Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, μετέβη στο Μόντρεαλ του Καναδά, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια της 49ης Γενικής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας στο Μόντρεαλ του Καναδά (5-10/7/2024).
Στην Πολιτική Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο Βασίλης Α. Υψηλάντης μίλησε για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την πρόοδο που επιτελείται τόσο στην οικονομία όσο και στις ανάγκες της κοινωνίας, μέσα από το πνεύμα εκσυγχρονισμού που φέρνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας της Συνέλευσης έλαβε το λόγο σε δύο ενότητες.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, όπου υπέβαλε στη Γενική Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης κυρία Louise Mushikiwabo, ερώτηση σχετικά με τη δυσαρέσκεια και την μεγάλη αποχή των πολιτών από τις δημοκρατικές διαδικασίες και στο κατά πόσο η Συνέλευση για τη Γαλλοφωνία θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της πραγματικότητας. Η Γενική Γραμματέας, στην απάντησή της, τόνισε την ανάγκη μιας ευρύτερης συζήτησης με τους πολίτες, των κομμάτων και των πολιτικών, για να επιτευχθεί μεταστροφή αυτής της κατάστασης προς όφελος της κοινωνίας και της δημοκρατίας.
Η ερώτηση που υποβλήθηκε ήταν η ακόλουθη:
«Εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας στις δυτικές χώρες και αύξηση της υποστήριξης προς πολιτικά κόμματα και κινήματα με υπερεθνικές τάσεις, αντι-Ευρωπαϊκές, αντι-συστημικές και, σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και αντιδημοκρατικές. Επιπλέον, παρατηρείται μείωση της συμμετοχής των πολιτών – χαρακτηριστικό δείκτη του φαινομένου της εκπόνησης της δημοκρατίας – κατά τη διάρκεια ή έξω από τις εκλογικές περιόδους.
Το αυξανόμενο κίνημα αποχής έχει γίνει ένα μαζικό φαινόμενο και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη απόγνωσης ή έλλειψης ενδιαφέροντος των πολιτών για την εκλογική διαδικασία και την ίδια την πολιτική ζωή, ειδικά όταν ο ρυθμός πολιτικής συμμετοχής των νέων είναι χαμηλότερος από εκείνον των πρεσβυτέρων.
Αυτό το φαινόμενο επιδεικνύει τη συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ψηφοφόρων και εκλεγομένων και μεταξύ διακυβερνητών και διακυβερνομένων. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για την ανασύσταση των σύγχρονων δημοκρατιών και τον επαναπροσδιορισμό της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες.
Οι αιτίες αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης βρίσκονται στο κοινωνικό αδιέξοδο που αισθάνεται στις κοινωνίες μας: χαμηλή ανάπτυξη, πληθωρισμός, αυξανόμενες ανισότητες, μετανάστευση, και ζητήματα ταυτότητας κ.ά.
Τούτων δοθέντων, θα ήθελα να πληροφορηθώ, κυρία Γενική Γραμματέα, ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό το θέμα και να σας ζητήσω πώς, κατά την άποψή σας, μπορεί να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της πολιτικής και της κοινωνίας, καθώς και με ποιο τρόπο μπορεί η Γαλλοφωνία να δράσει ή να επιβάλει μέτρα για την ανατροπή αυτής της τάσης αποχής και για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. », όπου στην ουσία παρέθεσε τις ενέργειες που μέχρις στιγμής έχουν αναπτυχθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τα κυριότερα σημεία της παρεμβάσεως ήταν τα ακόλουθα :
Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα να προσθέσω στη συζήτηση:
Από το 2021, το Ελληνικό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση της σύνταξης των πρακτικών. Επιπλέον, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχουν ταξινομήσει πάνω από 200 πιθανές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε κοινοβούλια.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει την ποικιλία των υφιστάμενων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε κοινοβούλια ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2022 από μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Κογκρέσο της Βραζιλίας, και δημοσιεύτηκε το 2024, ανέγνωσε 39 συγκεκριμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε 10 κοινοβούλια ανά τον κόσμο.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει το δυναμικό να μετασχηματίσει τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες, κάνοντας αυτές πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί προσεκτική εξέταση διαφόρων θεμάτων τεχνικής, κανονιστικής και ηθικής φύσης.
Τέλος, πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοικτά για πιο βαθιές συζητήσεις.
Είναι ουσιώδες να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα προκειμένου να διαμορφωθεί το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στα κοινοβούλια.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Βασίλης Α. Υψηλάντης είχε συναντήσεις με υπουργούς του Καναδά, μέλη αντιπροσωπειών άλλων κρατών ενώ συναντήθηκε και με μέλη της Ελληνικής Παροικίας του Μόντρεαλ.