- «Λόγω της τραπεζικής αργίας δεν θα επιβάλλονται προσαυξήσεις»
Με τον φόβο του «κουρέματος» των καταθέσεων δεκάδες Ροδίτες επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα έσπευσαν να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος καθώς και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Όλοι προσπάθησαν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να ελαφρύνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για να μην χάσουν τα χρήματά τους, σε περίπτωση «ατυχήματος» για την Ελλάδα.
Στην πληρωμή των φόρων, έστω και με τη βοήθεια του Web Banking, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοριακών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου κ. Θεοδόσης Στεφανάκης.
«Οι ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων πληρώνουν τους φόρους τους, κάνοντας χρήση του Web Banking. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι θετικό που τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους έστω και με τη χρήση του διαδικτύου», δήλωσε ο κ. Θεοδόσης Στεφανάκης.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν προσαυξήσεις για τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν τους φόρους τους μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ο κ. Στεναφανάκης δήλωσε: «Δεν θα επιβάλλονται προσαυξήσεις λόγω της τραπεζικής αργίας».
Να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ζήτησε από τους πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψη τις προσαυξήσεις που εμφανίζονται στο Taxis για φορολογικές οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες αυτήν την περίοδο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοριακών Υπαλλήλων δήλωσε ακόμα πως εξαιτίας της τραπεζικής αργίας έχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα.
«Τα τιμολόγια αξίας πάνω από 500 ευρώ θα πρέπει να πληρώνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Για το διάστημα που οι τράπεζες θα είναι κλειστές αυτό δεν θα ισχύει. Θα εξοφλούνται τοις μετρητοίς. Έχουν δημιουργηθεί και άλλα πρωτόγνωρα προβλήματα. Τουλάχιστον δίδονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Θεοδόσης Στεφανάκης.
Ο κ. Θεοδόσης Στεφανάκης τόνισε πως είναι πολύ πιθανό να δοθεί και νέα παράταση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εκατό δόσεις.
«Η προθεσμία λήγει στις 16 Ιουλίου. Είναι πολύ πιθανό όμως να δοθεί και πάλι παράταση προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι οφείλουν», δήλωσε ο κ. Στεφανάκης.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους μέχρι τις 20 Ιουλίου και τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τις 27 Ιουλίου. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, εφόσον προκύψει, θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Νοεμβρίου.
Αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων είναι πολύ πιθανό να υποβληθεί αίτημα για να μετατεθεί η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος σε μεταγενέστερο μήνα και όχι στις 31 Ιουλίου προκειμένου να μην επιβραδυνθεί η εκροή καταθέσεων.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που σπεύδουν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματα που διαθέτουν.
«Γίνονται ακόμη και τώρα ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Δεν έχει σχέση αυτή η διαδικασία με τις τράπεζες. Η προθεσμία που έχει δοθεί λήγει τον προσεχή Φεβρουάριο. Τώρα η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εστιάζει την προσοχή της σε υποθέσεις που αφορούν αυθαίρετα στη Σύμη», διευκρινίστηκε στη «δ» από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2016 προκειμένου να τακτοποιήσουν νομικά τα ακίνητά τους, διευκολύνοντας έτσι και τη μεταβίβασή τους στο μέλλον.
Παράλληλα δόθηκε παράταση επιπλέον δύο ετών (αντί για έξι μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα) σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση των αυθαιρέτων.
Σημειώνεται ότι έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για όσους υποβάλουν δήλωση σήμερα.