Γράφει ο
Μανόλης Μοράρης
Το καλοκαίρι είναι η εποχή με πολλά πολύχρωμα φρούτα η διατροφική αξία τους είναι:
ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει βιταμίνες Α, E, K, σύμπλεγμα Β, C, αλλά και μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχει πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά που συμβάλουν στην υγεία της καρδίας. (161 θερμίδες/100γρ).
ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ: Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με πολύ γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, και C. Περιέχει επίσης ασβέστιο, κυτταρίνη, μαγνήσιο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. (75 θερμίδες/100γρ).
ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αντιοξειδωτικά όπως καροτενόειδή, βιταμίνες Α και C και τέλος λικοπένιο. Το λικοπένιο είναι πλούσιο αντιοξειδωτικό και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση ενώ επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν οτι δρα ενάντια στη δημιουργία του καρκίνου του προστάτη. Το καρπούζι επίσης αποτελεί πλούσια πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη που στη συνέχεια μεταβολίζεται σε αργινίνη ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας ταυτόχρονα διουρητική δράση. Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο αποτελεί μια καλή επιλογή σαν ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ βραδινό.
ΚΕΡΑΣΙΑ: Το κόκκινο χρώμα στα κεράσια αποδίδεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες με αυξημένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση ενώ συμβάλλουν στην υγεία της καρδίας. Επίσης είναι αυξημένα σε κάλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ (ΜΕΣΠΙΛΟ): Είναι στρογγυλός ή ωοειδής καρπός, ανάλογα με την ποικιλία, και όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο χρώμα. Το μούσμουλο τρώγεται νωπό σαν φρούτο και δεν δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι ευαίσθητο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ασβέστιο.
ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ: Τα νεκταρίνια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
ΠΕΠΟΝΙ: Το πεπόνι προσφέρει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών και κατ΄επέκταση βιταμίνης Α που δρα σαν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική ουσία ενώ προστατεύει παράλληλα και την όραση. Εκτός από τη βιταμίνη Α, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που δρα επίσης σαν αντιοξειδωτικό, προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου ενώ βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προσφέρει μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
ΡΟΔΑΚΙΝΑ: Τα ροδάκινα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, βιταμίνη C και κάλιο ενώ προσφέρουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Τα κόκκινα σταφύλια είναι και αυτά πλούσια σε αθοκυανίνες ενώ προσφέρουν μια άλλη αντιοξειδωτική ουσία, τη ρεσβερατρόλη, που συμβάλλει στην υγεία της καρδίας.
ΣΥΚΑ: Τα σύκα είναι πάρα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία του εντέρου. Επίσης τα ξηρά σύκα συστήνονται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ: Οι φράουλες όπως και τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες ενώ έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