Ρεπορτάζ

Θύμα «phishing» μέσω ηλεκτρονικής αγγελίας 43χρονος Ροδίτης

Πολλαπλασιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων εξαπάτησης από επιτήδειους, (τεχνική ηλεκτρονικού “ψαρέματος” τα λεγόμενα «phishing»).
Μία νέα υπόθεση απάτης μέσω του διαδικτύου με θύμα έναν 43χρονο ημεδαπό από τον οποίο ο δράστης κατάφερε να του αποσπάσει το ποσό των 29.992 ευρώ ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», ο δράστης χρησιμοποιώντας ψευδές ονοματεπώνυμο και ισχυριζόμενος ότι είναι κάτοικος Αθηνών και συγκεκριμένα Κηφισιάς παρουσιάστηκε τηλεφωνικώς ως υποψήφιος αγοραστής αντλίας νερού την οποία ο παθών είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα αγοραπωλησιών και κατάφερε να του αποσπάσει τμηματικά το ποσό των 29.992 ευρώ.
Ειδικότερα, την 6η Ιουνίου 2021 ο δράστης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το θύμα κατάφερε με το πρόσχημα της αγοραπωλησίας να του αποσπάσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης εγκατάστασης της εφαρμογής «VIBER» σε άλλη συσκευή καθώς και τον αριθμό της χρεωστικής του κάρτας η οποία συνδέεται σε λογαριασμό που διατηρεί στην τράπεζα.Ακολούθως, ο δράστης χρησιμοποιώντας τα ανωτέρω προσωπικά στοιχεία και τον αριθμό της χρεωστικής κάρτας, δημιούργησε λογαριασμό ηλεκτρονικής Τραπεζικής στον οποίο συνδέεται ο τραπεζικός λογαριασμός και με το πρόσχημα της ολοκλήρωσης της υποτιθέμενης αγοραπωλησίας, απέσπασε από το θύμα 9 κωδικούς συναλλαγής μίας χρήσης. Εν συνεχεία μέσω ισάριθμων τραπεζικών συναλλαγών μετέφερε το χρηματικό ποσό των 29.992 ευρώ σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει έξι βασικούς κανόνες για να αποφεύγουν τις παγίδες οι καταναλωτές.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, το πότε μιλάμε για «phishing», το καταλαβαίνουμε όταν λάβουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενο ή άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας που φαίνεται να προέρχεται από τράπεζα ή κάποια άλλη δημοφιλή ηλεκτρονική υπηρεσία που μας ζητά ευαίσθητες πληροφορίες όπως έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας κλπ. Αν τυχόν πέσουμε στη σχετική παγίδα, τότε οι πληροφορίες που εν αγνοία μας θα παρέχουμε, θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων, ή υποκλοπή ταυτότητας.
Η πιο κοινή τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» είναι να μιμηθεί κάποιος μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκαλώντας το θύμα να συμπληρώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του σε μια ψεύτικη φόρμα μέσα στο κείμενο του μηνύματος, σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο, ή παραπέμποντάς τον σε μια ιστοσελίδα.
Πώς αντιμετωπίζουμε μια τέτοιου είδους κυβερνοεπίθεση;
1. Ελέγχουμε πάντοτε το όνομα του αποστολέα και συγκεκριμένα την κατάληξη του domain (πχ @eeke.com) και εφόσον η κατάληξη δεν μας είναι γνωστή, ή δεν υπάρχει σε μια μηχανή αναζήτησης, τότε πρόκειται για απάτη
2. Παρατηρούμε και δεν παραπλανούμαστε από το θέμα του μηνύματος, αφού οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν βαρύγδουπους τίτλους, όπως π.χ. περί δήθεν οφειλής μας, περί ύπαρξης ιού στο λογισμικό του υπολογιστή, ότι είμαστε κληρονόμοι ενός τεράστιου ποσού από το εξωτερικό, ότι κάποιος θέλει να μας αποστείλει χρήματα κλπ.
3. Δεν ανοίγουμε ποτέ, πριν σιγουρευτούμε για την ασφάλειά τους, τους συνδέσμους που επισυνάπτονται στο mail. Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή να μολυνθεί ο υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό μας κλπ. με κακόβουλο λογισμικό
4. Ελέγχουμε τον τρόπο γραφής του mail καθώς και την ορθογραφία του, είμαστε δε πάντα υποψιασμένοι όταν δεν αναφέρει συγκεκριμένα το όνομά μας εντός του κειμένου
5. Καμία τράπεζα δεν ζητάει προσωπικά στοιχεία μέσω mail, γι’αυτό δεν δίνουμε ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες ηλεκτρονικά.
6. Ελέγχουμε τακτικά τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο (τραπεζικούς, on line λογαριασμούς κλπ.) προκειμένου να έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για αυτούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου