Σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν αναχωρήσει για περιοδεία στην Ευρώπη, με κύριο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, o Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να ενταχθεί στη Βορειοατλανική Συμμαχία.
Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο είναι η άρση των εμποδίων που θέτει η Τουρκία στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεκατέσσερις μήνες μετά το αίτημα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας, Τουρκία και Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη που δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως, με την Αγκυρα να είναι αυτή που εγείρει διαρκώς ενστάσεις.
Ο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι το βασικό εμπόδιο είναι η Τουρκία.
«Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί», σημείωσε.
Επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν
Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα των F-16, των διαδικασιών εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη θέση της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και τη διαδικασία της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τις αλλαγές που επέφερε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις ελεύθερα εξυμνώντας την τρομοκρατία, γεγονός που – όπως είπε – ακυρώνει τα βήματα που έγιναν.
Υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για τα πολεμικά αεροσκάφη.
Τέλος, τόνισε ότι η χώρα του είναι ειλικρινής και τηρεί στάση αρχών όσον αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε. και ανέφερε πως θα επιθυμούσε στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στείλει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας.