- Διίστανται οι απόψεις σχετικά με την νομιμότητα του εγχειρήματος
Στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ν. Θεοδωρίδη διαβιβάστηκε το έγγραφο του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δωδεκανήσου κ. Νικολάου Μπαρδακά, με το οποίο ζητείται να κινηθούν οι διαδικασίες για τον καταλογισμό άνω των 7,5 εκατ. ευρώ σε μέλη των διοικήσεων και εντεταλμένους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Ιαλυσού και της ΔΕΥΑ Ρόδου, με βάση τα διαλαμβανόμενα σε δύο εκθέσεις ελέγχου του ΑΣΕΠ, για την απασχόληση 59 συμβασιούχων στην επιχείρηση.
Ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Ν. Τσίκκης, κατέστησε συγκεκριμένα σαφές ότι δεν δύναται να καταλογίσει ως διατάκτης αιρετούς, παρά μόνο υπαλλήλους και λαϊκά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Επιπλέον εξετάζεται να μην κινήσει καν τη διαδικασία καθώς εκφράζεται η άποψη ότι οι επαπειλούμενοι καταλογισμοί καταργήθηκαν δυνάμει της ευεργετικής τροπολογίας Κατρούγκαλου (σχετικά έγραψε χθες η «δημοκρατική»).
Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού κ. Σ. Στάγκας, που συγκαταλέγεται στους αιρετούς, που κινδυνεύουν με καταλογισμό, ίσο με το ύψος των αποδοχών των 57 συμβασιούχων της ΔΕΥΑ Ιαλυσού σε βάρος 8 ετίας, χθες κατέστησε σαφές ότι παρά το γεγονός ότι υφίσταται επιβαρυντική έκθεση επιθεωρητή του ΑΣΕΠ, ως και απόφαση του ίδιου του επιθεωρητή για απόρριψη της αίτησης θεραπείας της έκθεσης του, το πειθαρχικό συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με τη συμμετοχή τριών Εφετών, έκρινε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι κ.κ. Στάθης Κουσουρνάς και Μανώλης Καμπουρόπουλος, δεν διέπραξαν κανένα πειθαρχικό αδίκημα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, όπως τονίζει ο κ. Στάγκας, δεν δικαιολογείται καταλογισμός για πράξεις, που κρίθηκαν νόμιμες.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο που ήλεγξε την υπόθεση απαρτίστηκε από τους κ.κ. Αγγελική Τζαβάρα Πρόεδρο Εφετών, Ουρανία Κουζέλη – Δημήτρουλα, Εφέτη,
Ιωάννα Δούκα, Εφέτη, Αριστοτέλη Μαρκαντώνη, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Αριστείδη Χατζηκομνηνό, δημοτικό σύμβουλο Δήμου Λέσβου, Ιωάννη Δεκαβάλλα, δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και Κυριακούλα Πετροχείλου, υπάλληλο της Διεύθυνσης Εσωτερικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Ο κ. Στάγκας, που έφερε και το μεγαλύτερο βάρος της απόδειξης, εφέρετο ότι κατά τα έτη 2004-2007 ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ μαζί με τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προσέλαβε πενήντα επτά υπαλλήλους με συμβάσεις μίσθωσης έργου, των οποίων (οι συμβάσεις), με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, μετατράπηκαν, κατά παράβαση του Συντάγματος, σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, απασχολούσε δε αυτούς (υπαλλήλους) μέχρι το τέλος της θητείας του στις 31-12-2010 και ότι ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση των έξι υφισταμένων στο νησί της Ρόδου Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, μετέφερε το προσωπικό που υπηρετούσε με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στη συγχωνευθείσα επιχείρηση ΔΕΥΑΙ σε αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις της νέας επιχείρησης ΔΕΥΑΡ.
