Ειδήσεις

Στο επίκεντρο η καινοτομία στα ελληνικά νησιά

Η καινοτομία και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα στα νησιά ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Την εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία και βιώσιμη επιχειρηματικότητα: Μοχλός ανάπτυξης και μετασχηματισμού των νησιωτικών περιοχών» διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) και ο κόμβος Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΙ.νοώ-ΕΜΠ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μαργαρίτης: Κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων και διδάκτωρ στο τμήμα Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, Μάρκος Μαργαρίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως «μέσα από αυτή την ημερίδα αλλά και τις επόμενες που θα διοργανώσουμε, θα ενημερώνουμε τους Ναξιώτες και κατ’ επέκταση όλους τους Κυκλαδίτες και τους νησιώτες για θέματα που αφορούν φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας και να συσπειρώσουμε δυνάμεις πανεπιστημιακούς και εξειδικευμένους επιστήμονες, που μπορούν να μας ενημερώσουν και να μας κατευθύνουν καταλλήλως».

Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, έχει παρατηρηθεί ότι οι νέοι που σπουδάζουν, φεύγουν στο εξωτερικό, αποκτούν γνώσεις και πτυχία και επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους. «Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα, κάνοντας νέες κινήσεις, θέλουν αυτή τη γνώση να την εφαρμόσουν, οπότε εμείς μπορούμε να τους δώσουμε κάποια κίνητρα κάποιες καθοδηγήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων.

Κατά την ημερίδα τονίστηκε από τους ομιλητές πως πρέπει να ακολουθηθεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο και πρέπει να δοθούν κάποιες κατευθύνσεις για το πώς μπορούν οι άνθρωποι που έχουν, για παράδειγμα, ένα παραδοσιακό μοντέλο επιχείρησης, να εξελίξουν αυτό το μοντέλο, να δουν τρόπους χρηματοδότησης, να δουν νέες τεχνολογίες ώστε να τις εισάγουν στο αντικείμενό τους και σε αυτό το πλαίσιο να εξελίξουν την επιχείρησή τους.

Τσακανίκας: Πρέπει να εντοπίσουμε τους κλάδους από τους οποίους θα έρθει η ανάπτυξη

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος ΙΟΒΕ, ένας από τους ομιλητές της ημερίδας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στόχος των εκδηλώσεων αυτών, είναι «η κινητοποίηση των φορέων και των εμπόρων στη νησιωτική Ελλάδα, το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα θέματα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, το οποίο πολλές φορές έχουμε πει ότι δεν μπορεί να είναι ίδιο με το παρελθόν, που ήταν βασισμένο στην κατανάλωση».

«Πρέπει να εντοπίσουμε τους κλάδους από τους οποίους θα έρθει η ανάπτυξη, όχι μόνο για τη νησιωτική Ελλάδα αλλά γενικότερα για ολόκληρη τη χώρα», υποστήριξε ο κ. Τσακανίκας.

Αυτό που υποστήριξαν όλοι οι ομιλητές της ημερίδας, ήταν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια μιας και η εγχώρια ζήτηση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. «Οι επιχειρήσεις πλέον, μπορούν να γίνουν βιώσιμες μόνο στην περίπτωση που θα ξεφύγουν από τα στενά όρια της χώρας και θα αναζητήσουν πελάτες, τουρίστες, συνεργάτες στο εξωτερικό», τονίστηκε κατά την ημερίδα.

 

 

Σιώκας: Οι νέοι και τα βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα

Ο Ευάγγελος Σιώκας, δρ μηχανικός ΕΜΠ, συντονιστής ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανάγκη ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στα νησιά. «Είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Με παράδειγμα τον κόμβο επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ, θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς αυτό μπορεί αυτό να παραμετροποιηθεί και να ωφελήσει και νησιωτικές περιοχές ώστε νέοι που αυτή τη στιγμή είναι ένα αναξιοποίητο δυναμικό και έχουν ικανότητες, να μπορέσουν με τις ιδέες τους να τις μετατρέψουν σε κάποια βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα», ανέφερε ο κ. Σιώκας.

Αυτό που χρειάζονται οι νέοι, κατά τον κ. Σιώκα είναι η σωστή καθοδήγηση των ενδιαφερόμενων σε σωστούς κλάδους, στον τρόπο εύρεσης των καινοτομιών αλλά και των ευκαιριών, που θα ανοίξουν τις πόρτες ώστε να έρθουν σε επαφή με τους ξένους τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανεργία και νεολαία

«Οι οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ δυσμενείς αλλά μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία γιατί η ανεργία μπορεί να δώσει το έναυσμα σε έναν νέο να δοκιμάσει κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν θα επιχειρούσε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιώκας, ο οποίος δεν παραγνωρίζει ότι η ευμεταβλητότητα της φορολογίας είναι ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για τους νέους επιχειρηματίες.

«Στο ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ, τρέχουμε προγράμματα και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, υποστηρίζει ο κ. Σιώκας. «Εμείς εδώ παρέχουμε τριών ειδών υπηρεσίες: Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με την απόκτηση μια κουλτούρας επιχειρηματικότητας πραγματοποιώντας ημερίδες, εκδηλώσεις και σεμινάρια ώστε οι νέοι να καταλάβουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα και να δουν πώς μπορούν βήμα βήμα να κάνουν κάτι. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τις φυσικές υποδομές, δηλαδή μπορεί κάποιος να έρθει να δουλέψει αφού υπάρχουν γραφεία, υπολογιστές.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι εμείς εδώ δεν βλέπουμε όλους τους δυνητικούς επιχειρηματίες ως ένα σώμα, δεν περνάνε όλοι ένα ενιαίο πρόγραμμα αλλά προσπαθούμε εξατομικευμένα να καταλάβουμε τις ανάγκες του καθένα. Ως τώρα τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά», καταλήγει με νόημα.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο Ιωάννης Σιδηρόπουλος, policy expert – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου του ΣΕΒ και η Γαρυφαλιά Μαύρου, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί πρόεδροι των ομοσπονδιών όλων των νησιωτών.

Το ενδιαφέρον των νησιωτών για την ημερίδα ήταν αυξημένο και γι’ αυτό το λόγο το θέμα της επιχειρηματικότητας θα μονοπωλήσει και το Πανναξιακό Συνέδριο που θα γίνει στο νησί στις 15 Ιουλίου.

real..gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου