O Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου εκφράζει την οργή του για την εκ νέου επιβολή του ορίου (πλαφόν) στην συνταγογράφηση φαρμάκων, σε συνάρτηση με τον μήνα, τον νομό και την ειδικότητα του γιατρού.
Αυτή η αυθαίρετη και αντιεπιστημονική επιβολή ορίων στην περίθαλψη κάθε ασφαλισμένου και ασθενή, εμποδίζει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
Στις αρχές του 2014 με το υπ’ αριθμό αριθμ. οικ. 3457 (ΦΕΚ Β 64/16.1.2014) ‘’Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων’’, ετέθη σε ισχύ από τέλη Ιανουαρίου το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης ανά γιατρό.
Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο ίσχυσε τους πρώτους τρεις μήνες του 2014.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι προσέφυγαν από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής υπουργικής απόφασης που όρισε το μέτρο του “πλαφόν” στη συνταγογράφηση και δικαιωθήκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο διάστημα που ίσχυσε το απαράδεκτο αυτό μέτρο, το υπουργείο επικαλείται πως εξοικονόμησε πόρους, ενώ η δική μας εκτίμηση είναι πως κανείς ασφαλισμένος δεν έμεινε χωρίς την φαρμακευτική του αγωγή, αντίθετα αυξήθηκε η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που ήταν αναγκασμένοι να επισκέπτονται πολλούς ιατρούς προς εξεύρεση πλέον διαθέσιμου πλαφόν.
Το Υπουργείο Υγείας αντί να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, επανέφερε το πλαφόν της συνταγογράφησης με κριτήρια αμιγώς λογιστικά, καταδικάζοντας έτσι χιλιάδες ασθενείς και ειδικά χρονίως πάσχοντες να μην έχουν πρόσβαση στο συνταγματικό δικαίωμα της περίθαλψης τους.
Το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της συνταγογράφησης, γι αυτούς τους ασθενείς.
Επιπλέον διακρίνει ιατρούς των ίδιων ειδικοτήτων ανάλογα με την περιοχή που ασκούν την ιατρική. Για παράδειγμα για τους Παθολόγους στην περιοχή μας έχει ορισθεί πλαφόν 51 ευρώ, ενώ για τους Παθολόγους στην Αττική 57 ευρώ.
Πως είναι δυνατόν ο ασθενής της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας να δικαιούται λιγότερη περίθαλψη από αυτόν της ηπειρωτικής χώρας.
Τέτοιου είδους μέτρα έχουν φέρει σε απόγνωση ακόμη και τους Γερμανούς εντεταλμένους (Βόλφγκανγκ Τσέλερ, εντεταλμένος του γερμανικού υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα), που δηλώνουν απερίφραστα: «Δεν μπορεί να βαθμολογηθεί η κατάσταση, αφού είναι καταστροφική».
Είμαστε υπέρ του ελέγχου αλλά ενάντια σε κάθε λογιστική πρακτική, η οποία καθιστά ανεφάρμοστη, την τεκμηριωμένη επιστημονικά θεραπεία και μετακυλύει το κόστος στον ασθενή.
Ζητούμε τη θέσπιση θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων που είναι ο πλέον επιστημονικά ενδεδειγμένος τρόπος για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
Θα αγωνιστούμε για την υγεία του ασθενή και την αξιοπρέπεια του γιατρού.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρ. Απ. Μαντάς Ιωάννης Μυροφόρου