Τα μανιτάρια δεν είναι ούτε λαχανικά, ούτε φρούτα. Είναι βρώσιμοι μύκητες που καλλιεργούνται σε δάση ή χλοώδεις περιοχές. Όλες οι ποικιλίες μανιταριών, είτε είναι Portobello, shiitake, white, είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Είναι χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και περιέχουν μια μέτρια ποσότητα φυτικών ινών και αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως το φυλλικό οξύ.
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β: ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Ο συνδυασμός βοηθά στην προστασία της καρδιάς. Η ριβοφλαβίνη είναι καλή για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η νιασίνη είναι καλή για το πεπτικό σύστημα και για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Το παντοθενικό οξύ είναι καλό για το νευρικό σύστημα και βοηθά το σώμα να παράγει τις ορμόνες που χρειάζεται.
Τα μανιτάρια περιέχουν βήτα-γλυκάνη, η οποία συνδέεται στενά με τη βελτίωση της χοληστερόλης και την ενίσχυση της καρδιακής υγείας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα μανιτάρια Oyster και shiitake πιστεύεται ότι έχουν τις πιο αποτελεσματικές β-γλυκάνες.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν παθήσεις όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο. Σας προστατεύουν επίσης από τις βλάβες γήρανσης και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Η γλουταθειόνη ή η GSH, ουσίες που πιστεύεται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μειώνουν χρόνιες παθήσεις και φλεγμονές. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα μανιτάρια είναι η πλουσιότερη διαιτητική πηγή ενός άλλου αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ergothioneine, ή το ERGO, το οποίο είναι επίσης παρόν σε μεγάλες ποσότητες σε κόκκινα φασόλια, πίτουρο βρώμης και συκώτι. Αλλά το θρεπτικό προφίλ ενός μανιταριού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο καλλιέργειας, σύμφωνα με τον Robert Beelman, ομότιμο καθηγητή επιστήμης των τροφίμων και διευθυντή του Κέντρου φυτικών και μανιταρικών τροφών για την υγεία στο Penn State College of Agricultural Sciences.
Η μελέτη του 2017, η οποία συνέκρινε τα ERGO και GSH σε διαφορετικούς τύπους μανιταριών, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα διαφέρουν περισσότερο από είκοσι φορές.
Ο χαλκός που επίσης περιέχουν τα μανιτάρια βοηθά το σώμα να κάνει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα. Ακόμα και μετά το μαγείρεμα, 1 φλιτζάνι μανιτάρια μπορεί να παρέχει περίπου το ένα τρίτο της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας χαλκού.
Το κάλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν πρόκειται για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων. Σε 2/3 φλιτζάνι μαγειρεμένα μανιτάρια Portobello μπορείς να βρεις το κάλιο που βρίσκεται σε μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα.
Τα μανιτάρια μπορούν να σε βοηθήσουν στην διαχείριση του βάρους. Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (δηλαδή λίγες θερμίδες λόγω του όγκου των τροφίμων), ειδικά των μανιταριών, σε αντίθεση με τα τρόφιμα υψηλής πυκνότητας ενέργειας, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους, καθώς προωθούν καθημερινή ενέργεια περιορίζοντας την πρόσληψη λίπους και αυξάνοντας τον κορεσμό μετά από κάθε γεύμα.