Συνεντεύξεις

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο»

“Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαδικαστικό ζήτημα, ούτε να αποσυνδέεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που ασκούνται”

Αυτό δηλωνει, σε συνέντευξή της στη “δ”, η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννα Μαρίνου με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κ. Ιωάννα Μαρίνου αναφέρεται και στο διάλογο που έχει ανοίξει η ΔΗΜΑΡ με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
“Άνοιξε στο πλαίσιο αυτό, μια συζήτηση με τις δυνάμεις τις προοδευτικές, της κεντροαριστεράς, της οικολογίας για το θέμα της διαμόρφωσης αυτού του προοδευτικού πόλου, σε συνδυασμό βέβαια με μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα από καμία πλευρά, σε καμία συζήτηση, αναφορικά με λογικές αποκλειστικών συνομιλητών. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο, να βρούμε μια διαδικασία συγκλίσεων στα βασικά ζητήματα, που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη και την κοινωνία”, τονίζει η κ. Ιωάννα Μαρίνου.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, η κ Ιωάννα Μαρίνου δηλώνει:
“Η κυβέρνηση οφείλει, αυτή την κρίσιμη περίοδο, για κάθε νοικοκυριό, να αναζητήσει λύσεις ρεαλιστικές, συμβατές με την κοινωνική πραγματικότητα, να εντάξει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής, που θα δώσουν ανάσα στους φορολογούμενους και έσοδα στα δημόσια ταμεία, πολλαπλασιάζοντας τις δόσεις αποπληρωμής και αποφεύγοντας τα τοκογλυφικά επιτόκια προστίμων”.
Η συνέντευξη της κ. Ιωάννας Μαρίνου, αναλυτικά:
• Ποιά είναι η στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ στο θέμα της εκλογής Προέδρου του Δημοκρατίας. Εκτιμάτε πως θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές ή όχι;

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος είναι ένα από τα θέματα που θα αναδειχθεί και μέσα από το συνέδριο, σύμφωνα και με το καταστατικό. Όπως όμως έχει τονίσει και ο πρόεδρος, κ. Φώτης Κουβέλης, η εκλογή Προέδρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαδικαστικό ζήτημα, ούτε να αποσυνδέεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που ασκούνται.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτίμηση του ίδιου, η αρνητική δυναμική που μεταφέρουν τα μέτρα που έρχονται, είναι πιθανό να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2014.
• Με ποια κόμματα προτίθεται να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ καθώς υπάρχουν με κάποια αξεπέραστες διαφορές;
Ήδη, στείλαμε δύο επιστολές, οι οποίες ήταν για την κεντροαριστερά και για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Άνοιξε στο πλαίσιο αυτό, μια συζήτηση με τις δυνάμεις τις προοδευτικές, της κεντροαριστεράς, της οικολογίας για το θέμα της διαμόρφωσης αυτού του προοδευτικού πόλου, σε συνδυασμό βέβαια με μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα από καμία πλευρά, σε καμία συζήτηση, αναφορικά με λογικές αποκλειστικών συνομιλητών. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο, να βρούμε μια διαδικασία συγκλίσεων στα βασικά ζητήματα, που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη και την κοινωνία.Ταυτόχρονα έγινε και μια συζήτηση με την αξιωματική αντιπολίτευση για να δούμε ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα ύπαρξης μιας εναλλακτικής, προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Όσον αφορά το πώς πήγε αυτή η συζήτηση, ήταν σε θετικό κλίμα. Σε ορισμένα θέματα υπήρχε συμφωνία, άλλα θέλουν μεγαλύτερη επεξεργασία και σε μερικά υπήρχαν αποκλίσεις. Ένα από τα σημεία, το οποίο τέθηκε στο διάλογο, με όλες τις πλευρές, ήταν το θέμα του δημοσίου χρέους, για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς μονομερείς ενέργειες, το οποίο αποτελεί ένα στοιχείο της πολιτικής μας.

• Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε για τη συσπείρωση των δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ στα Δωδεκάνησα;
Ένας από τους στόχους μας τόσο κεντρικά όσο και τοπικά είναι η συσπείρωση με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ευελπιστούμε να το πετύχουμε με τη διατύπωση ενός ξεκάθαρου πολιτικού λόγου και βέβαια μέσα από τη δράση μας στις τοπικές κοινωνίες.
• Αισιοδοξείτε για την πορεία της οικονομίας καθώς δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες;
Θα ήταν ουτοπικό να αισιοδοξούμε γι αυτό, όσο εφαρμόζονται τέτοιες πολιτικές από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση οφείλει, αυτή την κρίσιμη περίοδο για κάθε νοικοκυριό, να αναζητήσει λύσεις ρεαλιστικές, συμβατές με την κοινωνική πραγματικότητα, να εντάξει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής, που θα δώσουν ανάσα στους φορολογούμενους και έσοδα στα δημόσια ταμεία, πολλαπλασιάζοντας τις δόσεις αποπληρωμής και αποφεύγοντας τα τοκογλυφικά επιτόκια προστίμων.
• Ποιά είναι η άποψή σας για τον ΕΝΦΙΑ καθώς παρουσιάζει σοβαρές στρεβλώσεις και λάθη;
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό η ΔΗΜΑΡ, αναφέρει ότι καθημερινά πλέον, στα πραγματικά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναδεικνύονται οι στρεβλώσεις, οι αδυναμίες και κυρίως τα λάθη στη δομική συγκρότηση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, που πρώτα απ’ όλα με την έλλειψη αφορολόγητου ορίου πλήττουν νοικοκυριά σε ακραίες καταστάσεις, χαμηλά εισοδήματα και μικρούς ιδιοκτήτες και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει διατάξεις, με το πρώτο νομοσχέδιο, που θα αίρει τις κραυγαλέες αδικίες του ΕΝΦΙΑ και να μην αρκεστεί στην επαγγελία αλλαγών, αφού πρώτα υπάρξει εφαρμογή του νόμου.Η μετάθεση πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα, δεν επιλύει κατ’ ουδένα τρόπο τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησαν οι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί. Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι το μείζον είναι να αλλάξει η ισοπεδωτική φιλοσοφία του μέτρου.
• Θεωρείτε πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πάγωμα των απολύσεων εργαζόμενων του δημοσίου τομέα;
Η αναβάθμιση των δομών και των λειτουργιών είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί με σεβασμό στο κράτος δικαίου, με σχέδιο και έλεγχο απόδοσης, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, λειτουργικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό. Πολύ φοβάμαι ωστόσο, ότι κάτω από το μανδύα των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται κρύβονται νεοφιλελεύθερες εμμονές που συνήθως καταλήγουν σε απορυθμίσεις. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οφείλει να εγκαταλείψει τη λογική των προαποφασισμένων ποσοστώσεων που υπονομεύει την ίδια την ιδέα και την προοπτική εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
• Γιατί η ΔΗΜΑΡ έστρεψε τα πυρά της κατά του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ; Υπάρχει ελπίδα να δοθούν λύσεις;
Η επίσκεψη του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπρεπε να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για μία νέα σχέση με τους εταίρους και το δημόσιο χρέος. Αντίθετα ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ η ελληνική οικονομία και κοινωνία στενάζουν. Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι η λιτότητα δεν έχει φθάσει στο τέλος αλλά θα συνεχισθεί. Προβλέποντας,μάλιστα, την αντικατάσταση της τρόικας από μία Ευρωπαϊκή ομάδα δράσης, εισήγαγε μία νέου τύπου μακράς διάρκειας επιτήρηση της Ελλάδας από την ΕΕ, με δέλεαρ την επιμήκυνση της περιόδου πληρωμής του χρέους (άραγε για πόσες γενιές ακόμη στην ανεργία, τη λιτότητα και την αναπτυξιακή στασιμότητα;) Και βέβαια κουβέντα δεν είπε για το κρίσιμο ζήτημα της συνολικής λύσης του προβλήματος του χρέους με μία γενναία αναδιάρθρωσή και κυρίως μείωση αυτού, που αποτελεί και το κομβικό σημείο για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι για να δοθούν λύσεις απαιτείται μία νέα σχέση με τους εταίρους, ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους και διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με ουσιαστική μείωση του χρέους, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της οικονομίας. Για να ανακάμψουν η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται μία γενναία διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση και τη μείωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου