Ειδήσεις

Βίτσας: Οι απειλές Ερντογάν δεν μας αγγίζουν-Διαρκής επιφυλακή, αλλά δεν θα πέσουμε στην παγίδα

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να ανταποκριθούμε σε μία ρητορική έντασης που ίσως είναι μέσα στα σχέδια. Μια συνεχής αντιπαλότητα σε λόγια και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή και σε μία ευαίσθητη εποχή», δηλώνει ο Δημήτρης Βίτσας στον realfm 97,8 με αφορμή το «ναυάγιο» στο Κυπριακό και εν όψει των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση υπό τον φόβο να προκαλέσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο είπε: «Εγώ θα έλεγα ότι υπάρχει αυξημένη παρατήρηση. Είμαστε σε μία διαρκή, θα έλεγε κανένας, δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε. Αλλά ελπίζω και σ’ αυτό είμαι σίγουρος ότι όλα θα εξελιχθούν ειρηνικά».

Στο ερώτημα αν ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση πιθανό τουρκικό σχέδιο κλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο ο κ. Βίτσας απάντησε: «Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη απαντήσει ότι αυτό που πρέπει να προχωρήσει πρέπει να είναι σύμφωνο με τις εντολές και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει με στρατεύματα εντός του κυπριακού εδάφους και υπό το καθεστώς των εγγυήσεων.

»Για μας αυτά είναι καθαρά. Ολα τα άλλα τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα ως απειλές σε επίπεδο διπλωματίας δεν μας αγγίζουν. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση, γύρω από αυτή τη θέση υπάρχουν δυνατές συμμαχίες, αλλά και η θέση μας στηρίζεται και στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο. Οποιος θέλει να το παραβιάζει αυτό σημαίνει ότι διαπράττει κάτι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό ούτε από μας ούτε από τη διεθνή κοινότητα».

Ερωτηθείς αν εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο Ερντογάν θα μείνει στις απειλές ή θα προχωρήσει και στην πράξη ο κ. Βίτσας τόνισε: «Η λέξη εκτίμηση είναι βαριά, με την έννοια ότι αν πω ότι εγώ θεωρώ ότι θα μείνει σε μία ρητορική έντασης αυτό σημαίνει ότι συγχρόνως, με μία έννοια “κοιμάμαι”, όχι βέβαια.

Σημαίνει ότι συγχρόνως έχω την κατάλληλη προετοιμασία ώστε οτιδήποτε συμβεί να μπορέσω να το αποτρέψω. Αρα με αυτή τη λογική θεωρώ ότι η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα και προσπαθεί να εξάγει μία ρητορική έντασης η οποία όμως δεν πιάνει». Και σημείωσε: «Επρεπε και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και του τουρκικού λαού να ακολουθήσει έναν δρόμο ειρήνης και έναν δρόμο ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο με το τουρκικό εμπορικό πλοίο ανοιχτά της Ρόδου και στο ερώτημα αν θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ή στοιχεία ότι ήταν στημένο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Ολα δείχνουν ότι δεν ήταν τυχαίο πλοίο, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορώ να μιλήσω για στημένο επεισόδιο. Το εντάσσω, αυτά που γράφει ο τουρκικός Τύπος, στο πεδίο της ρητορικής έντασης στην οποία όμως δεν δίνω και τόσο ιδιαίτερη σημασία.

»Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να ανταποκριθούμε σε μία ρητορική έντασης που ίσως είναι μέσα στα σχέδια. Μια συνεχής αντιπαλότητα σε λόγια και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή και σε μία ευαίσθητη εποχή όπου ανθεί ο τουρισμός μας και μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα ζητήματα της σταθεροποίησης και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Στο ερώτημα αν πρόκειται για μία παγίδα της Τουρκίας ο κ. Βίτσας απάντησε: «Ναι. Εχουμε και την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα να αντεπεξέλθουμε σε οποιεσδήποτε τέτοιες καταστάσεις».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας πήρε αποστάσεις από τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά δικαστών λέγοντας, μεταξύ άλλων: «ας αφήσουμε λοιπόν τη λειτουργική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, να λειτουργήσει. Ας μην προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία κόντρα η οποία δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει στο τέλος κανέναν».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου