Με δεδομένη την ένταση που επικρατεί στη βόρεια Αφρική και την Τουρκία, η τουριστική κίνηση στην Ισπανία αναμένεται να σπάσει φέτος κάθε προηγούμενο ρεκόρ, δίνοντας πολύ σημαντική ώθηση και στην απασχόληση.
Ξενοδόχοι, εστιάτορες και λιανέμποροι τρίβουν τα χέρια τους: στην Ισπανία αναμένονται φέτος περίπου 72 εκατομμύρια τουρίστες, μετά τα 68 εκατομμύρια που προτίμησαν τη χώρα πέρσι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο τουρισμός αναμένεται να σπάσει μάλιστα και τα έσοδα ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς που ανήλθαν στα 51 δις ευρώ.
Μια άκρως ενθαρρυντική και καλοδεχούμενη εξέλιξη για την ισπανική οικονομία που εξακολουθεί να πλήττεται από υψηλότατα ποσοστά ανεργίας. Η μαζική άφιξη των τουριστών δίνει σημαντική ώθηση στην απασχόληση: σε σύγκριση με τον Μάιο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 124.000 ή 3,2%. Για την ισπανική αγορά εργασίας ήταν ο καλύτερος Ιούνιος από το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 16% του ισπανικού ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε τον τουρισμό «ατμομηχανή» της οικονομίας που αρχίζει να ανακάμπτει μετά από πολλά χρόνια κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουριστικός κλάδος συμβάλει στην «ενίσχυση της ευημερίας για όλους τους Ισπανούς».
«Πλημμύρισε» ήδη η Μαγιόρκα
«Είμαι στον έβδομο ουρανό», λέει η 40χρονη Μαρία, μητέρα πέντε παιδιών, που κατάφερε να βρει δουλειά σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια αναζήτησης.
Στην ισπανική νήσο Μαγιόρκα σημειώνεται ήδη το αδιαχώρητο, πριν καν ξεκινήσει η καυτή φάση του φετινού καλοκαιριού. Στα σοκάκια του δημοφιλούς προορισμούς συνωστίζονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες, κυρίως από τη Γερμανία και την Αγγλία. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το αεροδρόμιο της Μαγιόρκα αναμένεται να υποδεχθεί περίπου 26,4 εκατομμύρια τουρίστες, 4,4 εκατομμύρια περισσότερους απ΄ ότι πέρσι. Ο επικεφαλής του τουριστικού ομίλου Tui προειδοποιεί ήδη ότι «δεν θα μπορέσουν να έρθουν όλοι όσοι σχεδιάζουν τις διακοπές τους στη Μαγιόρκα».
Το γεγονός ότι η Ισπανία «βουλιάζει» φέτος από τουρίστες οφείλεται κυρίως στα προβλήματα των μεγάλων ανταγωνιστών της: τρομοκρατικές επιθέσεις, η πολιτική και κοινωνική αστάθεια σε βόρεια Αφρική και Τουρκία αλλά και οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, οδηγούν τους τουρίστες στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Την ίδια ώρα το φθηνό, σχετικά, ευρώ, φέρνει στην ιβηρική χερσόνησο περισσότερους τουρίστες και από την Ασία, την Αφρική, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.
Στις Βαλεαρίδες Νήσους γύρω από την Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, στην Τενερίφη αλλά ακόμη και στις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ισπανίας η πληρότητα φτάνει στην παρούσα φάση το 90%, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συνδέσμου ξενοδόχων Cehat, Χουάν Μόγιας. Σε αυτό συμβάλουν κυρίως οι Γερμανοί: τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι κρατήσεις των Γερμανών για αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 13,2 και 15,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Ο Χουάν Μόγιας απευθύνει μάλιστα μια σαφή προειδοποίηση στους αναποφάσιστους: «Φέτος δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις και προσφορές last-minute».
Προβληματίζει ο μαζικός τουρισμός
Εντούτοις, η κατάσταση δεν φαίνεται να προκαλεί μόνον χαρές και χαμόγελα. Όπως λέει ο υπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Μπιέλ Μπαρθέλο, «όχι, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε με αυτό τον τρόπο». Ο ίδιος ελπίζει ότι ο νέος τουριστικός φόρος που ισχύει από 1ης Ιουλίου -ύψους έως και δυο ευρώ κατ΄ άτομο και διανυκτέρευση- θα λειτουργήσει ρυθμιστικά υπέρ του τουρισμού. Οι ανησυχίες του δεν αφορούν μόνον στις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Την άνοιξη είχαν κάνει την εμφάνισή στους δρόμους της Μαγιόρκα διάφορα γκράφιτι με διαμαρτυρίες και υβριστικά συνθήματα κατά των τουριστών, όπως «Tourist go home» και «Tourists you are the Terrorist». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον μαζικό τουρισμό στο νησί μάλιστα, τις τελευταίες μέρες ανέμιζαν σε πολλά μπαλκόνια στην Playa da Palma μαύρες σημαίες. Την ανησυχία τους δεν εκφράζουν όμως μόνον πολιτικοί και κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου. «Δεν θα πρέπει να αναπτυχθούμε μέχρι θανάτου», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του τουριστικού συνδέσμου Exceltur, Χοσέ Λουίς Ζορέντα.
Στις Βαλεαρίδες Νήσους αλλά και στη Βαρκελώνη κάτοικοι εκφράζουν την οργή τους για ημίγυμνους και μεθυσμένους τουρίστες. Ο δήμαρχος της Πάλα Χοσέ Χιλά δεν δίστασε να δηλώσει πρόσφατα ότι «έχουμε εν τω μεταξύ τόσους πολλούς τουρίστες που μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί. Τουρίστες που θέλουν να τα πίνουν επί μια εβδομάδα δεν τους χρειαζόμαστε».
dw.de.com