Το πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε ότι ο κ. Στάγκας δεν μπορεί να ελεγχθεί πειθαρχικά για τις αποδιδόμενες σε αυτόν πειθαρχικές παραβάσεις ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ (προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις μίσθωσης έργου και μετατροπή αυτών σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου), που φέρονται ότι έχουν τελεσθεί σε χρόνο προγενέστερο της 01-01-2011, λόγω παρόδου έκτοτε και μέχρι σήμερα, της τριετούς προθεσμίας παραγραφής τους, που προβλεπόταν από τη διάταξη του άρθρου 142 Ν. 3463/2006.
Περαιτέρω, αναφορικά με το πειθαρχικό παράπτωμα, που φέρεται ότι τέλεσε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, κρίθηκε ότι η μεταφορά του προσωπικού της ΔΕΥΑΙ στην ΔΕΥΑΡ έγινε νομίμως, αφού για την εν λόγω μεταφορά αρκούσε το πραγματικό γεγονός της απασχόλησης του προσωπικού στη συγχωνευθείσα κοινωφελή επιχείρηση ΔΕΥΑΙ με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως αν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την πρόσληψη και απασχόληση του σε αυτή (ΔΕΥΑΙ).
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Στο έγγραφο «βόμβα» του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική» αναφέρονται τα εξής:
ΘΕΜΑ: ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΑΞΕΩΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ.
ΣΧΕΤ: 1) Το με αριθμ. πρωτ. ΓΕΕ: 101/17-2-2014 έγγραφο του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
2) Το με αριθμ. πρωτ. ΓΕΕ:ΑΠ 485/19-5-2015 έγγραφο του Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κατόπιν των ανωτέρω σχετικών εγγράφων, σας διαβιβάζουμε την από 11 Ιουνίου 2012 έκθεση επιθεώρησης του συμβούλου – επιθεωρητή μέλους του Α.Σ.Ε.Π. Κωνσταντίνου Σιδερή «για τη νομιμότητα απασχόλησης προσωπικού στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ρόδου και στην πρώην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιαλυσού η οποία από 1/1/2011 ενσωματώθηκε στην πρώτη», καθώς και την από 24 Μαρτίου 2015 έκθεση επιθεώρησης του συμβούλου – επιθεωρητή μέλους του Α.Σ.Ε.Π. Βασιλείου Μαυρομμάτη «για νομιμότητα προσλήψεων και απασχόλησης στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου| (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.) του Δήμου Ρόδου» προκειμένου να προβείτε στην εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ Α’ 206) και των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ Α’ 28) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 10 περ. ε του άρθρου 9 του ν. 2225/1994 (ΦΕΚ Α’ 121), καθώς επίσης και των διατάξεων της παρ. 15 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 2527/1997 και την παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3051/2002 (ΦΕΚ Α’ 220), για καταλογισμό του συνόλου των αποδοχών που καταβλήθηκαν στους παρανόμως προσληφθέντες και απασχοληθέντες και στους υπευθύνους για τις παράνομες προσλήψεις λόγω αρμοδιότητάς σας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, αρμόδιο για τον καταλογισμό, του συνόλου των αποδοχών που καταβλήθηκαν στο παρανόμως απασχολούμενο ή απασχοληθέν προσωπικό, όργανο βάσει της έκθεσης του επιθεωρητή του Α.Σ.Ε.Π., είναι ο διατάκτης του φορέα στον οποίο έγινε η παράνομη πρόσληψη δηλαδή ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.. Σε περίπτωση που καταλογιστέο όργανο είναι ο Πρόεδρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, τότε τον καταλογισμό ενεργεί ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Συνεπώς, κατά τις ανωτέρω εκθέσεις των επιθεωρητών του Α.Σ.Ε.Π,, θα πρέπει να προβείτε σε καταλογισμό σε βάρος των λαβόντων υπαλλήλων που παρανόμως απασχολήθηκαν και σε βάρος των υπευθύνων για τις παράνομες προσλήψεις. Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η πράξη καταλογισμού κοινοποιείται υποχρεωτικά στον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. από το αρμόδιο για την έκδοσή της όργανο και μπορεί να προσβληθεί με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
O Επίτροπος
Μπαρδακάς Νικόλαος