Αθλητικά

Μαθήματα Shidokan στο Κολλέγιο Ρόδου

Την  Τρίτη 7/7/2015 οι μαθητές του SUMMER CAMP του Κολλεγίου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη πολεμικών τεχνών, SHIDOKAN  Καράτε από το μεγάλο Δάσκαλο και εκπαιδευτή Κώστα Έλενα που συνοδευόταν από το μαθητή του-αθλητή Χάρη Τσιμπιδάκη.

Η παρουσίαση-επίδειξη πραγματοποιήθηκε, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κολλεγίου, στο πλαίσιο της ενότητας που ήταν αφιερωμένη στην πολιτιστική παράδοση της Ιαπωνίας, της χώρας που γέννησε τους SAMURAI.

Ο κος Κώστας Έλενας, ένας αιώνιος αθλητής και δάσκαλος, κάτοχος 3-Dan στο σύστημα SHIDOKAN, έχει αγωνιστεί στην Ιαπωνία πολλές φορές και έχει λάβει μεγάλες διακρίσεις. Εκπαιδεύτηκε από το μεγάλο Ιάπωνα δάσκαλο  «SOENO» στο σύστημα SHIDOKAN, και αυτός με την σειρά του έχει εκπαιδεύσει για δεκαετίες εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες αθλητές στη Ρόδο, στη σχολή του.

Διακρίνεται για τη μαχητικότητα του, το πάθος για το SHIDOKAN, τη μετριοφροσύνη, το ήθος και την ανιδιοτέλεια. Εξελίσσεται συνεχώς μέσα από διάφορες δραστηριότητες και αποτελεί πηγή έμπνευσης αλλά και πρότυπο για τη νεολαία.

Ο κος Κώστας Έλενας, με ένα μοναδικό τρόπο μετέφερε στα παιδιά όλη τη βιωματική εμπειρία του και προσπάθησε να τους μεταδώσει τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές του Καράτε: «την πειθαρχία, την υπομονή, την αγωνιστικότητα και όλη την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιαπώνων SAMURAI».

Στην αρχή αναφέρθηκε στις ιστορικές καταβολές των «ΚΑΤΑΝΑ» στα φημισμένα Ιαπωνικά σπαθιά. Όπως τόνισε ο κος Έλενας τα « KATANA» έλκουν την καταγωγή τους στο 1100μ.Χ όπου μεγάλοι ξιφοποιοί κατασκεύασαν τα περίφημα σπαθιά με τρόπο μυσταγωγικό που θυμίζει την διαδικασία της Αγιογραφίας. Επίσης υπογράμισε ότι οι Ιάπωνες είχαν και δεύτερο σπαθί το «ΗΑIDO», μικρότερο σε μέγεθος από το «ΚΑΤΑΝΑ».

Στη συνέχεια ανέλυσε την έννοια του BUSHIDO δηλαδή για τους Ιάπωνες ήταν ένας κώδικας τιμής «ΒUSHΙ» ενώ το «DO» σημαίνει ο δρόμος της πειθαρχίας και της υπακοής.

Κατόπιν επέδειξε στα παιδιά ένα γνήσιο «ΚΑΤΑΝΑ» και ένα «ΗΑΙDO» από την Ιαπωνία. Ακολούθως είπε ότι το 1300μ.Χ κατασκευάστηκαν σπαθιά που είχαν μήκος λεπίδας 70-73 εκατοστά, το υλικό κατασκευής των σπαθιών ήταν χάλυβας και άνθρακας. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα καθώς οι ξιφοποιοί περνούσαν τη λεπίδα με στρώσεις χάλυβα ώστε να είναι δυνατό το σώμα του ξίφους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «tamahagane», στο τελικό στάδιο το έσβηναν σε νερό και λάδι και τέλος ακολουθούσε το γυάλισμα που διαρκούσε εβδομάδες.

Το περίφημο σπαθί των SAMURAI λεγόταν «ΜΕΙΤΟΥ». Στη βάση της λαβής υπήρχε η «ΤSUMBA» ένα κοχλίας που προστατεύει τα δάχτυλα του πολεμιστή-αθλητή. Το 1350μ.Χ.  εμφανίστηκε ίσως ο μεγαλύτερος και ο πλέον φημισμένος Ιάπωνας ξιφομάχος «ΜΙΥΑΜΟΤΟ MUSHASHI».

Ποιο ήταν όμως το όπλο με το οποίο αντιμετώπιζαν τα «ΚΑΤΑΝΑ»; Ρώτησε ο δάσκαλος τους μαθητές. Το αντίπαλο δέος των «ΚΑΤΑΝΑ» ήταν τα «SHAI» όπλα που μοιάζουν με τρίαινες, τα οποία επέδειξε ο κος Έλενας στα παιδιά και τους έκαναν μεγάλη εντύπωση καθώς τα περιεργάζονταν.

Μετά από αυτά ο κος Έλενας είπε στα παιδιά για τους «SAMURAI» τους πολεμιστές των οποίων το όνομα σημαίνει «υπηρετώ» με την ευρεία έννοια: την πατρίδα, το κράτος, την οικογένεια. Τους επέδειξε το ονομαστό κράνος των «SAMURAI» από την δυναστεία «ΤΟYOTOMI» γνήσιο από την Ιαπωνία, τη μάσκα καθώς και άλλα εξαρτήματα της στολής των «SAMURAI».

Στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης τα παιδιά καθοδηγούμενα από τον εκπαιδευτή κο Έλενα Κώστα έμαθαν και πραγματοποίησαν βασικές κινήσεις (βήματα και  ΤSUΚI), ενώ οι μαθητές του Σοφία και Σταύρος Μιχαήλ έκαναν επίδειξη ΚΑΤΑ μαζί  με ένα παλιό μαθητή.

Στο τέλος της εξαιρετικής παρουσίασης-επίδειξης τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ευχαρίστησαν το Δάσκαλο κο Έλενα ο οποίος ως παιδαγωγός τα συμβούλεψε να αγωνίζονται, να αγαπήσουν τις πολεμικές τέχνες διότι δίνουν αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους και τους είπε ότι το SHIDOKAN είναι μια συνεχής πάλη με το   σώμα τους, προκειμένου να το κάνουν  καλύτερο.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τους είπε να προσέχουν στο σπίτι, να αποφεύγουν αυστηρά να χρησιμοποιούν όπλα ή οτιδήποτε άλλο που θα τους προκαλούσε κίνδυνο ή βλάβη και οτιδήποτε θέλουν να μάθουν πρέπει να το διδαχθούν κοντά σε εκπαιδευμένους  και αναγνωρισμένους Δασκάλους του καράτε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου