Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες είναι ο τίτλος μυθιστορήματος του Γιάννη Ξανθούλη.
Παραφράζοντας τον τίτλο του μυθιστορήματος αυτού θα λέγαμε «Και ύστερα ήρθαν οι σφήκες», όπου σφήκες κατά περίπτωση θα μπορούσαν να είναι οι κάθε λογής απατεώνες που εκτρέφονται αξιοποιώντας τις καταστάσεις που επιβάλουν εκείνοι που στόχο και σκοπό τους έχουν τον έλεγχο της Παγκόσμιας οικονομίας.
Η ανάγκη του ανθρώπου να ξοδεύει χρήματα, αλλά και ο φόβος του να μην πέσει θύμα κλοπής ανέδειξε την ανάγκη χρήσης της πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.
Όταν όμως η τεχνολογία αναπτύσσετε διαφοροποιούνται και οι δραστηριότητες κάθε είδους απατεώνων οι οποίοι πολλές φορές προηγούνται σε τεχνολογία των διωκτικών Αρχών .
Οι σύγχρονοι αυτοί απατεώνες κατορθώνουν με διάφορους τρόπους να εκμεταλλεύονται την ανάγκη χρήσης των καρτών ή του πλαστικού χρήματος όπως επεκράτησε να λέγεται η πληρωμή με κάρτα.
Δυστυχώς τόσον οι οργανισμοί οι οποίοι αξιοποιούν και κερδίζουν χρήματα από τη διάθεση των καρτών VISA, AMERICAN EXPRESS, Τράπεζες αλλά και οι Κυβερνήσεις που επιβάλουν τη χρήση τους δεν προχωρούν σε ενέργειες προστασίας τόσον των χρηστών όσον και των επιχειρηματιών που δέχονται το προϊόν που διαθέτουν δηλαδή τις κάρτες διευκολύνοντας έτσι το έργο του κάθε απατεώνα .
Δυστυχώς και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την προστασία των συναλλαγών αυτών παρά του ότι τις επιβάλει
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ 66 Α΄/30-6-2015 καθίσταται υποχρεωτική η αποδοχή πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών από τους επιχειρηματίες. Η άρνηση αποδοχής τους τιμωρείται με φυλάκιση!
Και στο σημείο αυτό διαπιστώνουμε ότι ή λησμόνησαν να προβλέψουν την προστασία του επιχειρηματία ή σκοπίμως (;)δεν έλαβαν καμία μέριμνα, διότι δεν υπάρχει καμία διάταξη προστασίας του επιχειρηματία.
Υπόθεση εργασίας ,
Έστω ότι είσθε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείσθε στον τουρισμό.
Θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων κάποια πράγματα για την ασφάλειά σας διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν να βρεθείτε προ εκπλήξεων και κανείς δεν πρόκειται να σας προστατεύσει .
Ας υποθέσουμε ότι διαχειρίζεσθε ένα ξενοδοχείο και δέχεσθε πελάτες και με την μεσολάβηση Ιντερνετικών Πρακτορείων όπως π.χ. η Booking.com
Ένας Παγκοσμίως γνωστός οργανισμός ο οποίος διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιωτών.
Ο οργανισμός αυτός σας στέλνει μια κράτηση για ένα δωμάτιο με τη διαδικασία του NON REFUTABLE που σημαίνει ότι έχετε δώσει χαμηλότερη τιμή αλλά έχετε το δικαίωμα να εισπράξετε το συνολικό ποσόν της παραμονής των πελατών μία ώρα μετά την αναγγελία της κράτησης και ότι τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται στον πελάτη ακόμη και αν ο πελάτης δεν παρουσιασθεί .
Η επιχείρησή σας θα λάβει μαζί με την κράτηση και τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας του πελάτη.
Στη συνέχεια με τα στοιχεία αυτά ζητάτε έγκριση από την Τράπεζά η οποία σας δίδεται μέσω των τερματικών μηχανών POS.
Προσοχή : είναι γνωστό ότι αν δεν διαθέτετε μηχανή POS διώκεσθε ποινικά!
Μετά από παρέλευση μιας ή περισσοτέρων ημερών ο πελάτης που έκανε την κράτηση φθάνει στο ξενοδοχείο σας .
Εσείς ασφαλώς ζητάτε το διαβατήριο ή την ταυτότητά του και συμπληρώνετε το βιβλίο Αστυνομίας διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ταυτοπροσωπία .
Μετά την παρέλευση του χρόνου παραμονής του εκδίδετε τιμολόγιο στο όνομα του
Την ίδια ημέρα δηλαδή την ημέρα αναχώρησης του πελάτη λαμβάνετε νέο μήνυμα από την Booking.com με το οποίο ο ίδιος πελάτης ζήτησε την παράταση της παραμονής του.
Εσείς ζητάτε εκ νέου νέα έγκριση από την Τράπεζά πάντα μέσω της μηχανής POS και ζητάτε νέα έγκριση η οποία σας δίδετε.
Την ημερομηνία αναχώρησής του εκδίδετε νέο τιμολόγιο στο όνομά του .
Μετά από παρέλευση δυόμιση μηνών από την ημέρα αναχώρησής του λαμβάνετε ηλεκτρονικό μήνυμα από την Τράπεζά σας η οποία σας ενημερώνει ότι υπάρχει αμφισβήτηση της παραμονής στο ξενοδοχείο σας από τον κάτοχο της πιστωτικής κάρτας και ζητούνται στοιχεία που να αποδεικνύουν την παραμονή και να δικαιολογούν το ποσόν που μεταφέρθηκε στο λογαριασμό σας,
Εσείς στέλνεται όλα τα παραπάνω έγγραφα: κράτηση από Booking.com, στοιχεία πιστωτικής κάρτας που λάβατε και πάλιν από την Booking.com, την έγκριση ανάληψης του ποσού από την Τράπεζα, τα στοιχεία διαβατηρίου των πελατών που είναι τα ίδια με τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, την νέα κράτηση της Booking.com, την νέα έγκριση από την Τράπεζα, τα δύο τιμολόγια που εκδόθηκαν στο όνομα του πελάτη σας.
Με νέο ηλεκτρονικό μήνυμα η Τράπεζά σας, σας ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε ανάληψη του ποσού που εισπράξατε από τις δύο αυτές κρατήσεις προκειμένου να τα επιστρέψει στο λογαριασμό του κατόχου της πιστωτικής κάρτας.
Παρά τη δική σας άρνηση ή Τράπεζα προχωρεί στην ανάληψη του ποσού αυτού ενημερώνοντάς σας εγγράφως ότι προχώρησε στην ανάληψη .
Σε σχετική δε διαμαρτυρία σας λαμβάνετε την απάντηση ότι είναι υποχρεωμένη να το κάνει σύμφωνα με την σύμβαση που υπέγραψε με τον οργανισμό που εκμεταλλεύεται τις κάρτες VISA!!.
Και εδώ γεννούνται τα ερωτήματα :
- Τι δεν κάνατε σωστά ? Υπάρχει κάτι το οποίο παραλείψατε να κάνετε;
- Ποια προστασία έχετε από την Τράπεζά σας στην οποία μάλιστα πληρώνετε προμήθεια για κάθε συναλλαγή ?
- Ποια προστασία έχετε από την Κυβέρνηση η οποία σας επιβάλει τη χρήση μηχανής POS και χρήση του πλαστικού χρήματος, με την απειλή καταδίκης σας σε περίπτωση που διαπιστωθεί απουσία του μηχανήματος POS ή υπάρξει άρνησή σας στην αποδοχή του πλαστικού χρήματος ;
- Η τράπεζα του εξωτερικού η οποία χορήγησε την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ενημέρωσε τον πελάτη της ότι σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής θα πρέπει να ενημερώσει την Τράπεζά του για ακύρωση της ?
- Αν όχι δεν έχει ευθύνη ? Αν ναι για ποιόν λόγο ζήτησε να της επιστρέψετε τα χρήματα τα οποία νομίμως εισπράξατε ?
- Για ποιο λόγο η Τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα ή ο κάτοχος της δεν στρέφονται κατά εκείνου που διέπραξε (όπως ισχυρίζονται) την απάτη ? Τα στοιχεία των διαβατηρίων τους τα παραδώσατε στην Τράπεζα. Ποιος έχει την ευθύνη να κινηθεί εναντίον τους ?
- Δεν έχει ευθύνη το Κράτος να προστατεύσει το προϊόν που σας επιβάλει να χρησιμοποιείτε ? Η ευθύνη μετακυλύετε σ’ εσάς ?
- Αν είχαμε εγκληματική ενέργεια με τα στοιχεία του διαβατηρίου δεν θα αναζητούσαν για να συλλάβουν τον ένοχο ? Τώρα για ποιόν λόγο αδρανούν ?
- Με ποιο δικαίωμα η Τράπεζα προχωρεί στην ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό σας χωρίς την έγκρισή σας ? Ακόμη και για κατάσχεση λόγω οφειλής σας στο δημόσιο χρειάζεται Νόμος, για την ετσιθελική κατάσχεση των χρημάτων σας αρκεί η απόφαση ενός τραπεζίτη ?
- Είναι υποχρέωσή σας να γνωρίζετε τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι Τράπεζες με την υπογραφή σύμβασης με την VISA ?
Στην Ελλάδα σήμερα οι επιχειρηματίες έχουν μόνον υποχρεώσεις.
Είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν προμήθεια για όποια συναλλαγή κάνουν μέσω Τραπέζης, να πληρώνουν την αναχρηματοδότηση των πτωχευμένων Τραπεζών, να δέχονται υποχρεωτικά τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και να προμηθευτούν μηχανές POS
Το προϊόν το οποίο παρέχουν έναντι αμοιβής ασφαλώς οι Τράπεζες στους πελάτες τους δεν έχουν τη στοιχειώδη υποχρέωση να το προστατεύουν ;
Η Κυβέρνηση που επιβάλει τη χρήση του πλαστικού χρήματος δεν έχει υποχρέωση να προστατεύει τους συναλλασσόμενους ;
Τόσα φωτεινά μυαλά που ασχολούνται με την προστασία (sic) των συναλλαγών δεν μπόρεσαν με την τεχνολογία του σήμερα να μηδενίσουν αυτήν την εγκληματική ενέργεια ? Ή μήπως δεν θέλουν ?
Δεν είναι πολύ απλό μόλις γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή να ενημερώνεται ο κάτοχος της κάρτας με ένα μήνυμα στο κινητό του για τη συναλλαγή που έγινε?
Αλλά πώς να σκεφτούν τα φωτεινά μυαλά Τραπεζιτών ή Κυβερνητικών στελεχών τόσο πολύπλοκες λύσεις.
Η υποθετική αυτή ιστορία είναι πραγματική . Ποια είναι η Τράπεζα μας, δεν έχει νομίζω ιδιαίτερη σημασία όλες ανήκουν στο ίδιο σύστημα.
Τα στοιχεία όλα στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για την προστασία των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, αν και είμαι βέβαιος ότι ουδείς ενδιαφέρεται
Στην Ελλάδα σήμερα το επιχειρείν είναι υπό διωγμό, ενώ οι επιχειρηματίες έχουν μόνον υποχρεώσεις, δικαιώματα ποτέ.
Μόνος τρόπος προστασίας να δηλώστε ΡΟΜΑ
Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου