«Οι καρποί των προσπαθειών της σημερινής δημοτικής αρχής αρχίζουν να φαίνονται σιγά σιγά – Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει τον κόσμο και γι’ αυτό και θα κριθούμε στο τέλος!», δηλώνει σήμερα στην «δ» ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής του Δήμου Ρόδου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ. Ακόμη, μιλάει για τη ΔΕΥΑΡ όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα, λόγω της μεγάλης ζήτησης νερού αφού η κίνηση εκτοξεύτηκε σε επίπεδα… Αυγούστου.
• Κύριε Σπυρόπουλε, να ξεκινήσουμε από την ιδιότητά σας, ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής του Δήμου Ρόδου. Ποιες είναι οι επόμενες προτεραιότητες και οι στόχοι σας σε αυτό τον τομέα, μιας και ο Δήμος Ρόδου έχει μπει πλέον σε μια νέα εποχή;
Η σημερινή δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη έχει σαφή προσανατολισμό σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα που έχουν τεθεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο και κινείται σε τέσσερις κύριους άξονες. Την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, την απλοποίηση διαδικασιών – διαλειτουργικότητα, την κυβερνοασφάλεια και τέλος την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιών υποδομών και ανάπτυξη νέων δικτύων με επίκεντρο το 5G. Στο δήμο της Ρόδου λοιπόν έχουμε κινηθεί πολυεπίπεδα, θα έλεγα.
– Καταρχάς να θυμίσουμε ότι είναι σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα TELEDIMOS του Δήμου Ρόδου.
Μία διαδικτυακή πύλη για την εξυπηρέτηση του δημότη η οποία του δίνει την δυνατότητα να έχει:
Πρόσβαση στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, να μπορεί εύκολα να εξοφλεί βεβαιωμένες και μη βεβαιωμένες οφειλές, να αιτείται την λήψη διοικητικών εγγράφων από τις υπηρεσίες μας -όπως πρωτόκολλο, δημοτολόγιο, ληξιαρχείο κλπ -και να υποβάλλει αιτήματα όπως πχ αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων, κλαδέματος δέντρων κ.α.
Στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί το “ανέβασμά της” στο app store το οποίο λειτουργεί ήδη σε υπολογιστή και ANDROID. Έχουν υποβληθεί 3.500 αιτήματα πολιτών από τα οποία έχουν ικανοποιηθεί τα 3.300 και όλα αυτά ηλεκτρονικά. Για το προσεχές διάστημα ετοιμάσαμε καμπάνια ενημέρωσης με σχετικά βίντεο τα οποία ενημερώνουν τους συνδημότες μας για τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλα τα παραπάνω. Μέσα στο TELEDIMOS επίσης τελειοποιήσαμε πρόσφατα την πληρωμή του τέλους παρεπιδημούντων. Έτσι δεν υποχρεώνεται ο κόσμος να κατεβαίνει στο κέντρο και να ταλαιπωρείται για μια πληρωμή ενός τέλους. Σύντομα επίσης θα προχωρήσουμε στο να δίνουμε με τον ίδιο τρόπο την δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών προς τον δήμο. Με τον παραπάνω τρόπο προσπαθούμε αφενός να μειώσουμε την ταλαιπωρία των συνδημοτών μας και αφ’ ετέρου να βελτιώσουμε την αφόρητη κατάσταση –κυκλοφοριακό. στάθμευση- που επικρατεί στο κέντρο.
-Σε λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρώνεται η αναβάθμιση της Τηλεπικοινωνιακής Υποδομής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ρόδου. Εγκαθίσταται σύγχρονη Δομημένη Καλωδίωση για δίκτυα Δεδομένων Η/Υ και Τηλεφωνίας. Ο Δήμος Ρόδου στο πλαίσιο της αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών δικτυακών του υποδομών, ολοκληρώνει την εγκατάσταση σύγχρονης δομημένης καλωδίωσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Σε όλους τους ορόφους του κτηρίου, εγκαθίσταται ένα σύνολο καλωδίων Utp6 και υλικών -συμπεριλαμβανομένου δικτύου οπτικών ινών -το οποίο πραγματοποιεί ταχύτατα και ασφαλώς την μετάδοση φωνής και δεδομένων. Οι εγκαταστάσεις δομημένης καλωδίωσης είναι σύγχρονης αρχιτεκτονικής, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα υλικά τελευταίας τεχνολογίας και τοπολογία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η ενσωμάτωση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, ενίσχυσε την ανάγκη ενός τυποποιημένου τρόπου καλωδίωσης. Με το νέο σύγχρονο σύστημα καλωδίωσης, σκοπός είναι να εξυπηρετούνται στο μέλλον οι παρακάτω ανάγκες: Πυρασφάλεια – πυρανίχνευση, Σύστημα ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης, Σύστημα ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας, Σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και εξαερισμού, Ταχύτατη και ασφαλής Μεταφορά δεδομένων (Δίκτυο Η/Υ), Μεταφορά φωνής (Τηλέφωνο – τηλεφωνικό κέντρο), Μεταφορά εικόνας (Ψηφιακή τηλεόραση)
– Επίσης πρόσφατα εγκρίθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» έργο με συνολικό προϋπολογισμό 441.996,28 ευρώ.
Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για τον Δήμο. Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση 55 ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίδει στους πολίτες (μόνιμους κάτοικους και επισκέπτες) την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Το χρονικό διάστημα χρήσης του θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας. Το έργο θα υλοποιηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού φέτος.
Οι δράσεις που προβλέπονται στη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου Ρόδου είναι δράσεις που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την βελτίωση συνθηκών της καθημερινότητας.
