Ειδήσεις

Προκαταρκτική εξέταση για την ποιότητα του νερού στο Γεννάδι και στη Λαχανιά

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από την διοίκηση και υπαλλήλους της ΔΕΥΑ Ρόδου προκάλεσε η εξώδικη διαμαρτυρία-πρόσκληση-δήλωση, που απέστειλαν 20 κάτοικοι της Ρόδου στην επιχείρηση, διαμαρτυρόμενοι εντόνως για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο Γεννάδι και στην Λαχανιά.
5 εκ των ανωτέρω έχουν κληθεί συγκεκριμένα για σήμερα ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου για να καταθέσουν σχετικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στην ποιότητα του νερού, ενώ στην πορεία θα κληθούν για εξηγήσεις οι παράγοντες της ΔΕΥΑΡ.
Οι 20 ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιφέρειες της δημοτικής ενότητας Γενναδίου και της τοπικής ενότητας Λαχανιάς Ρόδου, υποστήριξαν στην εξώδικο δήλωσή τους ότι από το έτος 2015 περίπου, η ποιότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση υστερεί κατά μεγάλο βαθμό, όχι μόνο όσον αφορά τις απαιτούμενες προδιαγραφές της χημικής σύστασής του αλλά και αυτές που σύμφωνα με τις δημόσιες ανακοινώσεις της επιχείρησης αυτό πληροί.
Επεσήμαναν ότι ως ανώτατες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις (παραμετρικές τιμές) των γενικών χαρακτηριστικών της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και των ανοργάνων στοιχείων – ενώσεων που περιέχει και συγκεκριμένα της σκληρότητας, της αγωγιμότητας και της περιεκτικότητας σε χλωριούχα είναι οι ακόλουθες:
Σκληρότητα: ————-
Χλωριούχα: 250 mg/l
Αγωγιμότητα: 2.500 μS/cm στους 20οC
Σύμφωνα με τους πίνακες τους οποίους η ΔΕΥΑΡ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οι τιμές για τις ίδιες προαναφερόμενες λειτουργικές παραμέτρους είναι:
Σκληρότητα: 250-300 mgCaCo3/l
Χλωριούχα: 40-60 mg/l
Αγωγιμότητα: 650-850 μS/cm στους 20οC
Από ελέγχους ωστόσο που διενεργήθηκαν τον Μάιο και Οκτώβριο του έτους 2017 και τον Μάρτιο του 2018, σε ιδιωτικά ανεξάρτητα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, οι τιμές για τις ίδιες προαναφερόμενες λειτουργικές παραμέτρους είναι:
Σκληρότητα: 324 – 532 mgCaCo3/l
Χλωριούχα: 504 – 9.800 mg/l
Αγωγιμότητα: 10.450 – 23.000 μS/cm στους 20οC, δηλαδή τουλάχιστον δέκα φορές υψηλότερη όσον αφορά την περιεκτικότητα του νερού σε χλωριούχα και είκοσι πέντε φορές υψηλότερη, όσον αφορά την αγωγιμότητά του, τιμές οι οποίες χειροτερεύουν συνεχώς.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τόνισαν ότι ως συνέπεια της κακής ποιότητας του νερού έχουν προκληθεί δυσλειτουργία ή και καταστροφή λεβήτων, ηλιακών και ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, σωλήνων, βρύσεων, ηλεκτρικών συσκευών, οικιακών σκευών, κ.λπ., εξ αιτίας της απόθεσης μεγάλης ποσότητας ανθρακικών αλάτων που το νερό περιέχει, αλλά και διακοσμητικών φυτών και δένδρων, τα οποία ξεραίνονται μετά από το πότισμα τους.
Επεσήμαναν εξάλλου ότι εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Κυπραίος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου