Με νέα ρύθμιση οι ξενοδόχοι υποχρεώνονται για καταβολή του 100% του μισθώματος ακόμη και για την περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κυβερνητική απόφαση
Μείζον ζήτημα φαίνεται να έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με όσους ξενοδόχους έχουν συνάψει συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης για τα ακίνητά τους.
Όπως επισημαίνουν ξενοδόχοι, οι οποίοι μάλιστα διαχειρίζονται μονάδες εκατοντάδων δωματίων σε μερικούς από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας, «με την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 (ΦΕΚ 68Α/20-3-2020) διαπιστώσαμε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, καθώς στο άρθρο 2 προβλεπόταν η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος στους μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο».
Ιδιαίτερη σημασία είχε για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον εισερχόμενο τουρισμό, για τον οποίο ωστόσο δεν είναι τίποτα βέβαιο για τη φετινή τουριστική σεζόν, με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και τον ίδιο τον κ. Χάρη Θεοχάρη να επαναλαμβάνει ότι ουσιαστικά η εκκίνηση γίνεται από το μηδέν.
Μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας, το Σάββατο 30/05/2020, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, το κυβερνητικό επιτελείο με νέα ρύθμιση ακύρωσε ουσιαστικά τη δυνατότητα της μη καταβολής του 40% των μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο μόνο για εκείνες τις επιχειρήσεις όπου η χρήση ακινήτου ή κινητού γίνεται στο πλαίσιο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο (θετικό) μέτρο της επιδότησης των τόκων των δανείων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, μία πρόβλεψη που στοχεύει στην χρηματοοικονομική ελάφρυνση των εταιρειών που έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις με τραπεζικούς οργανισμούς.
Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι με την στροφή αυτή στο κομμάτι της (μη) έκπτωσης του 40% αφήνονται αβοήθητες όλες οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις χρηματοδοτικής σύμβασης καθώς υποχρεώνονται να καταβάλλουν το 100% του μισθώματος ακόμη και για την περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας εκείνες ήταν κλειστές με κυβερνητική απόφαση. Για τις επιχειρήσεις αυτές, αντίθετα με τις υπόλοιπες, δεν θεσμοθετήθηκε, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, καμία ελάφρυνση για τις υποχρεώσεις τους.