Αγεφύρωτες διαφορές που συντηρούν το εμπόλεμο κλίμα μεταξύ της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφονται όλο και πιο έντονα πλέον με αφορμή τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Οντως, μας χωρίζει άβυσσος», είναι η χαρακτηριστική φράση της χθεσινής δήλωσης-απάντησης της κυβερνητικού εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές και στην απόρριψη των αλλαγών στον εκλογικό νόμο.
Η κ. Γεροβασίλη, σε tweet της για τον εκλογικό νόμο και με αφορμή όσα είπε χθες σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε (θέλοντας να εξηγήσει τα περί αβύσσου) ότι το τρίπτυχο της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο είναι:
• Οπισθοδρόμηση
• Δεξιός λαϊκισμός
• Υποτίμηση των νέων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει, μετά την κατάθεση του νόμου για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στους νέους που διανύουν το 17ο έτος, να αφήσει περιθώρια διαλόγου μέχρι τη στιγμή της ψηφοφορίας στις 20 Ιουλίου.
Αιχμές Κουρουμπλή
Και ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την κίνησή του να αποδεχθεί την πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη (εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή της Βουλής) για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει και να εμβαθύνει στον διάλογο, εφόσον βέβαια το επιθυμούν και τα άλλα κόμματα, αλλά και το «επιτρέπουν» οι εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικά για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας χθες στον «Αθήνα 9,84», άφησε σημαντικές αιχμές για την αλλαγή πλεύσης: «Οταν πριν από έναν χρόνο έχουν καταθέσει ένα νομοσχέδιο που λέει απλή αναλογική και μάλιστα ισχυρίζονται ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό, δεν ξέρω τώρα τι σκέφτονται και τι κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν. Ακούω δε ότι υπάρχει ένταση και για την ψήφο στα 17. Καθένας αποφασίζει και αναλαμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεών του. Τι άλλο να πω;».
Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να σχολιάσει την πρόβλεψη ότι μπορεί οι της κυβέρνησης να βρεθούν ηττημένοι και όχι το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι: «Θα δούμε ποιος θα βρεθεί ηττημένος, λίγη υπομονή».
Το σίγουρο είναι ότι, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν τη σφοδρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ για το ότι ούτε καν δέχθηκαν να μπουν στη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές, ξεκινώντας από τον εκλογικό νόμο.
Εκλογικές περιφέρειες
Για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση και αφού προετοιμαστεί καλά ο αναγκαίος χάρτης.
Οσον αφορά στον στόχο των 200 βουλευτών υπέρ του κυβερνητικού νόμου, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τον θεωρεί εφικτό, εντούτοις δεν έχει ακόμη (και αν) κλειδώσει.
Υπέρ της απλής αναλογικής εκτός από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ τάσσονται και άλλες δυνάμεις από την προοδευτική παράταξη, που όμως βρίσκονται εκτός Βουλής. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπενθύμισε με δήλωσή του την «πάγια θέση του υπέρ της απλής αναλογικής» και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος υποστήριξε με άρθρο του ότι τώρα ήταν η χρυσή ευκαιρία για καταλυτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Θ. Θεοχαρόπουλο.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου επαναλαμβάνουν ότι είναι αδιανόητο να χάνεται η ευκαιρία για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να περάσει τις δικές της θέσεις, όταν η απλή αναλογική έχει κοινωνική πλειοψηφία και αντί αυτού να κυριαρχεί μια θέση η οποία θα απομονώσει τη Συμπαράταξη από ευρύτερες κοινωνικές μάζες.
Εχει ενδιαφέρον ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος επιτέθηκε σφοδρότατα στον Θ. Θεοχαρόπουλο επειδή δήλωσε ότι θα ψηφίσει την απλή αναλογική, επανήλθε χθες και σε άρθρο του, όπου μεταξύ άλλων προτείνει: «Οσον αφορά το λεγόμενο μπόνους των 40 ή 50 εδρών που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε θεσμοθετήσει, θα μπορούσε να το υποστηρίξει προσθέτοντας λίγες μόνο λέξεις. Οτι, δηλαδή, το πρώτο κόμμα λαμβάνει το μπόνους εφόσον με το μπόνους σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Διαφορετικά δεν λαμβάνει το μπόνους και κατά συνέπεια ισχύει η ενισχυμένη απλή αναλογική».
ΕΘΝΟΣ