχωμα στην πορεία προς την ανάπτυξη και εγκυμονούν κινδύνους για την ανάκαμψη. Τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της καθίζησης των βασικών μεγεθών της οικονομίας επισημαίνει σε κάθε γραμμή της η έκθεση εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, στέλνοντας αρνητικό σήμα στις αγορές, κυρίως στους επενδυτές. Η πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν κατώτερη των προσδοκιών της κυβέρνησης με την επίδοση του 1,3% να είναι αισθητά χειρότερη όχι μόνο σε σχέση με τον φετινό ετήσιο στόχο ( 2,3%), αλλά και συγκριτικά με την ανάπτυξη του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.