Τέλος, να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας πως υποβλήθηκε πρόσφατα η Λίστα των έργων της έξυπνης πόλης του δήμου Ρόδου για το πρόγραμμα Εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
-Έργο πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες CCD και αισθητήρες 5 αισθήσεων. Περιλαμβάνει Τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης, Εξοπλισμός δικτύου δεδομένων, Εξοπλισμός πυρασφάλειας, Όργανα μετρήσεων, Ποικίλος εξοπλισμός πυροπροστασίας, Πακέτα λογισμικού διαχείρισης εγκαταστάσεων και πλατφόρμες πακέτων λογισμικού. Κόστος υλοποίησης 995.000 ευρώ, Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών, κόστος υλοποίησης 320.000 ευρώ, Σύστημα Έξυπνης Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων κόστος υλοποίησης 455.000 ευρώ, Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας Οχημάτων κόστος υλοποίησης 515.000 ευρώ. Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι κόστος υλοποίησης 300.000 ευρώ, Δίκτυο αισθητήρων στα σχολικά κτήρια για έλεγχο αέρα, ρύπων και ταλαντώσεις κτηρίων κόστος υλοποίησης 300.000 ευρώ, Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security κόστος 352.000 ευρώ. Έργα συνολικού κόστους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ! Ταυτόχρονα και για όλα αυτά φροντίζουμε με τους συνεργάτες μας στην συνεχή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του προσωπικού γιατί η τεχνολογία πρέπει να συμβαδίζει με την τεχνογνωσία.
• Να περάσουμε στην ΔΕΥΑΡ. Είναι γεγονός πως διέρχεται μια δύσκολη περίοδο λόγω της αυξημένης ζήτησης εν μέσω τουριστικής σεζόν. Πώς εκτιμάτε ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις;
Δύσκολο το εγχείρημα και ο σημαντικότερος λόγος είναι το γεγονός οτι οι υποδομές θα πρέπει να προηγούνται των επενδύσεων, ενώ στο νησί μας τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Παρατηρείται μια άναρχη ανάπτυξη χωρίς κανένα σχεδιασμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι διευθύνσεις και οι φορείς, οι δημοτικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΥΑΡ, να προσπαθούν να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες χωρίς να έχουν τα δεδομένα που χρειάζονται.
Στα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας η ζήτηση νερού ήταν μειωμένη και καταφέραμε έτσι να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Η φετινή χρονιά όμως εξελίσσεται σε έναν γλυκό πονοκέφαλο. Η πραγματικότητα είναι ότι προσπαθούμε να δώσουμε πάντα την ολιστική λύση στα θέματα ύδρευσης και άρδευσης αλλά και αποχέτευσης. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο. Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε και μία προσωρινή και άμεση λύση.
Διοίκηση και υπηρεσιακοί δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, με τα δεδομένα που υπάρχουν, προκειμένου να δοθούν οι παραπάνω λύσεις. Όπως σωστά μεταφέρατε σε πρόσφατο άρθρο σας στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, και σε ολόκληρο το νησί καταγράφεται αυξημένη ζήτηση νερού η οποία ‘εκτοξεύτηκε’ κατακόρυφα στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Ζούμε εποχές… Αυγούστου του 2019 και οι ανάγκες είναι τεράστιες. Με παρεμβάσεις μας καθημερινές, καταφέραμε αυτή την στιγμή που μιλάμε να έχουμε μια αξιοπρεπή εικόνα στο θέμα της ύδρευσης στις επίμαχες περιοχές. Η σημερινή δημοτική αρχή και διοίκηση της ΔΕΥΑΡ έχει πετύχει την έγκριση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ μελετών που θα συμβάλουν κατά 24,7 εκ. ευρώ! Ολόκληρο το διάστημα αυτό έχουν εκπονηθεί μελέτες για έργα για τα οποία αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης 100 εκ ευρώ!
Σε πολύ λίγες ημέρες θα δώσουμε νερό από το φράγμα και στην Ιαλυσό. Το έργο έχει ολοκληρωθεί, μένει η ηλεκτροδότησή του απο τη ΔΕΗ η οποία έχει δρομολογηθεί και αυτή. Ένα μεγάλο έργο πνοής για μία από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές του νησιού μας. Το αποτέλεσμα αυτού του έργου είναι η μεταφορά έως και 750 κυβικών μέτρων την ώρα, δηλαδή 18.000 κυβικών μέτρων ημερησίως από το Φράγμα Γαδουρά αντί των 4000 κυβικών μέτρων ημερησίως από τις γεωτρήσεις στην Καλλιθέα για την κάλυψη των συνολικών σημερινών και μελλοντικών αναγκών νερού της περιοχής. Μεγάλα έργα που δίχως προσπάθεια και δουλειά δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν.
• Πώς βλέπετε τη δημοτική αρχή; Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της; Έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που τέθηκαν όταν ανέλαβε;
Όταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι πολλά και λιμνάζοντα εδώ και δεκαετίες, είναι άδικο να ζητάς από μία δημοτική αρχή να δώσει λύση σε όλα μέσα σε 3 χρόνια. Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι αρχίσαμε τον τελευταίο χρόνο να υλοποιούμε πολλά έργα και άλλα πήραν τον δρόμο τους. Στον τομέα που διαχειρίζομαι και έχω την πολιτική ευθύνη έχουν γίνει αρκετά, ενώ και σε άλλους τομείς ξεκινάμε να δίνουμε στο δημιουργικό μας στίγμα. Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει τον κόσμο και γι’ αυτό και θα κριθούμε στο τέλος. Οι καρποί των προσπαθειών της σημερινής δημοτικής αρχής αρχίζουν να φαίνονται σιγά σιγά και θα το δείτε αυτό πιο έντονα στο επόμενο διάστημα!